Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Glifosat Nedir?

En temel anlatım şekli ile anlatmak gerekirse tarımda ayrık otları istenmeyen bir durumdur. Bu yabani otları ise yok etmek için çapalama yöntemi tabii yapılabilir. Fakat bu yöntem yorucu olduğunda dolayı bireyler bu otları ortadan kaldırmak adına glifosat kullanmayı tercih ediyorlar.

Tabii yüksek miktarda glifosat kullanımı ürünü de yok ediyor. Çünkü çok güçlü bir madde! buna da bir çözüm bulmak adına ne yapılıyor derseniz; glifosata dayanıklı olan GDO’lu ve hibrit tohumlar kullanılıyor. Bu tohumlar glifosattan etkilenmiyor. Bu sebeple de istenilen miktarda ürünlere glifosat eklemesi yapılabiliyor. Sonunda tarım ürününde bu madde iyice birikiyor ve bu ürünleri tükettiğinizde haliyle siz de glifosat depolarsınız. Çok düşük dozu bile kesinlikle zarara yol açıyor! Hatta o kadar güçlü ki anneden doğmamış çocuğuna dahi geçiyor…

Haberin Devamı

Glifosatın Zararları Nelerdir?

Çocuklarda kanser, bazı doğum sorunları, astım ve bağışıklık sorunları belirtilen ilk sıradaki sorunlardandır. Beyin ve sinir sistemi bozuklukları, üreme sorunları ise diğer zararlarındandır. Tabi bu sorunlar uzun vadede çıkabileceği gibi kısa vade de görülebilmektedir.

Glifosatın Olumsuz Etkisinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Tüketeceğiniz etin merada yayılmış hayvan ve serbest gezen tavuk olmasına özen gösterin.

GDO’lu yem kullanmayan üreticileri tayin edip ve onların ürünlerine yönelebilirsiniz. Unutmayın günümüzde halen temiz hayvancılığa önem veren üreticiler bulunmakta!

Meyve ve sebzenizi yerli tohum kullanarak üretim yapan çiftçiden alın.

Temiz tarım yapan çiftçiyi desteklemeyi de ihmal etmeyin! Emin olun ki bunu gerçekten ciddiyetle yapan çiftçilerde var.

Sebzeleri birkaç kez sirkeli sudan geçirmek glifosatı yok etmez! Bunu unutmayın…

Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı