Kepçe kulak operasyonu için en doğru zaman ne zamandır? Bölüm 2

Kepçe kulak ameliyatı sayesinde, kulaklardaki şekil bozuklukları düzeltilebilir. Bu şekil bozuklukları arasında en fazla rastlanan kepçe kulak deformitesidir. Yüz görünümünün tamamlayıcısı olan kulaklar, yüzdeki estetik görünümün temelini oluşturan yapılardan biridir. Anne karnında oluşan kepçe kulak deformitesi, kulak gelişiminin büyük kısmının tamamlandığı 5-6 yaşından itibaren kepçe kulak ameliyatı sayesinde düzeltilebilir. Gelişme döneminde ruhsal sorunlara neden olabilen, çocukların sosyal yaşamdan uzaklaşmasına bile etkili olabilir. Özgüven eksikliğinin olmasına neden olan dış görünümdeki bu görsel sorun, okula uyum sağlamayı engeller ve telafisi güç ciddi psikolojik etkilere sebep olabilir. Bu nedenle tedavi ihmal edilmemeli, bir an önce kepçe kulak ameliyatı uygulanarak kişilerin daha mutlu bir yaşam sürmeleri sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Kepçe kulak sorununa engel olunabilir mi?

Anne karnında gelişen kepçe kulak deformitesi, doğumla birlikte bebekte görülecektir. Bu konuda aileler biraz daha hassas olursa, yeni doğan bebeklere 72 saat içinde müdahale edilmesini sağlayarak, bebeklerin kepçe kulak sorunundan kurtulmasına yardımcı olabilirler. Doğumda anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle 72 saat içinde bebeklerin kulaklarındaki kıkırdak dokusu çok yumuşak kıvamdadır. Öngörülen sürede özel bantlar ve özel teller yardımıyla kulakların kepçe kulak deformitesi düzeltilebilir. Bu şekilde önlem alınmazsa, kulakların gelişiminin tamamlandığı 5-6 yaşına kadar beklenerek, kepçe kulak ameliyatı yaptırılır. Bu operasyon estetik ameliyattan ziyade, gerekli bir operasyondur.

Kepçe kulak ameliyatı en erken hangi yaşlarda yapılabilir?

Kepçe kulak deformitesi toplumda % 5 oranında etkilidir. İnsanlarda doğuştan gelen bu sorunun genetik olduğu düşünülür. Kulaklardaki kıkırdakların 5-6 yaşına kadar gelişimi tamamlandığından, bu operasyon en erken bu yaşlardan itibaren yapılabilir. Çocuklarda iletişim ve ruhsal bozukluklarının nedeni olarak görüldüğünden, okul çağından önce kepçe kulak ameliyatının yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu yaşlardan itibaren ameliyat her zaman uygulanabilir. Toplumda yetişkinler kepçe kulak ameliyatına rağbet göstermektedir. Dış görünüm insanlar için giderek daha önemli hale gelmiştir. Kadın ve erkek fark etmeksizin kepçe kulak deformitesi herkeste estetik sorunlara neden olabilir.

Haberin Devamı

Kepçe kulak deformitesi ameliyatsız düzeltilebilir mi?

Yetişkinlerde olan kepçe kulak sorununda, yeni geliştirilmiş iple kepçe kulak estetiği denilen yöntemle ameliyatla kesiye gerek kalmadan tedavi uygulanabilir. Özgüven eksikliğine neden olan kepçe kulaklar, bu yöntemle daha basit düzeltilebilir. Bu yöntem aynı zamanda kaşlara, burun ucuna da uygulanabilir. Aynı günde normal yaşamına geri dönen kişilerde kesi yapılmadığı için, pansuman, dikiş alma, doktor kontrolü, bandajlama gibi işlemlere gerek duyulmaz. Kulak cildine açılan deliklerden özel bir aletle geçirilen ip sayesinde kulak ve baş arasındaki açı düzeltilebilir. İlk günlerde yapılan gerdirme nedeniyle ağrı etkisi olabilir. Bunlar ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. İpin zamanla gevşemesi olasılığı bulunmaktadır. Bu uygulamayı beğenmeyen kişiler, yeniden eski hallerine kolayca dönebilir. Kulağı gerdiren ipler kesildiğinde, her şey eski durumuna döner. Kepçe kulak ameliyatında ise yapılan işlemler kalıcıdır. Kepçe kulak sorununa kesin olarak son verilir.

Haberin Devamı

Kepçe kulak ameliyatından sonra neler yaşanır?

Ameliyat yapılan hastalarda genel anestezi uygulanmadıysa, aynı günde evlerine gönderebiliyoruz. İlk birkaç günde kulaklarda ödem ve kızarıklık olabilir. Ancak bunlar geçicidir. Kulak dokusu hızlı bir şekilde iyileşme gösterir. Kulaklara yapılan bandajlar kontrol edildikten sonra, 1-2 günde çıkarılabilir. Kulakların normal halini bulması 1-2 ayda gerçekleşir. Kulak arkasına açılan kesi yeri oldukça küçük olduğundan ve burada özel dikişler kullanıldığından, görünürde iz olmaz. Kulak arkasından bile izler belli olmaz.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Site: http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/