Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vücuda yerleşen kilo ve kilo sonucunda sarkmaya başlayan mideyi, tekrar eski haline getirmek zor bir işlemdir. Biraz zahmetli olsa da kısa bir süre içinde vücudun toparlanması, yağ aldırma operasyonları ve mide küçültme ameliyatları sayesinde mümkün olabilmektedir. Mide küçültme ameliyatlarında ve sonrasında önemli olan; ameliyatın uzman eller tarafından yapılması ve sonrasında doktorun önerisi doğrultusunda beslenme şeklinin organize edilmedir. Mide küçültme operasyonunun amacı; daha az yemek yemektir ve birkaç farklı yapılış yöntemi vardır. Midenin bir kısmının kesilerek alınması ya da kelepçe ile küçültülmesi, bu yöntemlerdendir. Her iki operasyon sonucu, yemek yeme isteği azalacak ve kısa süre içinde kilo verilecektir.

Haberin Devamı

Midenin Genişleme Nedenleri

Aşırı iştahlı olan ve bol kalorili besinleri tüketme alışkanlığına sahip olan kişilerde, mide genişlemesi bir süre sonra kaçınılmaz olacaktır. Hamur işi besinlere düşkünlük, bol miktarda tatlı tüketme ve her yemek ile birlikte ekmek tüketme, midenin genişlemesinde en önemli nedenlerdendir. İlk başlarda bu duruma pek aldırış edilmez. Ancak bir süre sonra durum kontrolden çıkarak, engel olunamaz bir kilo alma aşaması başlar. Yapılan diyetlerin de uzun süre devam ettirilmemesi ve hormon dengesi bozulması sonucunda da; kilolardan kurtulmak için tek çare kalır: O da mide ameliyatı olmaktır. Günümüzde bu ameliyatlar, tüm illerin tam donanımlı hastanelerinde yapılmaktadır. Yaptıran insan sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Oldukça riskli olan bu operasyonlar, mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Mide Genişlemesini Önlemek İçin Alınacak Önlemler

Mide genişlemesine neden olan obezitenin önlenmesi için ilk alınması gereken önlem, kilo birikimi olmadan, bir diyetisyenle, beslenme listesi oluşturmak ve spor ile kilo vermektir. Aşırı yağlı, şekerli ve unlu gıdalar yenmemeli, bunların yerine; sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekline geçilmelidir. Besinleri tüketirken; uzun süre çiğnemek gerekir. Beslenme aralıklarında ise; az ve sık beslenmek, mide genişlemesini engeller. Diyetisyene ilk başvurulduğunda yapılan tahliller neticesinde, vücutta biriken kilonun her hangi bir hastalıktan mı, yoksa yanlış besleme sonucu mu oluştuğunu belirlemek, izlenecek kilo verme yolu için çok önemlidir. Yanlış beslenme sonucu oluşan kilolar, doğru beslenmeye geçildiğinde, zamana yayılarak verilebilir. Diyetle beraber, düzenli spor yapılmalıdır. Spor salonuna gitme imkânı yoksa; her gün bir saat yürüyüş yapılmalıdır. Kalorisi az besinlerin beraberinde yapılan sporla, kilo verilmesi hızlanacaktır. Son çare olarak; doktorun verdiği diyet programına uyulmasına rağmen hala önemli ölçüde kilo verilemediyse; mide küçültme ameliyatlarına karar verilir.

Haberin Devamı

Mide Küçültme Ameliyatı

Hızlı ve çiğnemeden yenilen yemek alışkanlığı sonucunda, mide işlevini yapamaz ve mide de sarkmalar meydana gelir. Midedeki genişleme ile ve bu genişleme arttıkça da, daha fazla yemek yenir. Hastanın hızla ve sürekli kilo almasına sebebi; doyma hissini ortadan kalkması ve bunun sonunda mide genişlemesidir. Mide küçültme ameliyatlarında, midenin sarkan ve genişleyen kısmı, ameliyat sayesinde çıkarılır. Uzman bir doktor tarafından yapılması gereken bu operasyon, hastanın durumuna göre, birkaç gün hastanede yatmasını gerektirebilir. Hastaneden çıkan hasta, evde ağır iş yapmamalıdır ve birkaç gün dinlenmelidir. Sonrasında iş hayatına ve sosyal hayata devam edebilir. Ameliyat sonrasında hastanın iştahında, dikkat çekici bir şekilde azalma olacaktır.

Haberin Devamı

Birkaç ay içinde hızla kilo verildiği görülür ve hızlı kilo verilmesinin nedeni de pire tüketimi olmaktadır. Ameliyattan sonra, beslenme programı oluşturularak uzun yıllar uygulanmalıdır. Ameliyat öncesindeki beslenme alışkanlıklarına geri dönülmemelidir, aksi halde midenin tekrar genişlemesi mümkündür.

Op.Dr.Umut Kerimoğlu