Genel Sağlık Ölümle bile sonuçlanabilir! Her 3 çocuktan 1'inde görülüyor

Ölümle bile sonuçlanabilir! Her 3 çocuktan 1'inde görülüyor

16.08.2023 - 14:44 | Son Güncellenme:

Alerjik hastalıklar tüm yaş gruplarında yaygın bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu durum özellikle çocuklarda çok daha sık görülebiliyor. Uzmanlar, özellikle ebeveynlere büyük görevler düştüğünün altını çiziyor.

Ölümle bile sonuçlanabilir Her 3 çocuktan 1inde görülüyor

Alerjik hastalıklar tüm yaş gruplarında yaygın bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu durum özellikle çocuklarda çok daha sık görülebiliyor. Yapılan araştırmalara göre her 3 çocuktan birinde 'alerjik reaksiyon' tespit edilebiliyor. Üstelik uzmanlar, alerjik hastalıkların çocuklarda görülme sıklığının her geçen gün daha arttığına dikkat çekiyor. Çocuklarda ciltte kaşıntı ya da öksürük gibi kendi belli eden bu alerjik reaksiyonlar şiddetlendiğinde hayatı tehdit edebilecek durumlara sebep olabiliyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bu noktada özellikle ebeveynlere büyük görevler düştüğünün altını çizdi.

Haberin Devamı

Ölümle bile sonuçlanabilir Her 3 çocuktan 1inde görülüyor

'ÖLÜMLE BİLE SONUÇLANABİLİR'

Çocuklardaki alerjik hastalığın zamanla geçeceği inancığının doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, özellikle astım, atopik dermatit ve alerjik nezlenin erken çocukluk döneminde başladığını, tedavi edilmediğinde ömür boyu sürebileceğine dikkat çekti.

Çocukların alerjik olduğu maddeye maruz kalmasının zamanla duyarsızlaşma sağlamayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Çetinkaya, şunları söyledi:

"Çocuğun alerjik olduğu maddeye maruz kalmasının ardından zamanla duyarsızlaşarak iyileşeceğine yönelik düşünce kesinlikle doğru değil. Üstelik alerjik etkenin içeriğine göre oldukça tehlikeli bir tablo da oluşabiliyor. Özellikle alerjik besinleri çocuğa ısrarla yedirmek pek çok ciddi sorunun yanı sıra ölümle bile sonuçlanabiliyor. Örneğin süte çok duyarlı olan çocuk bir kaşık yoğurtla anafilaktik şoka girebiliyor."

'KEÇİ SÜTÜNE DE DUYARLI OLUYORLAR'

Toplumda inek sütüne alerjisi olan çocuklara keçi sütü verilebileceğine yönelik yaygın bir kanı var ancak Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bu inanışın doğru olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Çetinkaya, "İnek sütüne duyarlı olan çocukların yüzde 90'ından fazlası keçi, koyun ve manda sütüne de duyarlı oluyorlar. Ayrıca süt alerjisinde peynir, yoğurt ve tereyağı gibi sütten yapılan tüm ürünlerin de mutlaka yasaklanması gerekiyor" tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

YÜZDE 10-12'SİNİN ANNE YA DA BABASINDA GÖRÜLMÜYOR

Alerjik hastalığı olan ebevynlerin çocuklarında da alerji görülebileceği inanışının doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, alerjiye yatkın olan çocukların yüzde 10-12'sinin ailesinde alerjik hastalık görülmediğine dikkat çekti.

Alerji tedavisinde kullanılan ilaçların zararlı olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Çetinkaya, "Tıp dünyasında kullanılan ilaçların az veya çok yan etkisi var. Ama burada önemli olan ilaçlardan elde edilen yararın, zarardan çok daha fazla olması" diye konuştu.

Ölümle bile sonuçlanabilir Her 3 çocuktan 1inde görülüyor

ZAMAN İÇİNDE TEKRARLAYABİLİR

"Alerjik hastalıkların tedavisinde ilaçlar uzun yıllar kullanılsa bile bağımlılık yapmıyor" diyen Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda alerjik hastalıklar geçtiğinde yaşanan sıkıntının bir kez daha tekrarlamayacağına yönelik bilginin de doğru olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Çetinkaya, "Özellikle güçlü genetik yatkınlığı veya alerji yapıcı maddelere şiddetli duyarlılığı olan çocuklarda iyileşmeye rağmen kalıcı bağışıklık oluşmuyor. Dolayısıyla bu çocukların kendilerini ömür boyu korumaları ve alerjik tabloyla yaşamayı öğrenmeleri gerekiyor" dedi.

Yazarlar