Sağlık Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur? Dalak Şişmesi Nasıl Geçer?

Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur? Dalak Şişmesi Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 12:45 | Son Güncellenme:

Halk arasında dalak şişmesi olarak bilinen ama aslında diyaframdan kaynaklanan ağrılar, kimi zaman koşuyu yarıda kesmenizi gerektirecek boyutlara ulaşabilir. Dalak şişmesinin pek çok nedeni olabilir. Dalak şişmesini önlemek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Dalak şişmesi nasıl geçer? Dalak şişmesi neden olur? Sizler için derledik.

Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur Dalak Şişmesi Nasıl Geçer

Dalak şişmesi karnınıza iğne batıyor gibi hissetmenize ve zor nefes almanıza neden olur. Özellikle de koşarken dalak şişer ve sıkıntı verir.

Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur?

Isınmadan kolamaya başladığınız ve koşmaya başlamadan önce yemek yendiğimiz için dalağınızda şişme meydana gelebilir. Dalak şişmesinin başlıca nedenleri ise,

Haberin Devamı

● Hipertansiyon ya da karaciğer rahatsızlığı nedeni ile kan akışında ve kan hücrelerinde artışın olması dalakta büyümeye neden olur.
Konjektif kalp yetmezliği hastalığı ile kötü kan hücrelerinin artmasından dolayı dalak şişer ve büyümeye başlar.
● Orak hücre anemisi, talasemi ve sferositoz gibi hastalıklarda, kan hücrelerinde şekil bozuklukları meydana gelir. Kılcal damarlarda hareket ederek ilerlemesi zorlaşır. Kanı temizleme görevi olan dalak ise, zorlanarak büyür.
● Lösemi ve lenfoma gibi kan kanseri hastalıklarında beyaz kan hücrelerinin çoğalması nedeni ile dalak büyür.
● Niemann-Pick hastalığı, Hurler sendromu ve Gaucher hastalığı da dalak büyümesine yol açan hastalıklar arasında yer alır.
● AIDS, Mononükleoz, Anaplazmoz, Verem, CMV enfeksiyonu, Sıtma ve Hepatit gibi metabolizma hastalıklarının neden olduğu virüs, parazit ve bakteriler dalak büyümesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı


Dalak Şişmesi Nasıl Geçer?

Koşarken dalağınız şişiyorsa temponuzu yavaşlatarak ağrının olduğu tarafın tersindeki ayağınız yere basarken nefes vermeniz gerekir. Nefes verirken diyaframdaki kaslar harekete geçiyor. Ayak vurma hareketlerinde yerden gelen stres yukarı çıkarak diyafram kaslarında kasılmaya yol açıyor. Darbenin geldiği yeri yani ayağınızın yere basan tarafını değiştirerek kasılmayı önleyebilirsiniz.

Dalak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Dalak şişmesi, tempolu koşma sebebi ile oluşuyorsa koşu öncesinde yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Yağ be lif oranı yüksek olan besinlerin sindirilmesi diğer besinlere göre daha uzun sürdüğü için bu tarz besinlerden koşu öncesinde uzak durmanız gerekir. Bu tür yiyecekleri koşudan en az 1-2 saat önce tüketmeniz gerekir.

Dalak şişmesi, mide krampları gibi pek çok rahatsızlığa da neden olabilir. Koşuya çıkmadan önce son öğününüzde hafif beslenmeye dikkat etmeniz gerekir. Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yaparak vücudunuzu buna hazırlamanız gerekir. Vücut soğukken hızlı bir şekilde spora başlamak nefes düzensizliğine de neden olabilir. Birkaç dakika hafif ısınma hareketi yaparak tempolu spora vücudunuzu hazırlayabilirsiniz.

 

 

Yazarlar