Hangi Migren Daha Kötü? Kronik Migren mi? Auralı Migren mi?

Migren başımıza geldiğinde hayatı bize zehir edebilir. Dünyadaki en büyük iş gücü kaybı nedeni olan bu hastalık aynı zamanda kişisel yaşamı da en olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Bir anlamda öldürmez, süründürür...

Kronik migren öyküsü: 61 yaşındaki kadın hastanın her gün başı şiddetli ağrıyor. 38 yaşında menopoza girmesi ile baş ağrıları da başlamış. Çaresiz hissediyor.

“Sabah kalkıyorum başım ağrıyor, gece yatıyorum başım ağrıyor. Gece ağrıyla uyanıyorum. Sütle ilaç alıp tekrar yatıyorum. Yıllardır her gün başım ağrıyor. Başımı hafif oynatsam bile başım ağrıyor. Geceler uyur uyanık geçiyor. İlk başlarda aralıklı oluyordu. Sonra artınca bir sürü ilaç kullandım. Başlarda biraz arası açıldı. Şimdi yine bir sürü ilaç alıyorum ama sanki h,ç etkisi olmuyor.

Haberin Devamı

Sizin tedavinize başladıktan sonra değişmeye başladı. Geçen gece uyandım ve başım ağrımıyordu. Çocuklarımı uyandırdım. Başım ağrımıyor diye. Çok sevindim.”

Auralı migren öyküsü: 26 yaşındaki genç kadının haftanın 4-5 günü auraları oluyor. Bazıları sadece aura atakları olarak gerçekleşiyor. Auranın verdiği sıkıntı ve anlatılamaz garip korkusu nedeniyle hayatı çok olumsuz etkilenmiş durumda.

“Geçtiğimiz yıllarda ayda 1 gibi auralarım olurdu. Şimdilerde haftada 4-5 oluyor. Yazılar oynuyor, gözümün önünde bir şeyler hareket ediyor, görmem karışıyor, bulanıklaşıyor. İçimde tarif edilemez bir sıkıntı başlıyor. Dudağım, sol kolum, sol bacağım uyuşuyor. Kafamı toplayıp konuşamıyorum. Bazen ağrı ekleniyor. Bazen hiç ağrı olmuyor. Eskiden de başım ağrırdı. Ağrı kesici alıp yatardım, geçerdi. Keşke sadece başım ağrısa diyorum. Aura yaşadığımdaki korkuyla karışık duygu çok zor. Her an başlayacak korkusu da bir başka zor.”

Kronik migren genellikle orta yaşlara doğru artar. Başlangıçta arada olan migren atakları sürekli olmaya, ilaçlar hiç fayda etmemeye başlar. Çok zor bir durumdur. Auralı migren ise ancak yaşayanların anlayacağı bir duygu oluşturur. Çok ciddi sıkıntı ve korku verir.

Hangisi daha zor diye sorarsanız ayırt etmek güçtür. İkisi de dayanılmazdır. Migren atakları ve aura yaşamış birisi olarak belki de kronik migreni tercih ederdim. En iyi tercih her ikisinden de kurtulmak olurdu. Her ikisinin tedavisi temelde aynı görünmekle birlikte farklı nedenler içerir ama iyi sonuçlar alınabilir.

Haberin Devamı

Auralı migren hakkında daha fazla bilgi için http://www.emelgokmen.com/migren-bas-agrilari/aurali-migren/ sayfasına baıkınız.

Kronik migren hakkında daha fazla bilgi için http://www.emelgokmen.com/migren-bas-agrilari/kronik-migren/ sayfasına bakınız.

Migren ve tedavisi için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ sayfasına bakınız.