Boyun Düzleşmesi Geçer mi?

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Günümüzde postür bozuklukları, disk problemleri, bel ve boyun ağrıları gibi bir çok kas iskelet sistemi rahatsızlığının erken yaşlardan itibaren ortaya çıktığı görülmektedir. Bu problemler arasında yer alan boyun ağrısı, görülme sıklığı hızla artan ve kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir durumdur. Bu durumun nedeni ise genellikle modern yaşamın getirdiği ve çok da yabancı olmadığımız hareketsizlik, kilo alımı, uzun süre yanlış pozisyonda kalınması gibi faktörleri içeriyor. Bu faktörler devam ettiği takdirde boyun fıtığı gibi daha ciddi problemlerin oluşması da kaçınılmaz hale geliyor. Aslında boynumuz daha ciddi problemler oluşmadan önce de bizim için önemli bir takım klinik sinyaller veriyor. En sık karşılaştığımız sinyallerden birisi de ‘boyun düzleşmesi’ dir. Peki düzleşme ne anlama gelmektedir? Normalde omurgamıza yandan bakıldığında bel ve boyun kısmında öne doğru ‘C’ şeklinde birer lordoz (kavis) olması gerekmektedir. Ancak boyun düzleşmesi olan kişilerde, boyundaki öne doğru olması gereken bu kavisin azaldığı ve düzleştiği, hatta daha ileri vakalarda kavisin ‘ters C’ şeklini aldığı, yani olması gereken kavisin tam tersi yönde şekillendiği gözlemlenmektedir.

Haberin Devamı

Hangi faktörler boyun düzleşmesine neden olur?

Yaşam şeklimizden tuttun alışkanlarımıza ve yaptığımız işe bağlı olarak bu durumun oluşma ihtimali artabiliyor. Yapılan çalışmalara göre en sık karşılaşılan nedenler:

-Uzun süre telefona veya aşağıya bakarak çalışmak

-Bankacı ve ofis çalışanı olmak

-Yüksek yastıkta yatmak

-Ergonomik olmayan bisiklet ve araba kullanmak

-Kas kuvvetinde dengesizlik olarak sayılabilir.

Bunların haricinde genetik özellikler, geçirilen travmalar ve osteporoz (kemik erimesi) gibi faktörler de boyun düzleşmesi için zemin hazırlayabilir.

Belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesi olan bir kişide başın belirgin şekilde gövdeye göre önde durduğu bir postür, ense kökünden alına kadar hissedilen baş ağrısı, sırt ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlanma, ilerleyen vakalarda boyun bölgesindeki sinirlerde oluşan baskıya bağlı olarak ellerde uyuşukluk ve güçsüzlük şikayetleri görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Tedavisi var mıdır?

Boyun düzleşmesinin tedavisinde öncelikle bu durumu tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. İş yeri ve ev içi ergonomik düzenlemeler, dinlenme aralıkları ve belirli aralıklarla pozisyon değiştirilmesi örnek olarak verilebilir. Tedavideki temel amaçlar ise ağrı ve hareket kısıtlılığın giderilmesi, postürün ve kas dengesizliklerinin düzeltilmesi ve boyundaki kavisin mümkün olduğu kadar geri kazanılmasıdır. Buna yönelik olarak uygulanan tedavi yöntemleri ise; kişiye özel egzersiz programı, çeşitli mobilizasyon ve kayropraktik tedavi teknikleri ve bantlama gibi uygulamaların kombinasyonunu içerir. Daha az sıklıkla karşılaşılan genetik veya yapısal düzleşmelerde ise çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri de yer almaktadır.