Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Unutmayın, özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminizi daha fazla desteklemelisiniz. Bunun için ise doğal ve taze mevsim sebzelerine yönelmeye ne dersiniz?

İşte bağışıklık sisteminizi destekleyip sizi hastalıklara karşı koruyacak kış sebzeleri…

Lahana

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz besinlerinden biri olan lahana, soğuk kış aylarının en besleyici sebzesidir. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı tam bir kalkan görevi görmektedir. Bunu ise içeriğinde yüksek miktarda bulunan C vitamini ve antioksidanlar ile başarmaktadır. Lif bakımından da zengin bir gıda olması bağırsak sağlığınızı korumaya yarımcı olur.

Haberin Devamı

Sadece koyu yeşil yapraklı lahanayı değil kırmızı lahanayı da bolca tüketmenizde fayda var. 100 gram kırmız lahana tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın %85’ini karşılayabilirsiniz. Bunun dışında yüksek oranda K ve A vitamini de içermektedir ve bilinen en güçlü antioksidan içeren gıdalardandır. Lahanayı kış mevsimi beslenmenize kesinlikle dahil etmenizi öneriyor ve hemen diğer sağlıklı sebzeye geçiyorum.

Ispanak

Koyu yeşil yapraklı sebzeler arasında en güçlü olanı hangisi derseniz tabiki ıspanak diyorum. İçeriğindeki yüksek orandaki demir minerali ile kansızlık sorunlarınızla başa çıkarak gün içerisindeki halsizliğinizi önlemeye yardımcı olur. Yüksek besleyici özelliği ile bağışıklığınızı destekler ve bedendeki enflamasyonu azaltır. Özellikle de sinir sistemi ve beyin fonksiyonları üzerine oldukça etkili bir sebzedir. Vücudunuzdaki hücrelerin sağlıklı bir şekilde bölünmesini sağlayarak bedeninizin kendisini iyileştirme sürecini hızlandırır. İçeriğinde sadece demir bulundurmuyor. Aynı zamanda yine yüksek oranda A, B, C, E ve K vitamini de içeriyor. Çinko minerali içermesi ile de tam bir bağışıklığı destekleyicidir.

Kış aylarında bol miktarda damak zevkinize göre kıymalı ıspanak veya salatalarınızda çiğ ıspanak tüketmenizi öneriyorum.

Brokoli

Turpgiller ailesinde olan brokoli tam bir kanser korucusu! Süper besinler grubundan olması besin değerinin ne denli yüksek olduğunun bir kanıtıdır. Kalorisinin düşük olması ise diyet listelerinde çokça tüketilebileceğinin göstergesidir diyebilirim. Gelelim faydalarına...

Haberin Devamı

Yüksek oranda potasyum minerali içermesi kalp damar sorunlarınızın azalmasına yardımcı olur. Bu sayede kalp krizi riskini önlemiş olursunuz. Bunun dışında B, C ve E vitamini bakımından zengin olması beyin fonksiyonlarınıza, bağışıklığınıza ve cilt sağlığınıza olumlu etki göstermektedir. Brokoli içeriğinde bol miktarda lif barındırdığından dolayı da sindirim sisteminiz üzerine de oldukça olumlu etki göstermektedir. Aynı zamanda mide zarınıza da koruyucu etki göstererek yaşanabilecek olan bazı mide sorunlarını da en düşük seviyede tutmaya yarımcı olur. Haftada en az 1-2 kez haşlanmış brokoli tüketmenizi kesinlikle öneriyorum.

Karnabahar

Bağışıklık sisteminizin %80’inin bağırsak sağlığınıza bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsaklarınızdaki lif yoğunluğu ve probiyotikler bu görevi üstlenmektedir. Karnabahar ise bağırsak sağlığınıza faydalı olan müthiş bir kış sebzesidir. Yüksek miktarda antioksidan içeren bu besin yapılan birçok araştırmaya göre kanser hücrelerinin büyümesini de engelleyebilme özelliğine sahiptir. Özellikle de kolon, akciğer ve göğüs kanseri üzerinde olumlu etki göstermektedir. C vitamini yönünden zengin olması yine bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Potasyum, magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineralleri içermesi ise yaşamsal fonksiyonlarınıza katkı sağlar.

Haberin Devamı

Brokoli gibi haşlayıp veya çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi birçok sebze yemeklerinde, çorbalarda ve hatta makarnalarda da tüketilebilir.

Siz de kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirerek her daim zinde kalmak için başvurulması gereken besinleri ihmal etmeyin. Unutmayın, sağlık her şeyden önemli…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı