Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Şimdi gelin öncelikle detoksun ne olduğuna değinelim sonrasında da kabak detoksu hakkında tüm merak edilenlere hep birlikte göz atalım…

Detoks Nedir?

En basit anlamıyla bedeninizdeki serbest radikallerin nötrlenmesi ve vücuttan atılması için gerçekleştirilen işleme detoks denir. Aslında bedenimiz sürekli bir döngü halinde kendi kendine detoks yapmaktadır. Çünkü vücut her saniye toksik ve serbest radikal üretir. Haliyle sağlıklı bir vücutta metabolik faaliyetleri ile bu maddeleri etkisiz hale getirip, kendisinden uzaklaştırmayı başarır. Fakat bedene yardımcı olmak adına kendiniz de çeşitli detoks tarifleri ile vücudunuzu destekleyerek işi kolaylaştırabilirsiniz…

Haberin Devamı

Kabak Detoksu Nedir?

Zengin besin içeriği ve düşük kalorisi ile kabak detoksların vazgeçilmezidir. Kilo vermeyi destekleyici özellikte olması özellikle yaz öncesinde daha fazla tüketilmesine zemin hazırlıyor diyebilirim. 

3 günde 3 kilo verdirmesi doğru mu derseniz; kişinin yaşı, genel sağlık durumu, kilosu, yağ ve kas oranı gibi etkenlere bağlıdır. Her insanın metabolizma hızı bu etkenler çerçevesinde değişkenlik gösterir. Dolayısıyla kimisinde 3 kilo verdirirken kimisinde daha fazla veya daha az kilo verdirme etkisi gösterebilir. Bu sebeple öncelikle sağlık durumunuzun iyi olduğuna emin olup uzman kontrolünde bu detoksu yapmanızda fayda var diyorum. Eğer herhangi bir sorununuzun yok ise kabak detoksunu uygulayarak tabii siz de olumlu sonuçları görebilirsiniz.

Kabağın Besin Değeri Nedir?

Kabak, yüksek lif içermesinden dolayı sindirim sisteminizi normalden çok daha fazla çalıştırmaya yardımcı muhteşem bir besindir. Çekirdeğindeki rezin, sabit yağlar, steroller ve aminoasitten dolayı bedeninizde güçlü etki gösterir. Aynı zamanda tam bir vitamin ve mineral deposudur.

1 adet kabaktaki (150 gram kadar) besin ögeleri ise;

-29 kcal

-08 g karbonhidrat

-4 g protein

-6 g yağ

-65 g lif

-1,5 mg sodyum

-300 mg potasyum

-45 mg kalsiyum

-87 iu A vitamini

-24 mg C vitamini

-25 demir olarak belirtilebilir.

Kabak Detoksu Tarifi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

Tabii ki evdeki malzemelerinizle kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif veriyorum;

-2 adet orta boy kabak,

-2 yemek kaşığı yağsız yoğurt

-2 adet ceviz içi

-İsteğe göre dereotu, nane, kırmızı biber, karabiber, kekik

Hazırlanışı:

Öncelikle kabaklarınızı ince ince rendeleyin. Rendelediğiniz kabakları yağsız tavada kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın. Daha sonra kabakların üzerine yoğurt ve ceviz içlerini ekleyin. Karıştırın ve isteğinize göre dereotu, kekik gibi baharatları ilave edin.

Dilerseniz kabakları rendelemek yerine küp küp doğrayıp haşlayıp, yine yoğurt ile karıştırıp da tüketebilirsiniz. Ama unutmayın ki haşlama yöntemi kabağın besin değerini birazcık düşerektir.

veya

Başka bir alternatif olarak rendelediğiniz kabakların içerisine 1 adet rendelenmiş havuç ve çok ince doğranmış kapya biber de ekleyebilirsiniz. Hepsini soteleyip tekrar üzerine yoğurt ekleyip de tüketebilirsiniz.

Tarifi hazırladınız sıra geldi bu detoksu nasıl yapacağınıza;

Sabah kahvaltısı: Diyetinize uygun sağlıklı bir kahvaltı

Haberin Devamı

Öğle yemeği: Kabak detoksu karışımı

Ara öğün: Diyetinize uygun sağlıklı atıştırmalık

Akşam yemeği: Kabak detoksu karışımı olacak şekilde 3 gün devam etmelisiniz.

 

Unutmayın;

-Detoksu yaparken kahvaltı öğününüze çok dikkat etmelisiniz. Bedeninize gerekli olan diğer besin elementlerini kahvaltıda alıp, geri kalan öğünlerinizde yukarıda belirttiğim gibi devam etmelisiniz.

-Protein bakımından zengin ve sağlıklı bir kahvaltıyı sakın atlamayın! Böylece bedeniniz de sarsılmayacaktır.

-Hiçbir detoks 3 günden fazla yapılmaz. Buna kesinlikle dikkat etmelisiniz.

-Detoks süresince şeker ve şeker içeren gıdalardan uzak durmalısınız.

-İşlenmiş gıdalara elveda demelisiniz.

-Detoks süresince kahve, alkol ve çay tüketmemelisiniz.

-Detoks öncesi sağlık sorununuz olmadığından emin olmalısınız.

-En önemlisi sadece detoks programı sizi tek başına zayıflatmaya yetmez. Mutlaka sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmelisiniz.

-Kaliteli bir uyku, temiz beslenme, düzenli spor ve olabildiğince stressiz yaşama merhaba demelisiniz.

 

Mutlu bir hayat, sağlıklı bir hayata dayalıdır…

 

Sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

 Merve Karataşlı