Sağlık Menopozda Eklem Ve Kemik Ağrıları Neden Olur? Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer?

Menopozda Eklem Ve Kemik Ağrıları Neden Olur? Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer?

20.03.2021 - 17:42 | Son Güncellenme:

Menopoz dönemini her kadın farklı bir şekilde yaşar. Menopoz bir hastalık değil, kadının üreme çağının bittiğini gösteren doğal bir dönemdir. Kadınlarda 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmadığı zaman menopoz tanısı konulabilir. Menopoz öncesi dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, tüm hormon düzeylerinde dalgalanmalar ortaya çıkar. Bir süre sonra yumurtalar tükenir ve yumurtalıklardan hormon salınımı da durur. Menopozda eklem ve kemik ağrıları neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Menopozda Eklem Ve Kemik Ağrıları Neden Olur Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer

Menopoz döneminde yaşanan hormon dalgalanmaları sonucunda menstruel kanamalar kesilir. Genellikle yıllarca devam eden bir süreç olan menopoz dönemi, öncesi ve sonrası olan dönemde bazı kadınların hiç şikayeti olmazken bazılarının ise hafif şikayetleri olabiliyor. Fakat bazı kadınlar bu süreçte çok daha ağır sıkıntılar yaşayabilir.

Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer?

Menopoz dönemindeki ağrıları geçirmek için destek tedavisi uygulamak gerekebilir. Destek tedavisi alacak kişilerin medikal geçmişi, yaşam kalitesinin ne kadar etkilendiği, şikayetlerinin şiddeti ve beklentileri ve isteği göz önünde bulundurularak düzenlenir.

Vücutta artık daha az üretilen ya da üretilmeyen hormonların ( östrojen ve bazı durumlarda ise, progesteron) dışarıdan verilmesi ile yapılan hormon tedavisi menopoz dönemindeki şikayetleri önemli ölçüde azaltabilir.

Tedaviler, cilde yapıştırılan yamalar, ağızdan alınan tabletler ya da sürülen kremler şeklinde sistemik olarak yapılabilir. Bazı durumlarda ise, sadece lokal olarak uygulanan kremler ve vajinal tabletler tercih edilebilir.

Vücuda sistemik olarak uygulanan hormon tedavisi kemik kaybını, ateş basmalarını, kolon kanseri riskini ve kırık riskini önemli ölçüde azaltır. Hem lokal hem de sistemik tedavi ile birlikte vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak gelişen şikayetleri giderilir.

Menopoz Döneminde Görülebilecek Şikayetler

Haberin Devamı

Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, uzun ya da kısa süreçli kanama, kanama miktarında yaşanan artış ya da azalma

Sıcak basmaları ve terlemeler

Çarpıntı

Depresyon ve duygu durum değişiklikleri

Uykuya dalmakta güçlük çekme ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları

Baş ağrısı

Saçlarda dökülme ve incelme

Halsizlik ve kas eklem ağrıları

Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskinde artış,

Vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma ve cinsel ilişki sırasında ağrı

Yazarlar