Tülay Özseyhan GurmedenGeçme Tüm Yazıları

Mor lahana turşusu

Merhaba,
 
Mor lahana turşusuna oldum olası bayılırım. Nedense restorandaki salataların  bir köşesine eser miktarda koyarlar.:)  Ve o köşeye ilk hamle genelde benden olur, hemencecik bitiverir.
 Meğerse yapması çok kolaymış, hazırda olup kullanmak da büyük kolaylıkmış.
 Turp, havuç, kıvırcık salatalara eşlik etmesi hoşuma gidiyor.
 Özellikle havuç ile olan ahengi lezzeti kadar, hoş bir armoni oluşmasını da sağlıyor.
 
MALZEMELER:
 
2 orta boy mor lahana 
 
1.5 su bardağı sirke
 
1 su bardağı su
 
3 tatlı kaşığı kaya tuzu
 
1 yemek kaşığı limon suyu
 
 
YAPILIŞI;
 
Lahanalar yıkanır, en dış bir iki yaprağı atılır. Bir kesme tahtası üzerinde ince ince doğranır.
 Derince bir kaba boşaltılır. 3 tatlı kaşığı tuz konup eldivenle bir kaç dakika yoğurulur. Lahanalar biraz yumuşar.
 Daha sonra cam kavanozlara sıkı sıkı doldurulur. 
Ayrı bir yerde sirke, su ve limon suyu karıştırılır, kavanozlara üstünü örtecek şekilde dökülür.
Kapakları sıkıca kapatılır. 3- 4 gün sonra tüketilir. Kavanozları açtıktan sonra buzdolabında 15 güne kadar kullanılır.
 Sirke kokusundan rahatsız olanlar salataya eklemeden önce sudan geçirebilir.
 
Afiyet olsun.
http://www.instagram.com/gurmedengecme