Sağlık Koah Balon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır? Balon Tedavisi İşe Yarar Mı?

Koah Balon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır? Balon Tedavisi İşe Yarar Mı?

31.03.2021 - 17:31 | Son Güncellenme:

Tütün maruziyetine bağlı olarak ortaya çıkan kronik bronşit nedeni ile solunum yollarında goblet hücrelerinde kalınlaşma ve daralma tespit edilen hastalarda bronkoskopik tedavi uygulanır. Burada amaç, bronşlardaki sekresyonların temizlenerek hastanın rahatlatılmasını sağlamaktır. KOAH balon tedavisi nedir, nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Koah Balon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır Balon Tedavisi İşe Yarar Mı

Ssigara başta olmak üzere pek çok çevresel etki nedeni ile KOAH hastalığı gelişen hastalarda, solunum yollarında daralma oluşması ile balgam (mukus) üreten hücrelerde (Goblet hücreleri) sayıca artışa bağlı olmak üzere sekresyon artışı olabilir.

Haberin Devamı

 KOAH Balon Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Entübasyon tüpünden bronkoskop aracılığı ile girilerek 8 ile 3 mm’lik solunum yolları başta olmak üzere ulaşılabilen bütün solunum yollarının iç tabakasını tamamen kaplayan hücre tabakasına KOAH balon ile desquamasyon ismi verilen kazıma işlemi uygulanır. Bu işlem için solunum yolunda bronşların çapına en uygun olarak seçilen KOAH hastalığı için balonlar kullanılır.

 Bu balonlar, elektronik pompa ile ayarlanabilir frekans ve basınçla şişirilip indirilerek bronşların iyice kalınlaşmış olan iç tabakasını güzelce kazıyarak eski kalınlığına geri getirmeye çalışır. Kazıyıcı özelliği olan bir örgü ile kaplanan balon solunum yolunda balgam üretimini sağlayan kalınlaşmış olan goblet hücre tabakasını köpüklü sıvı haline getirerek bronşun normal genişliğine geri dönmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

 Balon Tedavisi İşe Yarar mı?

 Köpüklü balgam şekline gelen köpüklü goblet hücre tabakası, bronkoskop kanalından aspire edilerek dışarı atılır. Bu sayede her iki akciğerde de bronkoskop ile ulaşılan tüm bronşlar, KOAH balonla kazıması sonucunda, sigaranın yol açtığı kronik bronşitten ve değişime uğramış olan bronş epiteli tabakasından kurtulur. Bu sayede pek çok hasta kısa bir tedavi süresinin ardından sağlığına kavuşur.

 Günümüze kadar yapılan tüm tedaviler, hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik değil ama şikayetlerin şiddetlerin azaltılmasına yönelik yapılıyordu. KOAH balon dilatasyonu tedavisi ile uzmanlar, bu anlayışı terk edilerek hastalığın tamamen tedavi edilmesine yöneldi.

 KOAH Hastalığının Risk Faktörleri

 KOAH, "kronik obstrüktif akciğer hastalığı" balgam, öksürük, hışıltılı solunum, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar. KOAH, nefes almayı zorlaştıran ve zamanla ilerleyen bir akciğer hastalığıdır. KOAH hastalığı için en önemli risk faktörleri, astımda da olduğu gibi çevresel ve genetik ve çevresel faktörlerdir.

Yazarlar