Çocuk Kalem Nasıl Tutulur? Çocuklar İçin Doğru Kalem Tutma Önerileri

Kalem Nasıl Tutulur? Çocuklar İçin Doğru Kalem Tutma Önerileri

20.06.2021 - 03:38 | Son Güncellenme:

Okula hazırlık döneminde çocuklar için dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de kalem tutma teknikleridir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına okula başlamadan önce mutlaka doğru kalem tutma tekniklerini öğretmeleri gerekir. Peki, kalem nasıl tutulur? Çocuklar için doğru kalem tutma önerilerini sizlere detaylıca derledik.

Kalem Nasıl Tutulur Çocuklar İçin Doğru Kalem Tutma Önerileri


Çocuklar okul öncesi dönemde evlerde pek çok boyama uygulamaları yapmaktadır. Bu nedenle boyama yapabilmeleri için öncelikle kalem tutmaları gerekir. Çocukların okula hazırlık döneminde gelişimine katkı sağlamaları için bazı teknikler ile kalem tutma yöntemleri uygulanabilir.

Kalem Nasıl Tutulur?

Yapılan pek çok araştırmaya göre 3 yaşına gelmiş çocukların kavranmayı öğrenmek için doğru bir yaş grubu olduğu belirtilmiştir. Kalem tutmayı öğrenen çocuklar resim çizerken veya boyama yaparken hem eğlenecekler hem de doğru kalem tutma tekniğini kavramış olacaklardır. Buna göre kalem tutuş şekilleri şu şekildedir:

- Dinamik üç parmak kavrama
- Dinamik dört parmak kavrama
- Baş ve işaret parmağı kesişik üçlü kavrama
- Baş ve işaret parmağı kesişik dörtlü kavrama
- Dört parmak kavrama
- Interdijital kavrama

Kalem tutuş şekillerinden en yaygın olanı dinamik üç parmak kavramadır. Yaygın olarak kullanılan dinamik üç parmak kavrama dışında diğer tekniklerinde doğru teknikler olduğu açıklanmaktadır.

Çocuklar İçin Doğru Kalem Tutma Önerileri

Çocuklar için doğru kalem tutma yöntemleri ebeveynlerin mutlaka bilmesi gereken konulardan birisidir. Doğru kalem tutma önerileri ise şunlardır:

- Normal kalem tutuş şekli başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın kullanılarak kullanılan bir yöntemdir.
- Diğer bir kalem tutuş şekli ise işaret ve başparmağı ile kalemin orta parmak üzerine öne doğru hareket ettirilmesi ile uygulanan bir yöntemdir.
- Son olarak kalemi ucuna doğru tutarak sadece üç parmağın kullanılıp öne ve arkaya doğru kullanma yöntemidir.

 

 

Yazarlar