Sağlık Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir? Yetişkinlerde Karın Ağrıları Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir? Yetişkinlerde Karın Ağrıları Nasıl Geçer?

26.02.2021 - 15:44 | Son Güncellenme:

Yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin hemen hemen herkesin yaşadığı rahatsızlık olan karın ağrısı, altında birçok sebebi barındırabilir. Oldukça rahatsızlık ve acı hissi veren bu ağrı çeşidi, bazen karnın tamamında ortaya çıkarken bazen de karın kısmının belirli bölümlerinde belirebilir. Karın ağrısının sebepleri ve buna uygun tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir Yetişkinlerde Karın Ağrıları Nasıl Geçer

 Karında beliren ağrılar, kısa süreli ya da daha uzun süren sancılar olabilir. Aslında her bir ağrı şekli, bir rahatsızlığın vücudumuzdan bize olan sinyalleridir. Eğer teşhis doğru konulursa tedavisi daha kolay sağlanan bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

 Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

 İlk olarak karın ağrısının ne olduğunu açıklayacak olursak; göğüs kafesinin hemen alt kısmından başlayan ve idrar kesemize kadar olan kısımda sancı ve ağrı yaşanmasıdır. Bu bölgede bulunan örneğin mide ve diğer organların ağrıması da aslında karın ağrısı olarak nitelendirilir. Karın ağrısına sebep olan aslında birçok faktör vardır. Bunları maddeler halinde inceleyim.

 - İlk ve ana neden şişkinlik, kabız ve gaz birikimi

 - İshal olma ve midenin bozulması durumu

 - Reflü, mide ekşimesi

 - Apandisit

 - İdrar yolu enfeksiyonu

 - Bağırsakta kurt oluşumu

 - Pankreas iltihabı

 - Safra kesesi taşı, iltihabı

 - Bulantı ve stres

 - Bağırsak sendromları

 - Organ zedelenmesi

 - Üreme organlarının enfeksiyonu

Haberin Devamı

 - Böbrek taşı

 - Travmatik yaralanmalar

 - Adet dönemleri

 - Yumurtalık kistleri

 Beslenmeye dayalı olan karın ağrıları çözümü basit olan ağrılardır. Ancak organlara bağlı olan ağrılar daha uzun süreli tedaviler gerektirebilir. Karın ağrılarının ilk teşhisi karnın hangi bölgesinde olduğuna göre konulur.

 Yetişkinlerde Karın Ağrıları Nasıl Geçer?

 Karın ağrısı tedavisi ağrı çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Kullanılan ilaç tedavisinde de öncelikle teşhis konulur ve sonrasında soruna uygun içeriğe sahip bir ilaç ile tedavi başlar. Eğer sorun beslenme kaynaklı sindirime dayalı ise ilaç tedavisinden önce sıcak su torbası koymak ve ayakları sıcak tutmak ağrıyı hafifletecektir. Nedeni bilinmeyen ağrılar için ağrı kesici kullanmak doğru değildir. Sorun gaza dayalı ise gaz çıkarmak ve maden suyu iyi gelecektir.

 Karın ağrısının bir başka nedeni olan mide üşütmesi, bozulması gibi sorunlarda katı şeyler yemek ya da sıcak içecekler iyi gelecektir. Bunların yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de denenebilir. Mide sorunlarına karşı ıhlamur, nane limon ve zencefil iyi gelmektedir. Spazm tarzı ağrılarda kekik ve nanenin iyi geldiği bilinmektedir. Eğer ki denenen doğal yöntemlerde karın ağrılarınız geçmiyorsa mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmelidir.

Yazarlar