Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

barismetin@npistanbul.com

Tüm Yazıları

Birçok kişi uykusuzluk yanında aşırı uyumadan da şikayetçi oluyor. Aşırı uyuma yakınması günlük yaşam aktivitelerini, sosyal, akademik ve aile hayatını bozacak bir durum olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor. Aşırı uyuma kendini birkaç şekilde gösteriyor. Örneğin kişi gece bir saatte uykuya yatıp çok uzun bir uyku dönemi sonrası uyanıyor olabilir. Sabah erken saatlerde uyanmak kişi için ciddi bir eziyet haline gelebilir ve gündüz yorgunluk, dikkat-konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, mutsuzluk ve depresif ruh haline dönüşebilir. Bazı kişiler uyku açısından baykuş olarak nitelendirilir. Yani uykuya geç dalarlar ve eğer uyku süreleri uzunsa sabah geç uyanırlar. Bu kişiler tabii ki sabah erken kalkmakta zorlanırlar. Böyle durumlarda çeşitli ilaçlar, takviyeler ve davranışsal yöntemlerle kişinin uykusunu biraz erkene almasını sağlanıp tedavisi sağlanabilir. 

Haberin Devamı

Hafta sonu uyku eksikliği telafi edilebilir 

Başka bir grup hasta vardır ki bunlar gece makul bir saatte yatmalarına karşın yine de çok uzun uyurlar ve uyanmaları öğleni bulabiliyor. Hepimizin uyku süresi birbirinden farklıdır ve uyku süresi 12-14 saati bulan bireyler vardır. Bu tip bireylere hafta sonları ve tatil günlerinde olabildiğince çok uyuyarak çalışma günleri uyuyamadıkları uykularını telafi etmelerini öneriyoruz. 

Uyku problemleri vakit kaybetmeden tedavi edilmeli

Uyku apnesinin acil tedavisi gerekiyor 

Üçüncü gruptaki aşırı uyuyan hastaları da uyku apnesi rahatsızlığı olanlar oluşturuyor. Bu kişiler ne kadar uyusalar da uykularını alamamış ve dinlenmemiş uyanıyorlar. Boş kaldıklarında hemen uykuya dalarlar, toplu taşımada, derste hatta çalışırken uyuya kalabilirler. En tehlikeli durum ise direksiyon başında uyurlarsa gerçekleşiyor. Böyle olunca da hayatı tehdit eden kazalar meydana gelebiliyor. Bu bireyler tipik olarak aşırı horlar, horlamaları yan odadan bile duyulur, uyurken bazen nefeslerinin durduğunu yakınları fark eder. Bu bireylerin uykuda solunum bozukluğu açısından acilen tedavileri gerekir. 

Uykuya karşı koyamıyorlar 

Bir de narkolepsi dediğimiz uyku bozukluğu var. Bu bozuklukta hastalar gündüz sıklıkla kısa süreli ve dinlendirici uyku atakları yaşıyor. Uyku bastırması o kadar güçlüdür ki kişi karşı koyamaz ve uykuya dalar. İlginç bir şekilde bu kısa uyku atakları sırasında rüya görüyorlar. Bu bireylerde gece karabasan dediğimiz uyku felci ve gündüz katapleksi dediğimiz ani  düşmeler görülebiliyor. Narkolepsi tanısı alan bireylerin mutlaka ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor. Gördüğümüz gibi aşırı uyumanın birden fazla nedeni vardır ve her bir kişide farklı nedene bağlı olabileceğinden kişiye özel bir şekilde aşırı uyumanın nedeni dikkatle araştırılmalı.