Editörün Seçtikleri Kek ve pandispanya yapmak

Kek ve pandispanya yapmak

05.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kek ve pandispanya yapmak

Kek ve pandispanya yapmak


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Ev yapımı yemek, börek, pasta ve çörekleri hazır olanlardan, yani pastanelerde veya bir marka altında ambalajlanarak satılanlardan daha çok seviyoruz. Cafe ve pastanelerin vitrinlerinde iştah açıcı bir şekilde duran kek ve pastaları, dünyanın parasını verip satın alıyoruz. Halbuki her şeyin olduğu gibi kek ve pandispanya (pasta keki) yapmanın da bir inceliği var. Şimdi bakalım, kek ve pandispanya yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
       En sık yaşanan sorunlardan biri, hamurun kabarmaması ve piştikten sonra sertleşmesidir. Bu sorunun en temel nedeni hamurun iyi mayalanmaması. Tepsiyi fırına vermeden 15 dakika önce fırını, kek hamurunun pişmesi için öngörülen dereceden 10 derece fazla ısıtmalısınız. Tepsiyi yerleştirmek için fırın kapağını açtığınızda içeri giren soğuk hava, fırın ısısını normal dereceye getirecektir. Tepsiyi yerleştirdikten beş dakika sonra dereceyi öngörülen ısıya getirmelisiniz. Fırın kapağını pişme süresinin yarısı geçmeden açmayın. İçeri giren soğuk hava, henüz kabarma aşamasında olan hamurun mayalanma sürecini durdurur ve kabarmasını engeller. Eğer kekinizin ortası pişmediyse, bu, yeterince fırında tutmadığınız anlamına gelir. Reçetelerde yazan pişirme sürelerini gereğinden fazla ciddiye almayın, çünkü doğru pişme süresi pek çok etkene bağlıdır. Yumurta sayısı aynı olabilir ama sizin kullandıklarınız, size verilen tariftekilerden daha irice olabilir, unun kalitesi, yağın içerdiği su oranı gibi ayrıntılar da hamurunuzun kıvamını değiştirebilir. Bu durumda pişme süresi de öngörülenden daha farklı olacaktır.
       Bu nedenle pişme süresinin sonuna doğru hamurun ortasına bir kürdan batırıp, hamurun yapışıp yapışmadığına bakın. Buna göre fırından alın ya da bir süre daha pişirmeye devam edin. Kekin kenarları kabarıp ortası kabarmadıysa ya da orta kısmı gereğinden fazla kabarıp kenarları sönük kaldıysa, kabartma tozu hamurun her yanına iyi dağılmamış demektir. Hemen bütün tariflerde un ve kabartma tozunun birlikte harmanlanması tavsiye edilir. Ancak çoğumuz bu önemli ayrıntıya vakit ayırmaya üşeniriz.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Meyveli Sandviç, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 15 dk.
       Malzemeler:
       1 tuzsuz ekmek, 1 kutu labne peyniri, 1 su bardağı süt, 3 kivi, 2 dilim şeftali kompostosu 200 gr. çilek
       Hazırlanışı:
       Ekmekleri 1 cm. kalınlığında kesip, kabuklarını ayırın. Meyveleri yıkayıp, kabuklarını temizledikten sonra dilimleyin. Ekmek dilimlerinin üzerine peynir sürün. Dilimlenmiş meyveleri dilediğiniz sırayla yerleştirin. En üst katını da süsledikten sonra, üzerini örtüp buzdolabında bir saat dinlendirin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Sebzeli omlet
  • Izgara tavuk
  • Yoğurt
  • Meyveli sandviç



  • Yazarlar