Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

‘Ihlamur’ Farkını Keşfet

Bitki çayları arasında en çok tercih edilen ıhlamur, kokusu ve aromasıyla herkes tarafından sevilmektedir. Zengin içeriği sayesinde birçok hastalığa karşı olumlu etki göstermektedir. Özellikle balgam söktürücü, öksürük kesici ve rahatlatıcı etkisi oldukça güçlüdür. Solunum yolu hastalıklarının yanında içeriğindeki ‘quercetin’ adlı antioksidan sayesinde kanser hücrelerine karşı koruyucu etki gösterir. Terletici özelliği yardımı ile ise vücuttan toksin atılımını sağlar. Bütün bunların dışında ise ıhlamurun cilt gençleştirici özelliği de bulunmaktadır. Demlenmesinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; ıhlamuru kesinlikle kaynatmamanız gerektiğidir. Kaynayıp 80 dereceye düşmüş olan suya bir yemek kaşığı kadar ıhlamuru koyup 5 dakika demlemeye bırakıp süzdükten sonra içmelisiniz. Sürekli kaynattığınız takdirde yarardan çok zararına tanık olabilirsiniz! Gün içerisinde en fazla 3 fincan tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

‘Adaçayı’ ile Bakterilere Elveda De

Antiseptik etkisi yüksek bir bitki arayışında iseniz kesinlikle adaçayını öneriyorum. Alerjiye bağlı olan öksürüğü dahi azaltabilen muhteşem bir bitkidir. Karaciğeri temizleyerek vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltır ve astım belirtilerini hafifletir. Beyin fonksiyonlarını geliştirmesi dışında depresyona da iyi gelmektedir. Kaynatmak yerine kaynamış olan suya ekleyip birkaç dakika bekledikten sonra içmelisiniz. Bu sayede maksimum faydasını görebilirsiniz.

‘Zencefil’ Mucizesini Dene

Yıllardır soğuk algınlığı deyince akla gelen ilk bitki olan zencefil, tadı keskin olsa da vücut için çok faydalı bir bitkidir. Limon ve bal ile birleştiğinde daha hoş bir tada sahip olabilen bu mucize bitki, safra salgısını arttırarak sindirime yardımcı olmaktadır. Antibakteriyel etkisi ile boğaz ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır. Yapımı nasıl derseniz; toz veya rendelenmiş taze zencefili 5 dakika kadar suda kaynatmanız gereklidir. Daha sonra isteğe göre limon ve bal ilave edebilirsiniz.

Haberin Devamı

‘Ekinezya’nın Gücünü Gör

Şifa kaynağı olarak bilinen mor papatyalar… İyileştirici gücü ile Ekinezya, özellikle bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Hastalıkların daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olurken aslında günümüzde birçok ilacın da ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Eğer migren ataklarınız var ise ekinezyaya şans verin derim! Bağışıklık dışında cilt üzerinde de müthiş etkiye sahiptir. Egzama ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Antifungal etkisi ile mantar bazlı hastalıkları da önlemeye yardımcıdır. 2 tatlı kaşığı ekinezyayı bir bardak sıcak suya ekleyerek, 7 dakika kadar demlemeye bırakın. Sonrasında süzerek içebilirsiniz. Eğer tadı keskin geliyor ise demlenirken çubuk tarçın da ilave edebilirsiniz.

‘Melisa’nın Dinginliğini Yaşa

Yoğun lezzeti ile tercih edilen melisa bitkisi de vücut için oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği ile uçuk, yara, kızarıklık gibi cilt sorunlarını iyileştirebilmektedir. Sedatif etkisi ile içildikten sonra ruhsal olarak dinginleştirerek daha sakin kalmanıza yardımcı olur. Eğer uykusuzluk sorununuz var ise; melisa bitkisine şans verin derim! Bütün bunların dışında doğal ağrı kesici özelliği ile şiddetli ağrılarınızın azalmasına yardımcı olmaktadır. Unutmayın, günde en fazla 3 fincan tüketmelisiniz. Kaynatılmış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş melisa otu ekleyerek 8-10 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Haberin Devamı

En faydalı bitkileri belirttim. Tabii bunların dışında da birçok yararlı bitki bulunmaktadır. Önemli olan bilinçli şekilde kendinize uygun olarak tüketmeniz! Bitkileri taze olarak alıp çaylarını tüketebileceğiniz gibi poşet çayları da tercih edebilirsiniz. Dilerseniz organik bitki çaylarına da göz atabilirsiniz. Günümüzde piyasada çok fazla seçenek var… Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı