Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kilo kontrolü için yapmanız gerekenleri ise hemen listeliyorum.

Kahvaltıyı İhmal Etmeyin!

Sağlıklı bir uyku sonrasında güne merhaba dediğinizde ilk iş olarak büyük bir bardak ılık limonlu su içmelisiniz. Sonrasında ise sabah enerjinizi yerine getirmek ve gün boyu tok kalmak adına kesinlikle kahvaltı yapmalısınız. Bedeninize yeterli proteini ve karbonhidratı tabi bir de çok az olmak şartı ile sağlıklı yağı aldıktan sonra çok daha aktif olacaksınız. Tabi bu öğün sizi sadece 2-4 saat kadar idare edecektir. Sonrasında kesinlikle ara öğüne geçmelisiniz.

Haberin Devamı

Ara Öğünleri Atlamayın!

Sağlıklı beslenmenin ve kilo kontrolünün altın kuralı ara öğünlerdir. Çünkü açlık süreniz 4 saati aştığında ani bir şekilde her şeyi yeme potansiyeline geçersiniz. Bu durumda sağlıksız seçimlere ve tabi sonrasında kilo artışına neden olacaktır. 3 ana öğününüze ek en az 2 ara öğün yapmanız çok daha sağlıklı bir seçimdir. Tabi ara öğünlerde vücudunuza yükleme yapmayacaksınız. Sağlıklı ve temiz içerikli besinler seçmelisiniz. Birkaç tane badem, ceviz veya fındık yanına bir bardak sade kefir veya 1 kâse tarçınlı yoğurt güzel seçim olabilir. Dilerseniz evde hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıklar veya 1 porsiyon glisemik indeksi düşük olan elma gibi bir meyve de tüketebilirsiniz, seçim sizin…

Yeterli Su Tüketimine Önem Verin!

Kilo kontrolünün olmazsa olmazı günlük yeterli miktarda su tüketimidir. Organlarınızın sağlıklı şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için 2.5-3 litre su tüketmenizde fayda var. Eğer yeterli su tüketmezseniz beyin susuzluk ile açlık sinyalini karıştırabilir ve sizi yanlış yönlendirebilir. Bu duruma ise yalancı açlık denir. Haliyle açlık hissinizde öncelikle 1-2 bardak su için. Eğer halen hissiniz kaybolmuyor ise yemek yemeye yönelin derim.

İşlenmiş Bütün Gıdaları Hayatınızdan Çıkarın!

Alışverişlerinizde etiket okumaya özen gösterin. Çünkü işlenmiş olan her gıda, kısa vadede veya uzun vadede kilo kontrolünüzü kaybetmenize neden olacaktır. Bununla da kalmayıp sağlık sorunlarına da zemin hazırlayacaktır. Ara öğünlerinizde hazır paketli gıdalar yerine kendiniz sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz birkaç tane kuru kayısı veya kuruyemiş de tüketebilirsiniz. Bunu zamanla alışkanlık haline getirdiğinizde bedeninizdeki farka tanık olacaksınız diyorum.

Haberin Devamı

Sağlıklı Beslenme İpuçları

-Öğünlerinizde çok tuzlu ve yağlı yemeklerden kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir.

-İlla tatlı tüketmek istiyorsanız akşam yemeğinden sonra değil de ara öğünde küçük bir porsiyon tercih edebilirsiniz. Tabii şerbetli tatlılar yerine sütlü, hafif, meyveli ve en önemlisi az şekerli olması koşulu ile!

-Yemek pişirme yöntemi olarak ise ızgara, haşlama, buğulama veya fırında pişirmeye yönelmelisiniz.

-Mideyi yormamak ve sindirimi kolaylaştırmak adına yemekleri yavaş ve iyice çiğnemeniz gerekmektedir.

-Glisemik indeksi düşük gıdalar tercih etmelisiniz. Beyaz ekmek, pirinç, makarna yüksek glisemik indeksi ile kan şekerinizi aniden yükseltecektir. Bununla da kalmayıp kilo almanıza neden olacaktır. Bu sebeple tükettiğiniz gıda ne olursa olsun öncelikle glisemik indeksine bakmanızda fayda var.

Haberin Devamı

-Metabolizma hızlandırmak adına haftanın 1 günü detoks yapabilirsiniz. Kilo kontrolünüzü sağlamada oldukça etkili bir yöntemdir.

Sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı