Sağlık Koah Hastalığı Öldürür Mü? Koah Evreleri Nelerdir, Hangi Evrede Nelere Dikkat Etmeli?

Koah Hastalığı Öldürür Mü? Koah Evreleri Nelerdir, Hangi Evrede Nelere Dikkat Etmeli?

04.03.2021 - 13:17 | Son Güncellenme:

Akciğerde görülmekte olan hastalık belli evrelere sahiptir. KOAH hastalığı, vakanın evresine ve sağlık durumuna göre değişiklik gösteren etkilere sahiptir. KOAH hastalığında evreler içinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirti olarak öksürük, nefes darlığı, balgam gibi etkiler olarak görülmektedir. Özellikle uzun süre sigara içen bireylerde görülmekte olan bir rahatsızlıktır. KOAH hastalığının etkileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Koah Hastalığı Öldürür Mü Koah Evreleri Nelerdir, Hangi Evrede Nelere Dikkat Etmeli

KOAH hastalığı, akciğerde yer alan bronşların daha az etki göstermesi ve tıkanması sonucunda yeterli oksijenin alınmamasına neden olmaktadır.

KOAH Hastalığında Hangi Evreler Görülmektedir?

İlk belirtiler olarak öksürük, nefes darlığı ve balgam ile gözlemlenmektedir. Bu durumlarda hastanın sigara içme durumuna bağlı olarak test yapılmadan tanı konabilmektedir. Ancak durumundan daha emin olmak adına nefes testleri yapılmaktadır.

40 yaşı ve üzerinde olan sigara kullanan bireyler için yılda bir test yapılması önerilmektedir. Bunun başlıca sebepleri arasında sigara, bu hastalığın oluşumda çok etkili olmaktadır. Tanı konulma aşamasında ilk önce 5 dakika süren bir solunum testi yapılmaktadır. Solunum testi ile akciğerin kapasitesine bağlı olarak verimi ölçülmektedir.

Hastalığın ilk evrelerinde merdivenlerde ve hızlı yürüme durumlarında tıkanmalar gözlemlenmektedir. Ardından sabah öksürük ve balgamları ile başlamaktadır. İleri evrelerde bu durumlar daha sık olarak gözlemlenmektedir.

KOAH Hastalığında Hangi Evrelerde Nelere Dikkat Edilmelidir?

KOAH hastalığının tedavisinde hastalık tamamen ortadan kaldırılmamaktadır. Bu noktada daha fazla etkilerin azaltılmasına çalışılmaktadır. Bunun için sigaranın bırakılması ve havanın kirli olduğu ortamlarda durulmaması gerekmektedir.

Hastalığın ilerlemesi ile birlikte nefes darlıkları ve rahatsızlıklar çoğalacaktır. Bu durumların etkilerinin azaltılması için bronşların açılması gerekmektedir. Bunun için düzenli yürüyüşler yapılmalıdır. Tütün ürünlerinin bırakılması ve ferah havaların tercih edilmesi gerekmektedir.

KOAH Hastalığı Öldürür mü?

Haberin Devamı

● KOAH hastalığında ileri evrelerdeki hastaların, hayatlarında öncelikler belirlemesi gerekmektedir.
● Daha sağlıklı bir yaşam için çevresine düzenleme getirilmelidir.
● Bu durumlarda koah hastalığı öldürür mü sorusu için hastanın daha doğru kararlar alması gerekmektedir.
● Hayat düzenlerinde değişimler yapılmadığı sürece, hastalık ilerleyecek ve geri dönüşü olmayacaktır.
● Hastanın bağımlıklarını bırakması ve yapması doğru olacak olan, spor ve sağlıklı yiyecekler tüketmeye başlamalıdır.
Bu hastalıkta en zarar verici ürünler, tütün ve tütün ürünleridir. Akciğerde tıkanıklıklar yapması ve akciğerin yeteri kadar havayı kana verememesi sorunlar oluşturmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşamla bronşlar olabildiğince açılmalıdır.

Bronşların açılmasında en etkili olacak şeyler ise temiz hava solumak, düzenli bir spor programı ve sağlıklı besinler tüketilmesi bulunmaktadır. Sigarayı bırakmak için destek alınması ve hava kirliliğinden kaçınmak için destek alınması

 

 

Yazarlar