Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

sevgikeles@sevgikeles.com

Tüm Yazıları

Sevgi alışverişi yapmayın

Kendinizi sevdirmek ya da bir ortamda kabul ettirmek için olmadığınız biri gibi davranmanıza gerek yok. Sevmek isteyen herkes, sizde sevecek bir şeyler bulacaktır. Sevmek istemeyen için ise ağzınızla tuttuğunuz kuşun kanadı sorun olacaktır. Sevgi dilencisi olmak sizi daha da küçültür. Bir süre sonra sevgi beklediğiniz kişilerin, halinize üzüldükleri için sizinle görüştüklerini fark edebilirsiniz.

Kanıta ihtiyacınız yok

Söylediğiniz herhangi bir şeyi ya da başınıza gelen herhangi bir olayı ispat etmeniz, delil toplamanız gerekmez. Size inanmak isteyen kişiler zaten inanırken inanmak istemeyenler gerçeği en somut haliyle dahi gösterseniz “Öyle diyorsun ama ben yine de pek ikna olmadım” diyebilirler. Siz kendinizi kanıtlamaya çalıştıkça onlar kendilerinde sorgulama hakkını bulurlar. Bu durum, bir yarayı kaşımak gibi gitgide kısır döngüye girer ve derinleşir.

Haberin Devamı

Dürüst olalım, herkesin sevmediği kişiler var

“Herkesi çok seviyorum” ya da “Herkesle iyi geçinmeliyim” şeklinde bir yaklaşımınız varsa bu da sadece sorun çıkarmamak ve olacak negatif durumları göğüslememek amaçlı bir çeşit kendini koruma mekanizmasıdır. Oysa sevmediğini sevmezsin, bu da çok normaldir. Nasıl ki herkesin bizi sevmesi gerekmezse bizim de herkesi sevmemiz gerekmez. Saygı başka, sevgi başkadır.

Değişir diye umarak değişmezi zorlamayı bırakın

Canınızı yakan kişinin “Canın yandı ve ben bunu gördüm” demesine ihtiyacınız yok. Canınızı yakana yaralarınızı sarsın diye yalvarmaya da ihtiyacınız yok. Onaylanmak ve görülmek için toksik bir iletişimle geçici bir özür duymaya da ihtiyacınız yok. İnsanlar bazen sorunlar çözülene kadar değişmiş gibi yaparlar ama asla değişmezler. Bunun sebebi sorunun gündem olmaktan çıkmasını istemeleridir. İlişki tekrar eski haline dönünce gerçek yüzleri ortaya çıkar. Böyle durumlarda seçim yapılmalı ve insan biraz da kendini seçebilmelidir.

Birçok şey sizden çok karşı tarafın kendisiyle ilgili bakış açısıyla ilişiktir. Bazen de insanlar sadece kendilerine göre doğru olanla yaşarlar, bildikleri düzeni bozmak istemezler. Ne zaman ki farklı bir bakış açısına sahip oluruz, işte o zaman yeni olasılıklar hayatımıza dâhil olur.