Genel Sağlık Mideyi altüst edip zehirleyen gizli tehlike! Çözümü kızarmış ekmekte

Mideyi altüst edip zehirleyen gizli tehlike! Çözümü kızarmış ekmekte

05.08.2023 - 13:47 | Son Güncellenme:

Gıda zehirlenmesi bakteri, parazit, virüs gibi etkenlerin insan vücuduna karışarak enfeksiyon problemi yaşamasına neden oluyor. Peki, gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyen gıda zehirlenmesi öncesi ve sonrasında neler tüketmeliyiz? İşte detaylar.

Mideyi altüst edip zehirleyen gizli tehlike Çözümü kızarmış ekmekte

Yiyecek ve içeceklerin kontamine olması sebebiyle ortaya çıkan gıda zehirlenmesi problemi bir çeşit enfeksiyon halinde kendini gösteriyor. Gıda zehirlenmelerinin en temel nedeni tarihi geçmiş küflü gıdaların tüketilmesi. Hafif zehirlenmeler genellikle doğal yöntemler ile birkaç gün içerisinde vücuttan atılabiliyor. İleri seviyelerde seyreden zehirlenme sorunları doktor müdahalesi gerektiriyor. 

Haberin Devamı

Mideyi altüst edip zehirleyen gizli tehlike Çözümü kızarmış ekmekte

Gıda zehirlenmesi sonrasında ne yapılmalı?

Besin zehirlenmeleri bozulmuş bir yiyecek tükettiğimizi fark etmesek de aniden başlayabilir. Özellikle yaz aylarında dışarıda bekleyen gıdalar sıcak etkisi nedeniyle daha çabuk bozulabilir. Bulantı, kusma, ishal, ateş gibi semptomlar kişiler arasında en çok rastlananlar arasında. Hafif seyreden gıda zehirlenmeleri kısa bir süre sonra kendilğinden geçebilir. Ancak uzun süre devam ettiğinde doktor müdahalesiyle birlikte çeşitli ilaç tedavileri gerekebiliyor.

Mideyi altüst edip zehirleyen gizli tehlike Çözümü kızarmış ekmekte

Gıda zehirlenmelerinin temel sorunu vücutta oluşan su kaybı. Devam eden kusma ve ishal probleminin sonrasında bol bol su ve yağsız sıvı takviyesi almak büyük önem taşıyor. Zehirlenme sonrasında midenizi olabildiğince rahat bırakmak, çok daha faydalı. Midenin rahatlamasına yarayan probiyotik içerikli besinleri tüketmek de en az sıvı alımı kadar önemli. Bu sebeple zehirlenme vakalarında kişilere bol bol yoğurt tüketimi öneriliyor. Bunun yanında nane çayı, kızarmış ekmek, limon ve zencefil çayı tüketilmesi önerilen yiyecekler arasında.

Yazarlar