Sağlık Kendilerini Diğer İnsanlardan Üstün Görüyorlar! Normal Sanılıyor Ama O Bir Hastalık!

Kendilerini Diğer İnsanlardan Üstün Görüyorlar! Normal Sanılıyor Ama O Bir Hastalık!

24.07.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

Kendilerini diğer insanlara göre üstün görenler bunu normal görseler de aslında bu bir hastalıktır. Hatta bu tarz insanlarda bir çeşit kişilik bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. İşte, tüm detaylar.

Kendilerini Diğer İnsanlardan Üstün Görüyorlar Normal Sanılıyor Ama O Bir Hastalık

İnsanların birçoğunda kendini farklı hissetme durumu vardır. Çünkü bazıları için diğer insanlar daha aşağıda görülür. Ancak bunu normalleştirme çabaları hiçbir işe yaramaz. Bunun nedeni ise başka insanlara göre kendini üstün görmenin bir çeşit hastalık olduğudur.

Haberin Devamı

Genel olarak bu kişiler için narsist kişilik bozukluğu hastası demek mümkündür. Tabi kendini diğer insanlardan üstün görmek göründüğü gibi olumlu bir durum değildir.

Kişi Kendini Başka İnsanlardan Neden Üstün Görür?

Her insanın içerisinde farklı arzular vardır ve bunu açığa çıkarma zamanı değişiklik gösterebilir. Ancak bir şekilde bazı kişilerde arzular baskın gelir ve kişide beklenmedik davranışlar çıkabilir. Bunun en önemli etkisi ise kendini beğenmişlik olarak dikkat çeker. Çünkü kişinin yavaş yavaş kendini üstün görmesi ve bunu ileri bir seviyeye getirmesi söz konusudur. 

Bir kişinin kendini başkalarından üstün görmesi neden ortaya çıkar? Bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Yani kişilere bağlı olarak etkenlerin değişmesi söz konusudur diyebiliriz. Bunun yanında kendini üstün gören kişinin çoğu zaman öyle olmadığı da bilinir. Yani aslında bireyin kendini üstünü görmesi sadece bir hayaldir. Burada içe atılmış duygular veya yaşanmış tatsız bir olay etkili olabilir.

Haberin Devamı

Kişinin başka insanlardan kendini üstün görmesi sadece belirli insanlara karşıda olabilir. Tabi çoğu durumda bu davranış her insana karşı yapılır. Bunun sebeplerini araştırırken birazda kişisel sorunlara inmekte fayda vardır. Böylelikle bireyin bunu yapma konusunda ısrarcı olmasını anlamak mümkün olur. 

Ben Her Şeyi Bilirim! Düşüncesi

İnsanlar için birçok farklı alan vardır ve bu alanların hepsinde bilgi sahibi olmak çok zordur. Ancak bazı kişiler her şeyi ben bilirim düşüncesi ile hareket ederler. Doğal olarak hangi konu olursa olsun bu kişiler her şeyi bildiklerini söylerler. Tabi bu durumu yaşayan bireyler farklı bir hayat sürmeyi tercih ederler. Daha doğrusu buna mecbur kalırlar. Sonuçta kendini beğenen kişileri pek kimse sevmez. 

Kendini Herkesten Üstün Gördükçe Toplumdan Dışlanma Süreci 

Kendini herkesten üstün gören bir kişi dış dünyaya çok güçlü görülür. Ancak bunun arka planı tam tersidir. Çünkü dost dünyaya güçlü görünen bu kişinin içeride farklı bir yaşamı mevcuttur. Özellikle kırılganlık ve güçsüzlük çok fazla dikkat çeker. 

Haberin Devamı

Kişinin kendini beğenmişlik tavırları ve üstün görme çabaları yavaş yavaş ters teper. Sonuçta bu tarz insanlarda empati yeteneği azdır. Karşı tarafın duyguları da önemsenmeyince ortaya çıkan sonuç olumsuz olur. 

Toplumda her insana yer vardır ancak bu yeri kazanmakta önemli bir yetenektir. Kendini herkesten üstün görenlerin bu yeri almaları kolay değildir. Hatta toplum bu tarz kişileri dışlayabilir. 

Narsistik Kişilik Bozukluğu ve Sonuçları

Narsistik kişilik bozukluğu ciddi bir hastalık olarak bazı kişilerde yer alır. Kişisel bozukluğun seviyesi ise şartlara, kişiye ve etkenlere göre değişir. Narsistik kişilik bozukluğu olanlar şu davranışları sergilerler;

- Her konuda fikir beyan ederler. 

- Sürekli takdir görmek isterler. 

- Toplumda empati kurmaktan hep kaçınırlar. 

- Başarılı olmak adına gösteriş yaparlar. Başarısız özelliklerini göstermekten uzaktırlar. 

- Eleştiri duymak istemezler. 

- Hayatta her şeyin en iyisini almak isterler. 

- Dış dünyadan içeriye gelince yalnızlaşmak. Kendiyle baş başa kaldığı zaman kendinden utanmak ve hatta güvensizlik duymak. 

Haberin Devamı

Narsist kişilik bozukluğunun sonuçları ağır olabilir. Özellikle kişinin hasta olduğunu kabul etmemesi durumu vardır. Zaten bundan dolayı kişinin gösterdiği davranışlar artarak devam eder. Bu noktada hastanın çocukluk yıllarında yaşadığı olaylardan etkilendiği düşünülebilir. Tabi tek neden bu değildir. Stres, kişilik, genetik yatkınlık ve daha birçok neden bulunabilir.

 

Yazarlar