Sağlık Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Mercimek Çorbası (Yemeği) Neye İyi Gelir?

Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Mercimek Çorbası (Yemeği) Neye İyi Gelir?

16.12.2020 - 05:06 | Son Güncellenme:

Kırımızı mercimek baklagiller türünde yer almaktadır. Toplamda 4 çeşidi olan mercimeğin bir tanesidir. Çok fazla besin değeri bulunan kırmızı mercimek hakkında bilgi vermek için derledik. Kırmızı Mercimek Faydası Nedir? Çorbası Nasıl Olur? İşte tüm detaylar.

Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir Mercimek Çorbası (Yemeği) Neye İyi Gelir

Kırmızı mercimeğin birçok ismi vardır. Bunlar; Merdümek, Lens, Lens esculenta, Ervumlens Lentil, Lentille comestible olarak da bilinmektedir. Yumuşak ve ince yapılı bir bitki şeklinde çıkmaktadır. Tek yıllık ömrü olan bu bitki çelimsiz ve zayıftır. Kırmızı mercimek torba şeklindeki çiçeklerinin içerisinde olmaktadır.

Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı mercimek besin olarak oldukça faydalı bir besindir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi de diyebiliriz. Kırmızı mercimeğin faydalarını sıralayacak olur isek şunları söylemek doğru olacaktır;
- C, B, A, D, B12 vitamini açısından oldukça iyi bir besindir.
- Fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum bulunur.
- Hasta kimseler için son derece de iyi gelecek vitamin deposudur.
- Kan yapma özelliği vardır.
- Bol miktarda demir bulunur.
- Enerji deposu ve zihin açıcıdır.
- Sinirleri yatıştırır.
- Bağırsaklara iyi gelir. Özellikle kabız kimselere iyi gelir.
- Anne sütünün artmasını sağlar.
- Hamile kişilere kan can olur tabirinin tanımı şeklinde faydası olur.
- Cilde iyi gelir. yaşlanmaya karşı yardımcı olur.
- Bol posasından ötürü tok tutma özelliğine sahiptir.
- Şeker hastaları için kan şekerini düzenleme etkisi bulunur.
- Düzenli tüketimde akciğer, bağırsak gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Diş ve kemikler için iyi bir besindir.
- Hamileliğin kolay geçmesine yardımcı olmaktadır.

Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Kırmızı mercimeğin ne kadar yararlı olduğundan bahsettik. Peki bu vitamin deposunun nasıl yaptığını da öğrenmek gerekir. Kırmızı mercimek çorbası;
- Mercimekleri güzelce ayıkladıktan sonra
- Öncelikle 1 yemek kaşığı kadar tereyağını tencereye alıyoruz.
- 1 orta boy soğanı ince ince kıyarak tereyağı eridikten sonra tencereye alıyoruz.
- Bu ikisini biraz karıştırıyoruz.
- 1 çay bardağı mercimeği yıkayıp tencereye alıyoruz.
- Ardından kavurmaya başlıyoruz.
- Aldığı kadar su arzuya göre tavuk suyu da koyabilirsiniz.
- Baharat çeşitleri koyarak kaynatıyoruz.
- Kaynamaya başladıktan sonra blender ile mercimekler ezilir.
- 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra çorbamız hazır hale gelmiş olur.
- arzuya göre limon sıkarak içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mercimek zor hazmedilebilen bir besindir. Bu yüzden mide rahatsızlığı çekenlerin çok fazla tüketmemesi önerilmektedir.
Yetkililer, son üç yılın en şiddetli kar fırtınası olmasını bekledikleri kar yağışı nedeniyle oluşacak kötü hava koşullarının, pazartesiden bu yana devam eden Kovid-19 aşısı dağıtımı ve uygulamasını da olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Yazarlar