İp askıyla gençlik geri geliyor

KBB Boyun Cerrahi Uzmanı Dr. Seçil Uçar doktorluk mesleğinin yanı sıra aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Resim Heykel Bölümü’nde Yüksek Lisans yapmış. Şimdilerde yüz estetiği ve yüz tasarımı üzerine cerrahi ve medikal tedaviler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kendisiyle son dönemin öne çıkan estetik uygulamalarından ip askılama yönteminin detaylarını konuştuk.

- İp askılama yöntemi tam olarak nedir?

Yaşlanma ile birlikte yerçekimi etkisi ile cilt altındaki yüzeysel yağ pedlerinde aşağı doğru sarkma olur. İp askı uygulaması ile aşağı sarkmış bu yağ pedlerini, eski yerine getiririz ve bunu kafa içindeki sağlam fasya dediğimiz dokulara askılayarak yaparız.

Haberin Devamı

- Bu yöntem kimler için uygun?

18 yaş üstü herkes için uygundur. Buradaki püf nokta, kime hangi ipin, kaç tane ve hangi teknikle uygulanacağına karar vermektir. Bu uygulamayı, kanama bozukluğu olanlarda, kanser hastalarında, gebelerde, emzirenlerde, otoimmün hastalığı olan kişilerde yapmayı tercih etmiyoruz.

- İp askılama hastaya nasıl uygulanıyor?

Aslında bu yöntemde çok farklı şekilde uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamaların büyük çoğunluğu askılama değil, iplerle sıkıştırmadır. Gerçek ip askılama yönteminde ip, saçlı derideki fasya dediğimiz kalın zarlara sabitlenmelidir. Bu sabitleme yapılmadığı takdirde, ip yerçekimi etkisiyle erkenden aşağı düşer. Birçok hastadan duyduğum ip yaptırdım ama birkaç ayda düştü denmesinin sebebi de aslında gerçek askılama işleminin yapılmamış olmasıdır.

İp askıyla gençlik geri geliyor

- İp askı yüzün daha çok hangi bölgelerinde tercih ediliyor?

İp askıyı aslında çok farklı amaçlar için kullanabiliriz. 40-65 yaş grubunda daha çok anti-aging amaçlı orta yüz ve gıdı askılama uyguluyoruz. Bunu ben bir evin alt yapısını yapmaya benzetiyorum. Bu alt yapı hazırlanmadan üstüne yapılacak diğer anti-aging amaçlı işlemler kendini pek göstermeyecek, istenilen lifting etkisini sağlamayacaktır. Daha genç, 20-30’lu yaş grubunda ise kaş kaldırma, ‘fox eyes’ veya ‘jaw line’ ve çene hattını belirginleştirmek için ip askılama yapıyoruz.

Haberin Devamı

- Uygulama kaç seans sürüyor?

İp askı uygulaması tek seansta bitmektedir. Hastanın tercihine ve yüz analizine göre tek seansta tüm yüz askılama yapılabileceği gibi, farklı zamanlarda farklı yüz bölgelerine de askılama yapılabilir. 


- Yüz germe işlemi esnasında ağrı hissedilir mi?

İp askı uygulamasını genelde klinik ortamında, lokal anestezi ile uyguluyoruz. Yani ipin geçeceği her noktayı uyuşturuyoruz. Böylece hastalar hiç ağrı hissetmiyorlar. Eğer ip askı ile birlikte başka bir cerrahi işlem de uygulayacaksak, örneğin göz kapağı, liposuction veya burun estetiği gibi, o zaman ameliyathane şartlarını tercih ediyoruz.


- İple askının kalıcılığı ne kadardır? 

İp askının kalıcılığı tercih edilecek ipe, ipin sayısına ve uygulama tekniğine bağlıdır. Ben uzun süredir ip askılama ile uğraştığım için kendime özgü kalıcılığı arttıran teknikler uyguluyorum. Sıkıştırma yöntemi ile kısa sürede eriyen iplerle ve az sayıda ip yapılarak uygulanırsa, bir ay bile dayanmazken, kalıcı iplerle, saçlı deriye askılama şeklinde ve yeterli sayıda yapılacak olan uygulama yıllarca kalacaktır.

Haberin Devamı


- İplerde kullanılan silikon zararlı mıdır? 

Silikon ipler, yıllardır meme implantlarında , çene implantlarında kullanılan materyalden oluşmaktadır. İçi polyesterdir. Türkiye’de ve dünyada yıllardır uygulanmaktadır ve literatürde zararlı olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.

- İşlem sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Uygulama sonrası yüzü bantlıyoruz ve birkaç gün sonra bantları çıkarıyoruz. Birkaç gün bu bölgeye ve saçlı deride ipin çıkış noktalarına su değdirmiyoruz. İpin giriş kısımlarını batikon ile günlük temizlik yapıyoruz. İlk birkaç gün saçlı deride ve çiğneme esnasında hafif ağrı olabiliyor, ağrı kesiciler ile giderilebiliyor. Antibiyotik tedavisi veriyoruz. İpler tam olarak yüze uyum sağlayana kadar hastamıza ağzını çok açmamasını ve çok sert şeyler yememesini tavsiye ediyoruz.