ABD ve İngiltere’de, 1960’larda genç sanatçıların başlattığı bir akım olan Pop-Art, en çok Andy Warhole ile adından söz ettirir. Ülkemizde de bu akımdan etkilenerek güzel çalışmalar üreten ve sergileyen isimler var. Bu sanatçılardan bir tanesi de resimlerini ilk defa bir arkadaşımın evindeki görüp beğendiğim değerli ressam Mihriban Mirap.

Yeni kişisel sergisi Zamansız Fenomen'de sergileyeceği bazı eserleri gördüğümde;"işte ben" dedim.

Hayatın içinde kendim olmaktan mutlu olduğumu öte yandan da başka bir zamana ait olduğumu düşünürüm. Bu sebepten olacak ki resimler ruhuma işledi...

Haberin Devamı

Mirap’ın resimlerinin konusu, büyük kentlerde yaşayan insanların modern yaşam algısı üzerine kurulu. Sanatçı, çalışmalarında ağırlıklı olarak teknolojiyi kullanan insanlar, teknolojinin getirileri, araba, bisiklet, motosiklet, cep telefonu, duvar grafitilerinin ve bunların yanı sıra çağımızın gelişen temposuna ayak uydurmaya çalışan kent insanlarını konu alıyor. Türk ve yabancı pek çok sanatçıyı da beğendiğini belirten Mihriban Mirap’ın etkilendiği sanatçılar ise David Hocney, Tom Wasselman, Alex Katz.

Mirap,”kolaj mantığından yola çıkarak çalışmalarımı uyguluyorum. Günümüz medya mecralarından edindiğim görselleri kolajlayarak komposizyonlar oluşturuyorum.” diyor. Mihriban Mirap’a yeni kişisel sergisini sordum…

Zamansız Fenomen nasıl bir sergi?

Resim sanatına baktığımızda eserin yapıldığı dönemi yansıttığını, o dönemin çizili bir belgesi niteliğinde olduğunu görürüz. Benim resimlerimde ise bugünün insanları ve eski ile yeninin bir arada yaşandığı daha doğrusu eskinin yenilenerek çağa uygun hale getirildiği bir dönemin yansımaları var. Bunu da yaşlı, genç, çocuk demeden yaşadığımız için tüm bu öğeleri kullanarak tuvale aktardım ve son sergimin resimleri bu şekilde oluşmaya başladı.

Günümüzde kent yaşamı içindeki hızı, teknolojiyi, moda, estetik, mimari tasarımlar içinde bize önerilen, yönlendirildiğimiz fenomenleri zaman kavramından bağımsız işleyen Mihriban Mirap’ın, “Zamansız Fenomen” adlı kişisel sergisi 23 Mayıs artgalerim BEBEK’te açılıyor. Sergiyi 24 Haziran 2017 tarihine dek gezebilirsiniz.

Haberin Devamı

Özellikle benim gibi Pop-Art tutkunuysanız sergiyi kaçırmayın.

Mihriban Mirap kimdir?

1981 yılında İstanbul’da doğdu. 2005 yılında Yeditepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Plastik Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu.

Prof. Özdemir Altan, Prof. Zahit Büyükişleyen, Prof. Turan Aksoy ve Prof. Gülveli Kaya atölyelerinde eğitim aldı. Çeşitli resim yarışmalarında eserleri sergilenmeye hak kazandı.

İlk kişisel sergisi “Ben Böyle Görüyorum”u 2011’de gerçekleştirdi. İkinci kişisel sergisi “Şehir Makinesi” 2013’de gerçekleştiren sanatçı, yüksek lisans egˆitimine devam ederken, İstanbul’da bulunan atölyesinde resim yapmaya, yurtiçinde ve yurtdışında karma sergilere katılmaya devam ediyor.


Serap Torun