Sağlık Kortikosteroid Nedir? Kortikosteroid Tedavisi Nasıl Yapılır, Etkili Midir?

Kortikosteroid Nedir? Kortikosteroid Tedavisi Nasıl Yapılır, Etkili Midir?

02.03.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:

Kortikosteroidler cilt hastalıkları, otoimmün hastalıklar, artrit ve astım dahil olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan sentetik ilaçlardır. Adrenal bezlerin sağlıklı insanlarda doğal olarak ürettiği kortizol hormonunu bu sentetik ilaçlar taklit eder. Genellikle stres hormonu olarak tanımlanan kortizol, strese bir yanıt olarak vücudun salgıladığı steroid hormonudur. Kortikosteroid nedir, tedavisi nasıl yapılır ve etkili midir tüm detaylarıyla derledik.

Kortikosteroid Nedir Kortikosteroid Tedavisi Nasıl Yapılır, Etkili Midir

Kortikosteroidler, adrenal bezlerden salgılanan ve hormonlara benzeyen bir ilaçtır. Şeker metabolizmasında hidrokortizon ile kortizon, böbrek borucukları düzeyinde aldosteron, potasyumun atılımı ile sodyum ve suyun geri emilimini kolaylaştırırken mineral su dengesini sağlar.

Haberin Devamı

 Kortikosteroid Nedir?

 Kortikosteroid nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon vb.) insan adrenal bezleri tarafından salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid ilaçlardır. Birçok türü geliştirilmiştir, geliştirilen ilk kortizondur ve insanlar arasında en bilinenidir.

 Bazı ciddi hastalıklarda kortikosteroidler hayat kurtarıcıdır ve bu hastalıkların tedavisi için vazgeçilmezdir. Ancak kortikosteroid tedavisinin pek çok sayıda yan etki riski bulunmaktadır. 

 Kortikosteroidin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kortikosteroidler; lupus ve multipl skleroz dahil otoimmün hastalıklar, astım, artrit, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları, lösemi gibi belirli kanser türleri ve immün baskılayıcılar ve anti-enflamatuar ilaçlar olarak kullanılır. Mayo Clinic'e göre, ilacın spesifik tedavi hedeflerine bağlı olarak oral yolla, enjekte edilerek, soluma yoluyla veya topikal olarak uygulanabilir.

Haberin Devamı

 Oral kortikosteroidler, vücuttaki enflamasyonu azaltarak romatoid artrit gibi kronik hastalıkların semptomlarını tedavi etmek ve kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır. Tendinitin neden olduğu ağrı ya da iltihaplanma gibi eklemlerdeki belirli alanları enjekte edilen kortikosteroidler tedavi edebilir. Solunan kortikosteroidler, iltihabı azaltarak ve hava yolu şişmesini azaltarak astımı tedavi edebilir. Ayrıca gelecekteki atakların riskini veya sıklığını azaltmaya da yardımcı olabilir. Topikal steroidler genellikle cilt koşullarını tedavi etmek ve rahatlatmak için kremlere ve merhemlere eklenir.

 Kortikosteroidlerin bağışıklık sistemini baskılayıcı özellikleri vardır ve lupus gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilirler. Bu hastalıklarda vücudun bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri zararlı hücrelerden doğru bir şekilde ayırt edemez. Milli Tıp Kütüphanesi'ne göre ilaçlar; yeni nakledilen organların reddedilme riskini azaltmada da faydalıdır.

 2016 tarihinde Steroids dergisinde yayınlanan bir makaleye göre; kortikosteroidler, ana semptom olarak lenfoma, lösemi ve iltihaplı tümörler için diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Chemocare'e göre kortikosteroidler; beyaz kan hücrelerinin iltihaplanma bölgesine girmesini önleyerek, tümör etrafındaki şişliği ve sinir uçları üzerindeki baskıyı azaltabilir, böylece ağrıyı azaltabilir. Bu durumlarda ilaçlar tam olarak anlaşılmasa da kimyasal semptomların (mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi) etkilerini azaltmak için kortikosteroidler de reçete edilir.

Yazarlar