Sağlık Kulak Zarı Çökmesi Nedir, Neden Olur? Kulak Zarı Çökmesi İşitme Kaybına Neden Olur Mu?

Kulak Zarı Çökmesi Nedir, Neden Olur? Kulak Zarı Çökmesi İşitme Kaybına Neden Olur Mu?

08.09.2021 - 13:16 | Son Güncellenme:

Kulak zarı çökmesi nedir, neden olur? Kulak zarı çökmesi işitme kaybına neden olur mu? Kulak zarı çökmesinin sebepleri nelerdir? Kulak zarı çökmesi tedavi edilebilir bir hastalık mıdır? Tüm sorularınızın cevabını ve çok daha fazlasını sizler için derledik.

Kulak Zarı Çökmesi Nedir, Neden Olur Kulak Zarı Çökmesi İşitme Kaybına Neden Olur Mu

Delikli bir kulak zarı, dış kulağınızı iç kulağınızdan ayıran ince bir zar tabakasının yırtılması sonucu oluşur. Timpanik membran adı verilen bu zar tabakası, cilde benzeyen hücrelerden oluşur.

Haberin Devamı

Kulak Zarı Çökmesi Nedir?

Kulak zarının travmatik bir şekilde delinmesi ağrı, kanama, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baş dönmesinden sorumlu olabilir. Teşhis otoskopiye dayanır. Tedavi genellikle gereksizdir. Enfeksiyon için antibiyotik gerekebilir.

Kulak zarı, kulağınızda 2 önemli işlev sağlar. Titreşen ses dalgalarını algılar ve rezonansı, sesi beyninize ileten sinir uyarılarına dönüştürür. İç kulağı suyun yanı sıra mikroorganizmalara karşı da korur. Normalde orta kulak sterildir. Ancak kulak zarı delindiğinde, mikroorganizmalar iç kulağa girebilir ve orta kulak iltihabı adı verilen bir enfeksiyona neden olabilir.

Kulak Zarı Çökmesi Neden Olur?

Bir dizi neden kulak zarının delinmesini tetikleyebilir; en yaygın nedenlerden biri kulak enfeksiyonudur. İç kulak enfeksiyon kaptığında, basınç artar ve kulak zarına baskı yapar.

Haberin Devamı

Gerginlik çok güçlü hale geldiğinde kulak zarının delinmesini tetikleyebilir. Bu olduğunda, enfeksiyon sırasında hissettiğiniz rahatsızlığın ve basıncın anında durduğunu aniden görebilirsiniz. Kulak zarının delinmesinin bir başka tipik nedeni kulak kanalından kulak kirini çıkarmak için kullanılan pamuklu çubuk veya kulak tıkacı gibi bir nesneyle kulak zarını ovalamaktır. Bazı durumlarda gençler, kulaklarına sopa veya küçük bir oyuncak gibi nesneler koyarak kendi kulak zarını delebilirler.

Kulak Zarı Çökmesi İşitme Kaybına Neden Olur mu?

Bazı kulak zarları, barotravma denen şeyden kaynaklanır. Kulağın içindeki basınç ile kulak dışındaki basınç eşit olmadığında olur. Bu, örneğin bir uçak irtifayı ayarlayarak kabindeki hava basıncının düşmesine veya yükselmesine neden olduğunda gerçekleşebilir. Basınç değişimi de dalgıçlar için tipik bir sorundur.

Genellikle delikli bir kulak zarı için özel bir tedaviye gerek yoktur; delinmiş kulak zarlarının büyük çoğunluğu 3 ay içinde iyileşir. Doktorunuz bir kulak enfeksiyonunu önlemek veya mevcut bir enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik veya kulak damlası yazabilir. Kalıcı bir işitme kaybı söz konusu değildir.

Yazarlar