Yaşam Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu! 'Ölürsem beni frizbiye dönüştürün'

Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu! 'Ölürsem beni frizbiye dönüştürün'

12.01.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Her şey kız arkadaşına, sahilde birbirlerine fırlattıkları bir kek kalıbı için 25 sent teklif edilmesiyle başladı. Potansiyeli fark eden genç çift, hemen 'Uçan Kek Kalıpları' adında bir yer açtı. Bu durum dünyanın ilk frizbisini ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda mucidinin öldükten sonra da frizbiye dönüşmesine neden oldu.

Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu Ölürsem beni frizbiye dönüştürün

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Walter Fredrick Morrison, 1920 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde doğdu. Ailesiyle birlikte Los Angeles'a taşınan Fred’in aklına tesadüf eseri bir fikir geldi. Genç adamın bulduğu bu dahiyane fikir pikniklerin vazgeçilmezi, köpeklerin favorisi ve bugün hâlâ kullandığımız oyuncağın tohumu olacaktı.

Haberin Devamı

Fred 19 yaşındayken kız arkadaşı Lu ile birbirine Kaliforniya'daki bir bahçede patlamış mısır kutusu kapağı fırlatıp eğlenceli vakit geçiriyordu. Ancak söz konusu gelgitlere dayanamayan kutunun kapağı bir süre sonra çöktü. Bu durum da genç adam da kek tavasına benzer şeylerin daha iyi uçabileceği fikrini oluşturdu.

Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu Ölürsem beni frizbiye dönüştürün

Yaşanan olaydan yaklaşık 1 sene sonra, Fred ve kız arkadaşına, sahilde birbirlerine fırlattıkları bir kek kalıbı için para teklif edildi. İşte tam da anda Fred’in aklına, sahildeki insanların birbirlerine fırlatacakları bir kek kalıbı için 25 sent ödemeye hazır oldukları fikri geldi. Hatta bu bir kek kalıbı değil de daha düzgün bir şey olsaydı belki daha fazlasını ödemeye bile hazır olacaklardı.

Haberin Devamı

TASARIMINI SÜREKLİ GELİŞTİRDİ

Potansiyeli fark eden Fred ve kız arkadaşı hemen Los Angeles sahillerinde “Flyin’ Cake Pans (Uçan Kek Kalıpları)” adında bir yer açtı. Genç adam, II. Dünya Savaşı sırasında P-47 Thunderbolt uçururken aerodinamik hakkında bir şeyler öğrenmişti. Bu konu hakkında daha fazla araştırma yaptı. Sahip olduğu bilgilerini her geçen gün artırarak, daha hızlı ve daha uzağa uçmasını sağlayan tasarımını sürekli geliştirdi.

Fred’in yaptığı bu çalışmalar kısa bir süre sonra meyvesini verdi. Genç adam, 1946 yılında dünyanın ilk frizbi tasarımını ortaya çıkardı. Whirlo-Way adındaki taslağa daha sonra 'Flyin-Saucer (Uçan Daire)' ismini veren Fred ve sevgilisi, tasarımlarının büyük ilgi göreceğinden emindi. Ancak ne yazık ki hiç düşündükleri gibi olmadı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar.

Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu Ölürsem beni frizbiye dönüştürün

İŞTE TÜM FRİZBİLERİN ANASI

Fred yaşanan bu olumsuzluğa rağmen pes etmedi. 1954 yılında, fuarlarda satmak için orijinal kalıpçılardan daha fazla malzeme satın alarak, disklerini daha ucuza üretebileceğini fark etti. Bu  durum 1955’te Lu ve Fred’in günümüzdeki tüm frizbilerin anası olan tasarımı ortaya çıkarması sağladı. Basit bir şey gibi görünse de frizbinin son hâline gelmesi epey zaman almıştı. İki sene gibi bir sürede ise ikili tasarımlarını Wham-O adındaki ünlü bir oyuncak şirketine sattı.

Fred ve kız arkadaşının tasarımı kolay kolay popülerleşemedi ama bir süre sonra dünyanın dört bir yanına yayılacak bir eğlence aleti oldu. Genç çift tasarladıkları frizbi’yle sınırlı kalmadı ve sonraki süreçte şirket için başka ürünler de tasarladı. Fakat hiçbiri frizbi kadar başarıya ulaşamadı. Frizbi ise üstünden yaklaşık olarak 70 yıl geçmesine rağmen şu anda insanları ve köpekleri eğlendiren oyuncaklar arasında yer almaya devam ediyor.

Kansere yakalanınca tek isteği bu oldu Ölürsem beni frizbiye dönüştürün

SERÜVENİ ‘FRİZBİ’ OLARAK SON BULDU

Girişimci Walter Frederick Morrison ve eşi, bu oyuncağın tasarımına yıllarını verdi. 90 yaşında kanserden hayata gözlerini yuman Fred, ölmeden önce 'frizbiye dönüştürülmek' istediğini söyledi. Oğlu bu konuda, “Babam her zaman bir frizbi olarak yaşamak istediğini söylerdi. Biz de şaka yaptığını düşünürdük ama ciddi olduğunu son zamanlarında açıkça belirtti. Küllerini frizbi yapımında kullanmamızı söyledi. Hatta onun onuruna fırlatmamız konusunda ısrar etti” açıklamasını yaptı. Fred’in külleri karıştırılarak üretilen sınırlı sayıdaki oyuncak, aile üyelerine dağıtılarak saklandı. Böylece frizbinin icadıyla başlayan serüveni, frizbi olarak son buldu.

Yazarlar