Sağlık Kene Çeşitleri Nelerdir? Rengine Göre Kenelerin Özellikleri Ve Zararları Nelerdir? Siyah Kene Hangi Hastalıkları Bulaştırır?

Kene Çeşitleri Nelerdir? Rengine Göre Kenelerin Özellikleri Ve Zararları Nelerdir? Siyah Kene Hangi Hastalıkları Bulaştırır?

05.03.2021 - 12:48 | Son Güncellenme:

Kene özellikle yaz aylarında pikniklerin kabusu olan ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkaran tehlikeli böceklerdir. Türkiye başta olmak üzere keneler pek çok ülkede ölüme neden olmaktadırlar. Keneler ısırdığı bölgede zehrini salmakta ve buna yönelik ölümler gerçekleşmektedir. Kenenin birçok çeşitleri vardır. Peki kene çeşitleri nelerdir? Rengine göre kenelerin özellikleri ve zararları nelerdir? Kene hangi hastalıkları bulaştırır? İşte keneler ile ilgili tüm detaylar.

Kene Çeşitleri Nelerdir Rengine Göre Kenelerin Özellikleri Ve Zararları Nelerdir Siyah Kene Hangi Hastalıkları Bulaştırır

Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda 800'ü aşkın kene çeşidi keşfedilmiştir. Siyah kene de o kene çeşitlerinden bir tanesidir. Kene çeşitlerinin en çok yaygın olanları Avrupa başta olmak üzere ülkemizde de yer almaktadır.

Kene Çeşitleri Nelerdir?

1) Kalkan Kenesi
En sık rastlanılan kene çeşitleri arasında yer almaktadır. Sırtında kalkan benzeri sert bir kitin bulunmaktadır. Kalkan kenesi erkeklerde ve dişilerde farklı türde görülebilir. Soğuk iklim hariç dünyanın her tarafında görülebilen kene çeşitleri arasında yer almaktadır.

2) Kış Kenesi
Adından da anlaşılacağı üzere kış aylarında ortaya çıkan bir kenedir. Kış kenesi kalkan kenesine göre oldukça yumuşak bir deriye sahiptir. Kış kenesi daha çok tropik iklimlerde yaşamaktadır.

3) Sakırga Kenesi
Avrupa'da en çok rastlanılan kene türlerinden bir tanesidir. Özellikle Orta Avrupa'da daha çok görülmektedir. İnsanlara karşı en düşman olan kene türüdür. Genellikle insanları en çok öldüren ve ısıran türlerdendir. Dolayısıyla oldukça tehlikeli bir türdür.

4) Avrasya Kenesi
Avrupa'da ve Rusya'da bulunan kenelerden bir tanesidir. Nadir olarak insanları ısıran bir kene türüdür. Daha çok kedi ve köpekleri ısırmaktadır. Parazit bir tür olarak bilinir.

Rengine Göre Kenelerin Özellikleri ve Zararları Nelerdir?

- Keneler kan emen bir türdür. Hem hayvanlara hem de insanlara yapışarak kanını emerler.
- Hastalık taşıyan bir istilacı türdür.
- Yumurtlama ile birlikte çoğalırlar.
- Keneler daha çok yeşil alanlarda daha fazla yaşarlar.
- 800'ü aşkın türü bulunmaktadır.

Kenelerin zararları ise şu şekildedir;
- Vücutlarında yer alan her türlü virüsü kanını emdiği canlıya bulaştırırlar. Bu şekilde canlının ölümüne neden olurlar.
- Keneler hastalık taşıyarak ısırdığı canlının hastalanmasına sebep olurlar.
- Keneler Kırım Kongo Kanamalı ateşi hastalığına sebep olurlar.
- İnsan ölümlerine de neden olmaktadırlar.

Siyah Kene Hangi Hastalıkları Bulaştırmaktadır?

Kene türlerinden olan siyah kenelerin bulaştırmış olduğu hastalıklar vardır. Bunlar;
- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
- Lyme
- Q Ateşi
- Akdeniz Benekli Ateşi
- Babezyoz
- Ensefalit
- Granülostik Erlihyoz

 

Yazarlar