Genel Sağlık Normal görünen o besinler şekeri yükseltiyor! Yükselen şekeri düşüren birbirinden etkili 10 besin

Normal görünen o besinler şekeri yükseltiyor! Yükselen şekeri düşüren birbirinden etkili 10 besin

31.07.2023 - 15:11 | Son Güncellenme:

Tüketilen bazı besinler masum gibi görünseler bile yüksek oranda şeker içermeleri söz konusu olabilmektedir. Bu durumda ise tüketilen yiyecekler, özellikle şeker hastaları tarafından özenli bir şekilde seçilmelidir. Normal gibi görünen birçok besin, şekeri yükseltici bir etkiye sahip olabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Normal görünen o besinler şekeri yükseltiyor Yükselen şekeri düşüren birbirinden etkili 10 besin

Şekerli gibi görünmeyen çeşitli besinlerin de yüksek oranda şeker içerebileceğini söylemekte mümkündür. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinlerin tüketilmesi durumunda da dikkatli davranılması gerekmektedir. Özellikle şeker hastaları tarafından tüketilmesine dikkat edilmesi gereken besinler bulunmaktadır. Üstelik şeker hastalığı olarak da bilinmekte olan diyabet, damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. 

Haberin Devamı

Şekeri Yükselten Besinler 

Bazı besinlerin tüketilmesi halinde kan şekerini oldukça hızlı bir şekilde yükseltebileceğini söylemek mümkündür. Üstelik şeker oranının çok yüksek olduğunu tahmin etmediğiniz bazı besinleri tüketmeniz durumunda da kan şekerinizin çok fazla yükselmesi durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Beslenme düzeninizde aslında sağlıklı besinlerin yer aldığını düşünürken kan şekerinizde bir yükselme yaşamanız durumunda aslında yüksek miktarda şeker içeren besinleri tüketiyor olabilirsiniz. 

Karbonhidrat oranı yüksek olan besinlerin, kan şekerini oldukça fazla yükseltici bir etkiye sahip olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır.

Bazı besinlerin ise içerisinde yer alan doğal şeker oranının fazla yüksek olması sadece şeker hastaları için değil sağlıklı kişiler içinde zararlı olabilmektedir. 

Haberin Devamı

Kurubaklagillerin tüketilmesinin de şeker oranını yükseltici bir etkisi bulunduğu söylenebilmektedir. Kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi besinlerin de yüksek karbonhidrat içerdiği söylenebilmektedir. 

Yaz aylarında sıklıkla tüketilmekte olan kapya biberin içerisinde glisemik endeksinin oldukça yüksek olduğu söylenebilmektedir. 

Birçok çeşidiyle oldukça fazla tüketilmekte olan besinlerden birisi de patates olarak bilinmektedir. Patates içerisinde yüksek oranda karbonhidrat bulunmaktadır. Bu karbonhidratın ise yüksek oranda nişastadan oluştuğu söylenebilir. Buna bağlı olarak ise nişastanın oldukça hızlı bir şekilde kan şekerine dönüşebilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. 

Közlenerek ve haşlanarak tüketilmesi tercih edilen mısırın da aslında masum gibi görünmesine rağmen kan şekerini oldukça hızlı bir şekilde yükselttiği söylenebilir. 

Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kavun ve karpuz da kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler arasında yer almaktadır. 

Şeker hastalarının tüketmemesi gereken besinlerden birisi de beyaz ekmek olarak söylenebilir. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltici etkisi bulunan beyaz ekmeğin de temkinli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı

Kefir ve meyveli yoğurt gibi besinlerinde kan şekerinin yükselmesinde oldukça hızlı bir şekilde etki ettiği bilinmektedir. 

Yüksek Miktarda Şeker İçeren Besinler Nelerdir?

Gün içerisinde tüketilen birçok besin yüksek oranda şeker içerebilmektedir. Beslenme düzeni içerisinde vücuda şeker alınması iki farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Vücudunuza alabileceğiniz şekerlerden birisi besinlerde bulunan doğal şekerler olarak ifade edilebilir. Diğerleri ise yiyeceklerin içerisine hazırlanması sırasında eklenen ilave şekerler olarak bilinmektedir.

Meyvelerde bulunan fruktoz ve sütün içerisinde bulunan laktoz doğal şekerler içerisinde yer almaktadır. İlave şeker ise; esmer şeker, beyaz şeker ve bal olarak ifade edilebilmektedir. Besinlere ve içeceklerin tat oranını artırmak içinde çeşitli tatlandırıcıların eklenebileceğini söylemek mümkündür. 

Vücutta en hızlı şekilde enerjiye dönüşen şekerlerin basit şekerler olduğu söylenebilir. Şeker ve şekerli yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi durumunda kilo alışı ve gereksiz enerji alımı meydana gelebilmektedir. 

Haberin Devamı

- Bisküvi, kurabiye, pastai kek, 

- Reçel, pekmez, marmelat, bal,

- Gazlı ve alkolsüz içecekler,

- Meyve aromali içecekler,

- Enerji içecekleri ve spor içecekleri,

- Şekerli kahveler ve çaylar,

- Meyve suları,

- Akide şekeri, pişmaniye, helva ve lokum,

- Dondurma,

- Şekerli sütler olarak ifade edilebilir. 

Normal görünen o besinler şekeri yükseltiyor Yükselen şekeri düşüren birbirinden etkili 10 besin

Düşünülenden Daha Fazla Şeker İçeren Besinler

Tüketilen bazı besinlerin düşünülenden daha fazla şeker içerdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Vücutta fazla miktarda şeker bulunmasının ise sağlık açısından farklı sorunlar meydana getirebileceği bilinmektedir.

Bu yüzden şeker tüketirken oranına dikkat etmeli ve fazla kaçırmamalısınız. Bazı besinler düşünüldüğünden daha yüksek oranlarda şeker içerebilmektedir. Düşünülenden fazla şeker içeren besinler ise;

- Hazır çorba,

- Elma,

- Armut,

- Nar,

- Muz,

- İncir,

- Siyah üzüm,

- Şeftali, 

- Kayısı,

- Karpuz,

- Kuru incir,

- Kuru üzüm,

- Çilek

- Havuç olarak ifade edilebilir. 

Genel olarak meyveler masum gibi görünse bile bazı meyvelerin içerisinde düşünülenden daha yüksek oranda şeker bulunduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Her ne kadar sağlıklı olsa bile bazı meyvelerin içerisinde de oldukça yüksek oranda bir şeker mevcuttur. Özellikle şeker hastalığınızın olması durumunda tükettiğiniz besinleri daha özenli bir şekilde seçmenizde fayda bulunmaktadır. Aslında tüm meyvelerin içeriğinde şeker bulunmaktadır. Ancak bazı meyvelerin içerisinde bulunan şeker oranının daha yüksek olduğu söylenebilir. 

Haberin Devamı

Kontrollü Şeker Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Besleyici ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak isteyen kişilerin tükettikleri besinlere ve içeriğinde bulunan şeker oranlarına özen göstermeleri gerekmektedir. İnsan vücudunda yer alan hücrelerin yaşaması için şekere ihtiyacı bulunduğunun söylenmesi de mümkündür. Ancak gün içerisinde alınan şeker oranının bazı durumlarda sınırının aşılması da söz konusu olabilmektedir.

Şeker tüketimi sırasında dozajın kaçırılması ise aşırı kilo alımına yol açabilmektedir. Tüketilmesi en fazla tercih edilen ve sağlıklı olduğu düşünülen besinler arasında meyveler yer almaktadır. Buna rağmen her ne kadar sağlıklı gibi görünse bile bazı meyvelerin de yüksek oranda şeker içerdiği söylenebilir. 

Meyve tüketimi sırasında şeker oranı yüksek olan meyvelerin daha kontrollü bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu durumlarda ise meyvelerin kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.

Meyve şekeri olarak bilinmekte olan fruktoz hem meyvelerin hem de sebzelerin içerisinde bulunmaktadır. Ancak yine de doğal şeker olmaları nedeniyle fazla bir tehlike içermemektedir. Asıl tehlike ise marketlerden alınan hazır gıdaların içerisinde bulunan rafine şekerler olarak bilinmektedir. 

Fark Etmeden Şeker Tüketmenize Neden Olan Besinler

Bazı besinlerin içerisinde bulunan şeker miktarlarının belirgin olması ve içeriğinde şeker bulunduğunun anlaşılması oldukça net bir şekilde anlaşılabilmektedir. Ancak bazı besinlerin içerisinde ise yüksek oranda şeker olmasına rağmen masum gibi göründüklerinin söylenmesi de mümkün olmaktadır.

Kulağa oldukça sağlıklı gelmesine rağmen meyve sularının yüksek oranda şeker içerdiği söylenebilir. Bir bardak meyve suyunun elde edilebilmesi için birden fazla meyve kullanılması gerekmektedir. Buna bağlı olarak ise içerdiği şeker oranının yüksek olduğu söylenebilir. 

Diyetler sırasında fazla kalori almamak için tüketilen vitamin barlarının da aslında sanıldığı kadar masum olmadığı söylemekte fayda var. Vitamin barlarının üretilmesi sırasında kullanılan malzemelerin de yüksek oranda şekere sahip olduğu söylenebilir. İçeriğinde bal, şeker kamışı ve esmer şeker gibi besinlerin yer almasına bağlı olarak farkında olmadan her seferinde şeker tüketmiş olursunuz.

Sağlıklı beslenmeye çalışırken tüketilmekte olan besinlerden bir tanesi de kurutulmuş meyveler olarak bilinmektedir. Ancak kuru meyvelerin içerisinde de yüksek oranda şeker bulunduğunun bilindiği söylenebilir.

Meyveli yoğurtların içerisinde de şeker bulunduğu bilinmektedir. Aslında masum gibi görünen meyveli yoğurtları her tükettiğinizde de vücudunuza şeker alacağınızı söylemek mümkün olmaktadır. 

Özellikle yemeklerin yanında kullanılabilen ve lezzet katan sosların da içeriğinde şeker bulunabilmektedir. Şeker oranı yüksek olan soslardan birisinin de ketçap olarak bilindiğinin söylenmesi mümkündür.

Yazarlar