Sağlık Metabolik Hastalıklar Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Metabolik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Metabolik Hastalıklar Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Metabolik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

22.03.2021 - 10:28 | Son Güncellenme:

Metabolik hastalıklar karbonhidrat, protein ve yağ asitlerinin dönüşümünden kaynaklanan sorunlarından nedeni ile ortaya çıkar. Doğuştan olan ve genetik hastalıklar sonucunda ortaya çıkan çeşitli hastalıklar da dahil edildiği zaman oldukça geniş bir alanı kapsar. Gün içinde almış olduğumuz enerji metabolizma hızına göre kısa ya da uzun süre içinde yakılır. Metabolik hastalıklar nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Metabolik Hastalıklar Nelerdir, Nasıl Anlaşılır Metabolik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir

 Metabolik hastalıkların çoğunda genetik hastalıklar olmasa da maddelerin sentezlenememesi de çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Metabolik hastalıklar çok sayıda düşünüldüklerinde önemli bir sağlık grubunu ortaya çıkarır.

Haberin Devamı

 Metabolik Hastalıklar Nelerdir?

 Metabolik hastalıklar, tedavi edilmesi gereken sürekli bakım ve tedavi gerektiren hastalıklardır. Metabolik hastalıklar başlıca;

Hipofiz bezi hastalıkları

Hipofiz bezi yetmezliği

Büyüme hormon fazlalığı

Boy kısalığı ve büyüme hormonu eksikliği

Prolaktin hormon fazlalığı

Diyabetes insipidus

Böbreküstü bezi hastalıkları

Paratiroit hormon fazlalığı

Adrenalin hormon fazla salgısı

Paratiroit hormon azlığı

Kortizol hormon azlığı

Kortizol hormon fazlalığı

Aldosteron hormon fazlalığı

Testosteron eksikliği

Testis ve hormon ve hastalıkları

Erkekte meme büyümesi

Tiroit bezinin fazla çalışması

Tiroit bezinin az çalışması

Nodüler guatr

Yumurtalık hormonları ve bozuklukları

Guatr

Tiroidit ve tiroit bezi iltihabı

Haberin Devamı

Tiroit kanserleri

Menopoz

Tüylenme

Şeker hastalığı

Obezite

Metabolik Hastalıklar Nasıl Anlaşılır?

 Metabolik hastalıklarda teşhis koyma süreci genellikle biraz zorludur. Genellikle pek çok doktor bu hastalıkların nadir görüldüğünü düşünerek genlerde yaşanan herhangi bir değişimi ya da hasarı metabolik bir hastalıkla ilişkilendirmez. Bu hastalıkların pek çoğu anne ve babadan kalıtsal olarak geçer ve ülkemizde de nadir görülür. Ülkemizde bu hastalıkların toplam görülme sıklığı, %1 civarındadır. Türkiye’de akraba evlilikleri sık yaşandığı için bazı metabolizma hastalıklarının görülme oranı da fazladır.

 Metabolik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

 Metabolik hastalıklardan doğan şişmanlık, şeker hastalığı, insülin direnci, hipertansiyon, tiroit ve guatr hastalıkları, kemik erimesi ve kan yağı bozuklukları metabolik hastalık olarak tedavi edilir. Metabolik rahatsızlıklar, kilosuna, hastanın yaşına ve çeşitli özelliklere göre farklılık gösterir. Ciddi sonuçlar doğuran metabolik hastalıkların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ani kalp krizleri ile ölüme kadar pek çok ciddi sonuca neden olabilir. Bu hastalıklar, erken yaşta teşhis edilemezse zeka geriliğine de neden olabilir.

Yazarlar