Başarı ne demek?

Teog sınavları bugün ve yarın yapılıyor ve belli bir ölçüde başarı kriteri olarak kullanılacak..

Puanlamalar,yerleştirmeler ve sonrası..

Bu süreçlerde sınavların muhatabı olan öğrencileri sadece puanlar üzerinden değerlendirmek ve “başarılı oldu” ya da ”başaramadı” demek ne kadar doğru? Bu konu yıllardır önemsediğim ve üzerinde kafa yorduğum bir konu.

Ben başardı ya da başaramadı değerlendirmesinin sadece puan üzerinden yapılmasının büyük bir hata ve haksızlık olduğuna inanıyorum. 20 yıl önde kurduğum cümle de şöyledi öğrencilerime ,hala da aynı cümleyi kurabilirim. “ sen elinden gelenin en iyisini yap, önemli olan sınavdan sonra elimden geleni yaptım diyebilmektir.” Sınava hazırlanan öğrencilerin bir kısmı yapabilecekleri her şeyi yaparak giriyorlardı,bir kısımı da ellelerinin ucuyla,mış gibi yaparak giriyorlardı sınava..Ellerinden geleni yapabilenler daha güvenli, yapmayanlar telaşlı ve heyecanlı oluyorlardı.Tüm bu gözlemler bana bu cümleyi kurduruyordu. Elinden gelenin en iyisini yapan bir öğrenci içsel olarak daha huzurlu ve elde ettiği sonucu daha kolay kabullenici oluyordu, çünkü “keşkesi “kalmıyordu.

Haberin Devamı

Yıllar geçtikten kişisel gelişim akımları çıktıktan sonra da bu çıkarımımın ne kadar doğru olduğunu fark ettim.

Bu nedenle hala başarı için inandığım şey çok net olarak “elinden gelenin en iyisini yapmaktır.”

Bu bağlamda, sınavlardan sonra sorgulanması gereken en önemli noktada bu; anne /baba olarak eleminden geleni yaptım mı?

Çocuğum elinden gelenin en iyisini yaptı mı? Ben anne olarak çocuğumun yapabileceğinin en iyisini yapması konusunda yapabileceğim her şey yaptım mı?

İlk aklımıza gelen özel dersler ,özel hocalar falan olacak ancak bu “ yapabileceğimin en iyisi” kavramı çok dışarı ile ilgili değil. Bu daha çok potansiyelle ilgili ve bu daha çok çocuğumuzdan çok anne baba olarak bizlerin ortaya çıkartabileceği bir konu.

O halde anne baba olarak sınava hazırlanma sürecinde neler yaptım? Yaptığım şeyler çocuğumun potansiyeli ile mi ilgiliydi yoksa sadece bilgi yüklemesi mi yapmaya çabaladım?

Haberin Devamı

Anne/baba olarak daha farklı ne yapabilirdim?

Çocuğumun kendi potansiyelini tanıması için ne yaptım, bu sınava yüklediği anlam ile ilgili ne yaptım?

Çocuğum bu sınava girilmesi gereken bir sınav gözüyle mi baktı yoksa gerçekten onun için anlamını biliyor muydu?

Teog geçti ama peşinden gelecek başka sınavlar için bu sorular önemli.

Bu ve benzeri sorgulamalar yaparak mevcut durum için belli saptamalar yapmak ve sonrası içinde ilham almak mümkün olacaktır.

Başarı tanımımızı yeniden gözden geçirmek dileğiyle..