Sağlık Koryon Villüs Örneklemesi (Cvs) Nedir? Cvs İşlemi Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Koryon Villüs Örneklemesi (Cvs) Nedir? Cvs İşlemi Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

16.09.2021 - 09:18 | Son Güncellenme:

Hamilelik bir sağlığın kontrol atlında tutulmasının zorunlu olduğu dönemler arasında gelmektedir. Bu nedenle de hamilelik sırasında hem bebeğin hem de annenin sağlığı için çok önemli bazı testler bulunmaktadır. Koryon Villüs Örneklemesi ismi verilen testte bunlardan bir tanesidir. Koryon Villüs Örneklemesi (CVS) nedir? CVS işlemi ne zaman, nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Koryon Villüs Örneklemesi (Cvs) Nedir Cvs İşlemi Ne Zaman, Nasıl Yapılır

Gelişmiş olan tıp teknikleri hamilelik sürecinde anne bebek sağlığı açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle bebeğin sağlığını tespit edebilmek gelişmiş tıp imkanlarında son derece mümkündür. Yapılan testlerin amacı da bebeğin sağlık durumunu hatta doğumun ardından da yaşanabilecek sorunları da tespit edebilme imkanı vermektedir.  

Haberin Devamı

Koryon Villüs Örneklemesi (CVS) Nedir? 

Koryon Villüs Örneklemesi hamile kadınlara uygulanan bir yöntemdir. Koryon Villüs Örneklemesi ise bebeğin kromozom sayısı tespit edilmektedir. Aynı zamanda yapılan CVS testleri genetik hastalıkların olup olmadığının ve bazı hastalıkların özellikle kalıtsal hastalıkların belirlenmesinde önemli rol oynar. Edward Patten Sendromu, Turner Sendromu, Klinefelter sendromu gibi rahatsızlıklarda yine CVS testi ile belirlenebilir. Otizm, kalp sorunları veya kemik yapısal bozuklukları CVS testi ile belirlenemez.  

CVS İşlemi Ne Zaman Yapılır?  

Koryon Villüs Örneklemesi (CVS) testi gebeliğin 16. haftasından önce yapılması gerekir. Genetik test yapılması zorunluluğu durumunda 16. hastanın öncesinde 11 ve 14. haftalarda CVS testi yapılabilmektedir. CVS testi 9. haftadan itibaren uygulanabilir bir testtir. 

Haberin Devamı

CVS İşlemi Nasıl Yapılır?  

CVS işlemi iki şekilde yapılmaktadır. 9. haftadan itibaren yapılan testlerde anüsten girilerek, 11 ve 14. haftadan itibaren yapılan testlerde ise anne karnına bir iğne sokularak ultrason kontrolünde yapılmaktadır. Bebeğin plasentasından bir parça alınarak incelenmesi durumunda test işlemi yapılmış olur. Koryon Villüs Örneklemesi testinin sonuçları 10 ila 15 gün içerisinde alınabilmektedir. 

Yazarlar