Genel Sağlık Okul çağındaki çocuklar 3 ana 2 ara öğünle beslenmeli! 'Kahvaltıyı asla atlamayın'

Okul çağındaki çocuklar 3 ana 2 ara öğünle beslenmeli! 'Kahvaltıyı asla atlamayın'

07.09.2023 - 12:25 | Son Güncellenme:

Çocukların beslenme alışkanlıklarının önce aile çevresinde geliştiğini, ardından okul döneminde belirginleştiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, çocukların beslenmelerinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken 5 kuralı açıkladı.

Okul çağındaki çocuklar 3 ana 2 ara öğünle beslenmeli Kahvaltıyı asla atlamayın

Okul çağı çocuklarında öğrenme ve kavrama işlevleri önem kazandığı için sağlıklı beslenme alışkanlığı büyük bir öneme sahip. Sağlıksız beslenme enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımına neden olabiliyor, bu da çocuğun büyüme ve gelişmesinin yanı sıra okul başarısını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Şişmanlık, zayıflık, anemi, çeşitli vitamin eksiklikleri ve diş çürükleri gibi sıkıntılar okul döneminde sağlıklı beslenmeyen çocuklarda sık görülen sorunları oluşturuyor. Ayrıca yetersiz ve dengesiz beslenme yetişkinlik döneminde ortaya çıkan obezite, kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ile sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa ve alerjik reaksiyonlara da zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

Okul çağındaki çocuklar 3 ana 2 ara öğünle beslenmeli Kahvaltıyı asla atlamayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, çocukların beslenme alışkanlıklarının önce aile çevresinde geliştiğini, ardından okul döneminde arkadaşları, öğretmenleri ve çevresel faktörlerin etkisiyle belirginleştiğini belirterek, “Özellikle aileler çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalı ve bu konuda rol model olmalı. Tüm aile bireylerinin yemekte bir araya gelmesi, pişmiş sağlıklı yemekler tüketilmesi, dışardan hazır gıda sipariş edilmemesi, paketli ürün, abur cubur, gazlı içecek, çikolata ve şeker içeren ürünlerden kaçınmak çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olur" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, okul çağındaki çocukların beslenmelerinde ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken 5 kuralı anlatarak önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

1- KAHVALTIYI ASLA ATLAMAYIN

Okul çağındaki çocukların 3 ana 2-3 ara öğünle beslenmeleri büyük öneme sahip. Ancak bu dönemde ‘öğün atlamak’ gibi önemli bir sorun yaşanabiliyor. Özellikle sabah erken uyanıldığı için iştahsız olmak veya okula yetişme telaşı gibi nedenlerden dolayı çocuklarda kahvaltı öğünü atlanabiliyor. Oysa günün en önemli öğününün kahvaltı olduğu bilinen bir gerçek.

Yapılan birçok çalışma, düzenli ve dengeli bir kahvaltının okul başarısını olumlu yönde etkilediğini, uzun süren gece açlığından sonra kahvaltı yapmayan çocuklarda ise halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, yetersiz enerji alımına bağlı düşük konsantrasyon, zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunlar geliştiğini gösteriyor. Bu nedenle çocuklarda kahvaltı öğününün asla atlanmaması gerekiyor.

2- SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLER HAZIRLAYIN

Çocuklarda iştah kontrolünün sağlanması için ara öğün alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, "Burada önemli olan ara öğünde tüketilen besinin türü. Okulların kantinlerinde satılan abur cuburdan ziyade evde hazırlanan sağlıklı ara öğünler tercih edilmeli" uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

"Okul çağı çocuklarına beslenme çantası alışkanlığı kazandırmak aileye düşen en büyük görevdir. Ara öğünde fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, kuru meyve-taze meyve, ev yapımı peynirli küçük sandviçler, ayran-yoğurt veya süt ile taze sıkılmış meyve suları sağlıklı alternatiflerdir."

Haberin Devamı

Okul çağındaki çocuklar 3 ana 2 ara öğünle beslenmeli Kahvaltıyı asla atlamayın

3- TÜM BESİN GRUPLARINI TÜKETMESİ ŞART! 

Tek bir besin veya öğün yerine, günlük beslenmenin üzerine odaklanarak çocuğunuzun bir günde tüm besin gruplarını (süt ve süt ürünleri, et/yumurta/kurubaklagiller, ekmek-tahıllar, sebze ve meyveler) tüketmesini sağlamanız oldukça önemli.

Çocukların beslenme çantalarında süt ve süt ürünleri, yumurta, et-tavuk-balık, sebze-meyve, kurubaklagil ile tahılların mutlaka bulunması gerekiyor.  

4- FAST FOOD TARZI BESİNLERİ SINIRLANDIRIN

Fast food gıdalar fazla oranda trans ve doymuş yağ içermesi sebebiyle beyin hücrelerinde olumsuz etki oluşturarak öğrenmeyi ve hafızayı kötü yönde etkiliyor. Bu olumsuz etkileri nedeniyle çocukların fast food tarzı yiyeceklerle tanışmamış olmaları en güzeli. Ancak evde böyle bir alışkanlık kazanmasalar bile çocuklar arkadaşlarından etkilenerek bu besinlere alışabiliyorlar.

Haberin Devamı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, fast food tarzı besinleri sınırlandırmanız gerektiğine işaret ederek, "Mesela çocuğunuz çok sık tüketiyorsa 15 günde bir veya ayda bir şeklinde sınırlama getirebilirsiniz. Evde düzenli yemek sofrası hazırlanması, ailenin tüm bireylerinin sofranın başında bir araya gelmeleri ve hazır gıdalar yerine evde hazırlanan yiyeceklerin tüketilmesi, çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşmasında çok önemli rol oynuyor" dedi. 

5- POĞAÇA, AÇMA VE BÖREKTEN KAÇININ 

Poğaça, açma, simit ve börek gibi yağ oranı yüksek hamur işleri yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü bu yiyeceklerin besin değerleri olmadığı gibi içerdikleri yüksek kalori sebebiyle kilo kaynaklı sağlık problemlerine yol açıyorlar.

Bunun yanı sıra yağlı ve basit karbonhidrat grubunda oldukları için kan şekerinin hızla yükselmesi ve sonrasında hızla düşmesi sonucu çocukta derste uyuklama ve dikkat dağınıklığına sebep olabiliyor, ayrıca tüketildikten sonraki öğünde çocuğun daha hızlı acıkmasına yol açabiliyor. Bu yiyecekler yerine süt, yumurta ve peynirin olduğu protein yönünden zengin bir kahvaltı çok daha sağlıklı bir seçenek olarak öneriliyor.

Yazarlar