Çocuklarımız birey olurken kim daha etkili?

Şikayet ettiğimiz pek çok şeyin kaynağı aile. Çocuk gördüğünü, yaşadığını öğrenir, nasihat edileni değil.

Biz anne babalar olarak onlara neyi denetimlettiriyorsak öyle şekilleniyor dünyaya bakışları. Bugün pek çok bebek, bebek diyorum çünkü neredeyse 3 aylıktan itibaren teknolojiye teslim ediliyor.

Çizgi filmlerle yemek yedirilen, sussun diye oyunlara bağımlı kılınan çocuklar acaba onlardan neler katıyor kendi kişiliklerine? Acaba anneler bu çizgi film ya da oyunun teması ne, mesajı ne, alt mesajı ne diye merak edip kafa yoruyorlar mı yoksa “aman oyalansın bana bulaşmasın mantığı mı?”

Haberin Devamı

Bu aralar şikayet ettiklerimizdeki paylarımıza takılıyorum ben..Sanki şikayet ettiğimiz şeyler gökten iniyor, durup dururken.Çocuğu bebekken teknolojinin kucağına atıp sonra şikayet eden zihniyet bana kalırsa hem kendi sorumluluğunun farkında değil, hem de yaptığı şeyin bilincinde değil. Bir çocuğun dünyaya gelmesi ebeveynin en büyük sorumluluğu iken, evliliğin doğal bir sonucuymuş gibi algılanması ve elma yetiştirir gibi çocuk yetiştirilmesi bana kalırsa en büyük şuursuzluk. Şuursuzca çocuk büyüten bir nesil, belki de kendileri de biraz öyle büyüdüğü için,önünü sonunu düşünmeden davranıyor.

Bir ebeveynin en büyük sorumluluğu çocuğunu sağlıklı birey olarak yetiştirmektir. Peki bunu yapabilmek için ihtiyacımız olan ne?

Öncelikle bir çocuk sahibi olmak ve çocuğumuzun nasıl bir birey olması ile ilgili sorumlulukların farkındalığına sahip olup olmadığınıza bakmak gerekir.

Çocuk sahibi olmayı düşünen aileler ; bir çocuk için gerçekten hazır mıyız? Çocuğumuz dünyaya geldiğinde onun nasıl bir ortamda ve nasıl bir birey olmasına katkı sunacağız? Çocuğumuzun hangi erdemlere sahip olmasını önemseyeceğiz?

Çocuk sahibi olan aileler; Çocuğumuz nasıl bir birey olma yolunda? Çocuğumuz için nasıl bir yol haritamız var? Çocuğumuzun hangi erdemleri olmasına katkı sunuyorum?

Nasıl bir birey? Nasıl bir yol haritası? Hangi erdemler?

Bu sorular biraz daha derinleştirilmeye ihtiyaç duyulan kavramlar içeriyor.

Birey; kendine özgü özellikleri olan tek varlık olarak tanımlanıyor. Bir çocuğun birey olması ile ilgili anne babalara ait sorumluluklar akıllı telefonlar ve tabletlere devredilemeyecek kadar önemli. Çocuğun birey olabilmesini sağlayabilecek en önemli “kendine özgülük “ bir çocuğun kendine özgü taraflarını bulabilmesi için bir keşif süreci yaşamasını gerektiriyor.Bu ise tv ya da akıllı telefonlar ve tabletlerle mümkün değil. Fiilen oyun oynamak, sosyalleşmek, değişik alanlardaki faaliyetler sırasında yaşanacak deneyimlerin sonucu olabilir. Eline tutuşturulan teknolojik aletlere esir edilen çocuklar sadece format insan olabilir ki, bunlar da maalesef şikayet ettiğimiz pek çok olumsuzluğu barındırıyorlar.

Haberin Devamı

Anne babaların bu konuda ki farkındalığı arttırmalarına ihtiyaç var. Çocuğuma sunduğum bu teknoloji ile ona ne sağlıyorum? Neyi engelliyorum? Kazandırdıklarımı mı kaybettirdiklerimi fazla? Bu teknoloji onun bedensel sağlığını nasıl etkiler? Bu teknoloji onun ruhsal sağlığını nasıl etkiler? Bu teknoloji onun birey olarak yetişmesine ı nasıl katkı sağlar? Lütfen bu sorular üzerine biraz kafa yorup verdiğiniz cevaplar üzerine gerekirse biraz araştırma yaparak,biraz gözlemleyerek karar verin..Böylece ebeveynliğinize bilinç katmış olursunuz?

Haberin Devamı

Yol haritası; yol haritası bir hedef, gidilecek yerle ilgilidir. Çocuğunuzun büyümesine eşlik ederken onu nereye götürdüğünüzü biliyor musunuz?

Yani nasıl bir çocuk yetiştirme hedefiniz var? Bu soru sizin kontrolünüzde olmayan değişkenlerle ilgili değil. Yani çocuğunuzun yetenekleri vb gibi potansiyeline dair konuşmuyorum. Tamamen sizin ellerinizle şekillenecek tarafı ile ilgili. Çocuğunuz bir yetişkin olduğunda hani ermelere sahip olmalı?

Erdem; ahlaki olarak övülen ya da beğenilen taraflar olduğuna göre, hangi ahlaki erdemlere sahip olması sizin için önemli? İyiliksever, dürüst, yardımsever, duyarlı, merhametli, yiğit, cesur, saygılı vb özelliklere sahip olması ile ilgili düşünceleriniz ne? Bir ebeveyn olarak bunlar sizin için ne kadar önemli. Önemli ise çocuğunuzun bu erdemlere, değerlere sahip olması için neler yapıyorsunuz? Bu erdemleri, değerleri kazandırmak için siz neler yapıyorsunuz, nasıl örnek ya da ilham oluyorsunuz?

Bu noktada nasıl bir yol haritasına sahipsiniz?

Unutmayalım ki çocuğumuz henüz küçük ve dış etkilerden ne kadar uzaksa, ailenin önemsediği değer ve erdemlerin kazandırılması da o kadar mümkün. Temel ailede atılacak okulda iyice yerleşecek belki .

Bu noktada yeniden teknoojiye dönüp, ellerindeki oyuncaklar nelere hizmet ediyor irdelemeye değer diye düşünüyorum.Oyunların teması, mesajı, kurgusu neye hizmet ediyor. Bir anne baba bundan birinci derece sorumlu.

Koçluk yaptığım ebeveynlerden bazen şunu duyuyorum ”ne yapayım istiyor, ne yapayım ağlıyor” bunu duyunca benimde ağlayasım geliyor o anne ya da baba için…

Koçluk sırasında soruyorum “peki bu durumu kim yarattı?” “ ama…….”, peki bunu kim değiştirecek, çözecek?”,”ama…….”

Ama..en tehlikeli kelime sanki…

Amasız ve kendi sorumluluğumuzun farkında olduğunuz bir ebeveynlik süreci diliyorum. Çocuklarına nasıl bir ortam sunduğunu farkında ve bunun sorumluluğunun kendine ait olduğunu bilen ebevenynlerin sorunlarının daha kolay üstesinden geleceğine inanıyorum.

Her türlü değişim için ihtiyacımız olan farkındalık aslında…

www.neslihanerdogdu.com

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/