Sağlık Klitoral Orgazm Nedir? Klitoral Orgazm İle Vajinal Orgazmın Farkları Nelerdir?

Klitoral Orgazm Nedir? Klitoral Orgazm İle Vajinal Orgazmın Farkları Nelerdir?

05.03.2021 - 12:11 | Son Güncellenme:

Günümüzde, cinsel ilişkiye giren kadınların %80’i hayatı boyunca orgazmı hiç yaşamamış olur. Bunun en büyük nedeni ise erkeklerin kadın anatomisi hakkında pek fazla bilgiye sahip olmamalarından kaynaklanıyor. Kadın anatomisine baktığımızda birincil orgazm kaynağı klitoristir. Klitoral orgazmın ne olduğu hakkında detayları derledik.

Klitoral Orgazm Nedir Klitoral Orgazm İle Vajinal Orgazmın Farkları Nelerdir

Klitoral orgazm, vajinada yer alan klitorisin uyarılması anlamına gelmektedir. Klitoris uyarılırsa sertleşir ve vajina duvarlarından vajinaya ulaşarak nemlenmesini sağlar.

Klitoral Orgazm Nedir?

Klitoris vajinanın dışında, üst kısımda yer alan bir çıkıntıdır. Bu çıkıntı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kadınların zevk alma merkezi yani orgazmın gerçekleştiği bölüm klitoristir. Yani kadınlar direkt olarak vajinal orgazm yaşamazlar. Cinsel ilişki esnasında ilk müdahalenin klitorise yapılması gerekmektedir. Klitoris uyarıldıktan sonra, buradan uzanan sinirler iç ve dış dudaklar boyunca ilerleyerek vajinaya ulaşır. Böylece ilk aşama gerçekleşmiş olur.

Klitoral Orgazm ve Klitoris Nasıl Uyarılır?

Her kadın farklıdır, doğal olarak farklı cinsel erojen bölgeleri, arzuları ve istekleri vardır. Klitorisi uyarmanın tek bir yolu ya da yöntemi yoktur. Bu konuda eşinizden ya da partnerinizden fikir almaktan çekinmemelisiniz. Bununla birlikte kadın anatomisi hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışın, ancak bu bilgilere erişerek daha tecrübeli olabilirsiniz.

Klitoral Orgazm ve G Noktası

Klitoris hem anatomisi hem de işlevselliği bakımından oldukça kapsamlıdır. Kadınların cinselliğini ve zevkini tartışmakla ilgili tabular, bu alanlardaki araştırma eksikliğine katkıda bulunur. Ancak tabular yıkıldıkça, daha fazla araştırma klitorisi anlamada daha fazla netlik kazanacaktır. G noktasının varlığı veya işlevi yüzde 100 net değildir. Pek çok araştırma G noktasının gerçek bir fiziksel varlık olmadığını, bunun yerine klitorisin vestibüler ampullerinin kenarlarının vajinanın ön duvarı ile temas ettiği yer olduğunu öne sürmektedirler. Yani vajinal orgazm, klitorise bağlıdır. Klitoris uyarılmazsa vajinal orgazm gerçekleşmez.

Klitoral Orgazm ve Klitorisin Boyutu

Klitorisin dış kısmı, glans klitorisi ve klitoral başlık, kişiden kişiye büyük ölçüde değişmektedir. Androjenlere maruz kalma, rahimdeki gelişim sırasında çocukluk döneminde ve yetişkinlik döneminde de dahil olmak üzere herhangi bir yaşam aşamasında klitorisin genişlemesine neden olabilir. Bir klitoris boyutu anormal olarak kabul edilebilecek kadar büyük olduğunda buna klitoralomegali denmektedir.

Klitoris ve Penis

Klitoris ve penis yapı olarak birbirine benzer. Bu durum gelişimsel dokulardan kaynaklıdır. Sekiz haftalık fetal gelişimde, erkek DNA'sındaki Y kromozomu, genital dokunun farklılaşmasını bir klitoris yerine bir penise dönüşecek şekilde aktive olur. Klitorisin pek çok kısmı penise benzer. Fakat şekil ve boyut olarak farklılık gösterir ve farklı yerlerde bulunur.

 

Yazarlar