Sağlık Migren Ağrısı Neden Olur Ve Nerede Hissedilir?

Migren Ağrısı Neden Olur Ve Nerede Hissedilir?

28.07.2021 - 01:08 | Son Güncellenme:

Migren ağrıları, başın tek bir tarafında meydana gelen ve zonklayan bir ağrı türüdür. Bu ağrılarda kusma meydana gelebilmektedir. Ağrı oldukça şiddetli olduğu için kişilerin hayat kalitelerini düşürebilmektedir. Migren ağrısı neden olur ve nerede hissedilir? İşte, tüm detaylar.

Migren Ağrısı Neden Olur Ve Nerede Hissedilir

Migren rahatsızlığının birden çok sebebi olabilmektedir. Genelde şiddetli ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Çevresel faktörler ya da hormonlar migrenin etkilenmesine neden olabilmektedir.

Migren Ağrısı Neden Olur?

Migrenin kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat beyindeki sinirler, kimyasallar ve kan damarlarındaki bir takım değişiklikler neticesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Aile üyelerinde migren öyküsünün olması, kişilerde migren görülme olasılığını arttırmaktadır.

Ebeveynlerden birinde migren varsa bu rahatsızlığın çocuklarda görülme olasılığı %40 civarındadır. Ebeveynlerden her ikisinde de bu rahatsızlık bulunuyorsa çocukta görülme olasılığı %75 civarı olmaktadır.

Migren Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genelde kadınlarda adet dönemlerinde hormon seviyelerinde bir takım değişimler olabilmektedir. Bu durumda migren semptomlarının tetiklenmesi durumu yaşanabilmektedir.

Uykusuzluk, yorgunluk, fiziksel aktiviteler, omuz ve boyun bölgesinde gerginlik gibi durumlar migren ağrısına neden olabilmektedir. Kan şekerinin düşmesi durumu da migren ağrısını tetikleyebilmektedir.

Depresyon, anksiyete, şok, stres gibi duygusal tetikleyiciler de migrenin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bir takım uyku hapları, hormon ilaçları, kombine kontraseptif hapları da migreni tetikleyebilir. Bunun yanında kişilerin düzensiz beslenmesi, aşırı alkol tüketimi, işlenmiş yiyeceklerin fazla tüketimi, yemek yemede düzensizlik migreni tetikleyen faktörlerden birkaçıdır.

Migrenin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak oluşan semptomların azaltılması için bir takım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kişilerin migren tedavisi için nöroloji bölümüne gitmesi gerekmektedir.

Migren Çeşitleri Nelerdir?

Migren insanları oldukça olumsuz etkileyen nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık kendini çeşitli semptomlar ile gösterir. Şiddetli baş ağrıları migrenin en çok görülen belirtisidir. Migren Auralı Migren ve Aurasız Migren olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Auralı Migren; bu migren başlamadan önce kişi ışık çakması gibi belirli uyarılar görmektedir. Auralı migren 4 saatten daha kısa sürmektedir. Migren atağı döneminde kişilerde ışık çakması, görme kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir. Bunun yanında yüz ve vücut bölgesinde iğne batması hissi, kelime seçmekte güçlük yaşanması, güçsüzlük hissi, konuşma güçlüğü, çift görme, baş dönmesi gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.

Aurasız Migren; bu migren çeşidinde belirli uyaranlar olmadan migren durumu görülmektedir. Hastalarda çoğunlukla bu migren çeşidi görülmektedir.

Migren tipik bir şekilde belirti göstermemektedir. Farklı semptomlar ile kendini gösteren farklı migren çeşitleri de bulunmaktadır. Migren ataklarında en fazla, baş ağrısı, ışığa duyarlılık, zonklama, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler görülmektedir.

 

Yazarlar