Sağlık Nevroz Ve Nevrotik Nedir? Nevrozun Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nevroz Ve Nevrotik Nedir? Nevrozun Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

11.03.2021 - 10:51 | Son Güncellenme:

Nevroz hastalığı, kişilerde farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Birçok belirti ile varlığını hissettiren bu hastalık, kişilerin hayatını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Nevroz hastalığı genel olarak toplumsal tavır ve davranışları etkileyen ve kişilerde ruhen hasta olduğu düşüncesi ile birlikte bulunan tinsel bir hastalıktır. Peki, Nevrotik ve nevroz nedir? Nevrozun belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...

Nevroz Ve Nevrotik Nedir Nevrozun Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Günümüzde nevrotik eğilimler her insanda gözlenebilmektedir. Psikolojik ve ve fiziksel belirtilerle meydana gelen nevrotik bozukluk, hem davranış bozukluğunu hem de duygu karmaşasını kapsamaktadır. Nevrotik bozukluk yaşayan kişilerin ortak özellikleri mevcuttur. 

Haberin Devamı

Nevroz ve Nevrotik Nedir? 

Nevroz, bazı psikolojik hastalıklara verilen genel bir addır. Nevrotik ise bu hastalığı yaşayan kişilere denir. Nevroz ve nevrotik sorusunu yönelten kişiler genellikle nevrotik olduğunu düşünmekte olan kişilerdir.

Her insan biraz nevrotiktir. Şefkat ve sevgi isteğinin artması gibi nevrotik olaylar her insanda ortaya çıkabilmektedir. Fakat aşırı derecelere kaçan, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen durumlar hastalık olarak değerlendirmektedir. Bir psikoloji kliniğinde tedavi edilmeleri gerekmektedir. 

Nevrozlar gösterdikleri belirtilere göre sınıflandırılmaktadır. Fakat hepsinde temel olan durum aşırı kaygılı haller, kaygının neden geliştiği ve nasıl ortaya çıktığıdır. Nevroz dönemleri sırasında kişilerde ani nöbet halleri yaşanabilmektedir. 

Haberin Devamı

Nevrozun Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Nevroz hastalığının belirtileri farklı durumlar ile görülebilmektedir. Genel olarak yaşanılan duygular aşırı seviyelerdedir. Sürekli olarak suçluluk duygusu yaşanır. Öfke ve bu öfkeden dolayı saldırgan tavırlar gözlemlenir. Uyku bozuklukları ve bu nedenle halsizlik yaşanır.

Kişilerde çaresizlik hissi oluşur. Sorumluluk duygusu bu kişilerde oldukça yüksektir. Kendilerini yaşça küçük hissederler. Bedenle alakalı işlevsel aksaklıklar en sık görülen bulgular içerisindedir. Nevroz belirtileri içerisinde cinsel bozukluklar da gözlemlenmektedir. Nevroz belirtileri şunlardır:

Çaresizlik 

Öfke 

Saldırganlık 

Sorumluluk duygusu 

Abartılı suçluluk 

Aşırı cesaret 

Uykusuzluk 

Yaş olarak kendini küçük görme 

Cinsel bozukluklar

Beden ile ilgili işlevsel sorunlar

Halsizlik 

İnsan ilişkilerinde sorun yaşama

Sebepsiz korku ve endişe 

Panik hali 

Ağız kuruması ve el titremesi

Göz bebeklerinin büyümesi 

Evham, alınganlık ve huzursuzluk

Kendini sürekli tehlike altında hissetmek 

Sosyal fobi

Kalp çarpıntısı ve terleme 

Kasların gerilmesi ile titreme 

Nedensiz ve gereksiz yere üzülme 

Güvensizlik 

Tedavisi: Nevrozun ana nedeni her zaman psikolojiktir. Bu sebeple kişilerin stres yükünün en aza indirgenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için basit ama çok etkili olan teknikler mevcuttur. 

Haberin Devamı

Normal Dinlenmek: Bir insanın tam bir dinlenme elde edebilmesi için günlük ortalama 8 ile 9 saat aralığında uykuya ihtiyacı vardır. Uykusuzluk ile günlük stresin birleşmesi nevroz hastalığı oluşumunu tetiklemektedir. Bu sebeple kişilerin yaşam kalitesi oldukça düşmektedir. 

Sağlıklı Diyet: Folik asit vücutta serotonin üretimini sağlar. Bu maddenin varlığı kişilerin kendilerini iyi hissetmesine oldukça önemlidir. İçerisinde B, C grup vitaminleri barındıran gıdaların tüketimi, bu hastaların halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. 

Fiziksel Egzersizler: Günlük olarak yapılacak olan egzersizler, nevroz hastalığının belirtilerine doğrudan etki etmez fakat uzun vadede kişilerin üzerindeki stres yükünün azalmasını sağlayacaktır. 

Terapi Banyoları: Sıcak su, kişilerin rahatlamasını ve yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Banyonun etkisini arttırmak için hoş kokulu bitkilerin banyo suyuna katılması tavsiye edilmektedir.

Yazarlar