Püf Noktası Mutfaktaki gizli tehlike! 362 farklı türde bakteri barındırıyor

Mutfaktaki gizli tehlike! 362 farklı türde bakteri barındırıyor

06.02.2024 - 16:07 | Son Güncellenme:

Mutfakta sık sık kullandığımız bulaşık süngeri aslında bakteri yuvasıymış. Yıllardır tartışma konusu olan bu bulaşık süngerini doğru temizlemek görünmeyen bakterilerden kurtulmamızı sağlıyor.

Mutfaktaki gizli tehlike 362 farklı türde bakteri barındırıyor

Mutfaklar, sağlıklı bir yaşam için temiz ve hijyenik tutulması gereken alanlardır. Ancak, bazen en sık kullandığımız temizlik araçları bile beklenmedik tehlikeler barındırabilir. Bulaşık süngeri, mutfak temizliğinde yaygın olarak kullanılan bir araçtır ancak içinde gizli bir tehlike yatabilir. Yapılan bir araştırma, bulaşık süngerlerinin oldukça mikroplu olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle nemli ve sıcak bir ortamda, bu süngerler bakterilerin hızla üremesi için mükemmel bir zemin sağlar. Bu neden bulaşık süngerini düzenli olarak temizlemek ve yenisi ile değiştirmek gerekir.

Haberin Devamı

362 TÜRDE BAKTERİ BARINDIRIYOR

Nature'ın Bilimsel Rapor dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, mutfak süngerlerinin tam olarak 362 farklı türde bakterilerle dolu olduğunu ve bu süngerlerin tuvaletler de dahil olmak üzere "tüm evdeki en büyük aktif bakteri rezervuarı" haline geldiğini ortaya çıkardı.

Neyse ki bu süngerleri bakterilerden arındırma ve eski haline kavuşturmanın yöntemi var. Bunların başında ise tuz geliyor.

 

 

ESKİ SÜNGERLER TUZLA NASIL CANLANDIRILIR?

Peki neden tuz? Sofra tuzu higroskopiktir, yani atmosferden nemi çeker ve aynı zamanda nemlenip tuzlukları tıkamasının nedeni de budur.

Mutfaktaki gizli tehlike 362 farklı türde bakteri barındırıyor

House Digest'teki bir makaleye göre, tuz aynı zamanda süngerden nem çekerek bakterilerin gelişmesi gereken nemi azaltabilir ve dolayısıyla küf ve küf oluşumunun yanı sıra mutfak süngerlerinde zamanla ortaya çıkan kötü kokuyu da önleyebilir. Hepsi bu kadar da değil: Tuz süngeri daha etkili hale getirebilir, yağları emebilir ve lekelerin çıkmasını kolaylaştırabilir.

Haberin Devamı

Süngerlerinize tuz sürmenin iki basit yolu vardır:

1. Tuzlu suda bekletin

Süngerinizi ılık suyla durulayın ve üzerine yapışabilecek kalan kırıntılardan veya parçalardan kurtulmak için sıkın. Bir kabı ılık suyla doldurun ve yarım bardak tuz ekleyin. Karışımı, tuz tamamen eriyene kadar karıştırın.

Daha sonra süngerinizi karışıma yerleştirin ve tamamen suya batırıldığından emin olun. Bir gün boyunca karışımın içinde bekletin. Temiz suyla iyice durulayın. 

2. Biraz sirke ekleyin

Bu işlem, 1 bardak sıcak su, yarım bardak beyaz sirke ve 3 yemek kaşığı tuzdan oluşan karışımın içerisine bulaşık süngerinizi koyun. Gece boyunca bekletin. Ardından temiz suyla iyice durulayın.

Açıklığa kavuşturmak gerekirse, bu yöntemlerin amacı kokulardan kurtulmak (veya en azından azaltmak) ve süngerin yeni olduğu zamanki gibi görünmesine yardımcı olmaktır.

 

 

Yazarlar