Editörün Seçtikleri Önce kendinizle barışın

Önce kendinizle barışın

11.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Önce kendinizle barışın

Önce kendinizle barışın


Prof. Dr Kayır, orgazm sorunu yaşayan kadınların en önemli sorununun kendini tutma ve aşırı kontrol duygusu olduğunu belirtiyor. Kadının bağımsızlığını ortaya koyma korkusu, eşine kızgınlık gibi nedenler de sorunun temelleri arasında yer alabiliyor.

ORGAZM
Duygu Asena / Ayşegül Sönmez


Kayır, kadınlara sesleniyor, "Kendinizi dinleyin, tanıyın. Arzularını yansıtmayı öğrenin ve gerginliğinizden kurtulun. Orgazım herzaman şart değil"

Prof. Dr. Arşaluys Kayır'a göre (Cinsel İşlev Bozukluğu Değerlendirme Birimi ve Tedavi Sorumlu Öğretim Üyesi) doğru diye yorumladığımız yalnış bilgiler ve onların doğruları:
Orgazm tedavisinde ilaç tedavisi yok. Ama hasta hep bu konuda bir ilaç tedavisi talebiyle geliyor. Hasta zanneder ki orgazm istekle orantılıdır.
Hastaların en çok bildikleri yanlış, evlenince cinsel birleşmeyle orgazm olacaklarını sanmaları. Cinsel birleşmeyle orgazm olmayı bekledikleri için de olamazlar. Çünkü Türkiye'de yaşıyoruz, evlilik öncesi cinsel birleşme hemen hemen yok. Birey kendi başına orgazm olmuş olabilir o güne kadar. Orgazm olmak büyümüşlük anlamına gelmiyor, küçükken daha güzel ve rahat olunuyor.
İki taraf birden cinsel birleşmeyle orgazm olmak istiyor. Son çalışmalar birleşmeyle orgazm olamayan insanlara orgazm bozukluğu görülmektedir tanısını koymuyor.
Her zaman şunu sormak lazım: "Neden biz kadınlar cinsel birleşmeyle bu kadar zor orgazm oluyoruz?" Peki ama "neden birleşmeyle orgazm olmak peşine düşüyoruz?"
Bir de hem zaman olarak orgazm, aynı anda boşalmak diye bir şey var. Hoş ve keyifli bir duygu ama bu peşine düşülecek kadar müthiş birşey değil. Ve her zaman da yaşanmaz.
Tedaviye gelenler bir yazı okumuş oluyor. Ben bunu okudum, ben niye olmuyorum diye geliyor. Ya da komşum oluyor, arkadaşım oluyor ben olmuyorum diye geliyor ve soruyor ben de bir eksiklik mi var diye. Oysa erkeklerin boşalması, orgazm olması zor bir şey değil. Kadın kendini erkekle kıyaslıyor. O başka bir yapı o başka bir yapı oysa ki.
Orgazm sorunu var kime deriz? Bir süreden beri ister partnerle ister bireysel denediği halde yeterince uyarılma olduğu halde, cinsel heyecan devresini takip eden plato devresinde takılıp kalana, tırmanamayana orgazm sorunu var diyoruz.
Önce kendinizle barışın
Orgazma boşalma diyebiliriz. Gerçi bize gelen kadınlar boşalıyorum demez, tatmin olamıyorum derler. Boşalma, kadından bir sıvı gelir, bir şey akar anlamında değil. Kadında boşalma gevşeme, rahatlama anlamında kullanılıyor. Ama bazı jinekologlar boşalma sırasında kadından da bir sıvı geldiğini iddia ediyorlar. Sıvı gelmesi bizim için önemli değil, daha iyi boşalıyor anlamına gelmez bu.
Orgazm nasıl hissedilir? Hissedilen şey, geçmiş anılarınızdan gelir ve cinsel organınızda ufak ufak kasılmalar hissedersiniz. Klitoris ve vajinanın içinde ve etrafında pıt pıt bir kasılma sesi yapar. Boşalma olarak bir şey görmesek bile ses olarak tarifi var.
Kadın tek başına boşalmada erkekten daha hızlı. Eskiden klitoral ve vajinal diye ayırılmış orgazmlar. Klitoris orgazma tetik. Bu bölge uyarıldığı zaman arzu, istek ve tırmanma artar. Çocuklar da orgazm olur, sürtünmeyle falan. Vajinanın içine baktığımızda klitoris kadar duyarlı değil. Vajinanın dış üçte biri duyarlı. Daha çok sinir uçları var. Derin kısmı değil, giriş kısmı daha duyarlı. G noktası diye de birşeyden bahsediliyor ama bence klitoris gibi ulaşılması kolay bir yer varsa ne diye bilmediğimiz birşeyin peşine düşüp de arayacak var mıydı yok muydu diye bakacağız.
İyi konsantre olunmadığı zaman orgazm olunamaz. Çok iyi konsantre olmak gerekiyor. Kadının iyi uyarıldığında orgazma ulaşması daha kolay olmasına karşın, iyi uyarılmadığı için orgazm olamadı diyemeyiz. Eşim çok uğraşıyor derler, ben de uğraştığınız için olmuyordur derim. Çünkü gayret sarf etmek kadının sinirlerini bozuyor, kadın da ben beceriksizim diyor. Her zaman uyarılma ile bağlantılı değil. Bugün artık tek bir orgazm var ve bu tek orgazmın vajinal ve klitoral bileşenleri var. Ne klitoral ne de vajinal olmaksızın fanteziler ve düşler gibi sadece psikolojik uyarılarla da orgazm olunur. Seksüel bir rüya görürsün ve orgazm olabilirsin hatta sansür yaptığın için yarıda kesersin uyanırsın.
Orgazm zorluğu olanlarda bir tutma ve aşırı kontrol duygusu vardır. Kendini bırakamama, kadının bağımsızlığını ortaya koyma korkusu, eşine kızgınlık da nedendir. Kadın orgazmında klitorisin orgazmik refleksi başlatmada çok büyük katkısı var. Cinsel birleşme nispeten hafif klitoral uyarılma sağladığı için orgazm olmak zordur. Yani kadının kendi ritmini klitoral ya da vajinal uyaılmalarına göre bulması asıl hedef. Kadınlara tedavide cinsel birleşmeli ya da birleşmesiz kendi ritmini tayin etmesini hedefliyoruz. Erkek nasıl kendi ritmini minik yaşından itibaren biliyorsa ve unutmuyorsa kadın belki biliyor ve yakalıyor. Kadının kendi ritmini bulması için de kadının aktif olduğu pozisyonlar daha etkili.
Kadının orgazmını kolaylaştırmada psikolojik etki çok önemlidir . Cinsel birleşme haz verebilir insana ama o haz daha çok psikolojik hazdır. En yoğun orgazmın mastürbasyonla yaşandığı tespit edilmiştir. Orgazmla ilgili şu doğruyu bilmemiz gerekir: Orgazm tek yaşanır, kendi başına yaşanan birşeydir. Tamamen kendi içine döndüğün zaman oluyor. Yanındakiyle ya da kendin bunu yükseltebilirsin, onu seviyor olman da katkıda bulunabilir ama yaşadığın zaman kendi başına yaşıyorsun.
Vajina kasları kuvvetliyse orgazm kolay olur. Kendini kasma gevşeme egzersizi veriyorum. Bir şekilde bedeni çalıştırmanın orgazma da yararı var. Kadının orgazm olma kapasitesi erkeğin deneyimine de bağlı. Birçok kadın cinsel birleşmede orgazm olamaz. Kadınların yüzde 25'i evliliklerinin ilk yıllarında orgazm olamazlar. Hiç olamama çok sık görülmez. Birleşmesiz orgazm yaşanabilir. Sonradan orgazm olamama hali başgösterir.
Grup tedavileri bu anlamda çok yararlı. Herkes birbirinden etkileniyor. Kadınların kendini dinlemesi, tanıması gerekiyor ve arzularını yansıtmayı bilmeleri gerekiyor. Önce mastürbasyonla ilgili önyargıları yok ediyoruz. Sonra mastürbasyona teşvik ediyoruz ve sonra pozisyonları anlatıyoruz. Bacağını sıkarak mı açarak mı zevk alıyor bunu soruyoruz. Cinsel tedavi atlaslarını gösteriyoruz.
Tedaviyle kendini tanımaya, arzuların yansıtmaya başayan kadınların eşleri daha sonra karşımıza sorun olarak çıkıyorlar. Eşler, kadın orgazm meselesini halletmede mesafe aldıkça bu işe sinir olmaya başlıyorlar.

Cinsel Doyumsuzluk Şişmanlatıyor:

Eğer çok yemek yiyorsanız bu işin içinde bir iş var. Belki de doyumsuzsunuz. Seks hayatınız yoksa, orgazm olamıyorsanız, hayatınız yemek yemekle ve ne yesem acaba diye düşünmekle geçiyor. Amerikalı doktorlar bunun böyle olduğunu açıkladılar. İşin ucu şu andaki cinsel hayatınızdan geçmiş çocukluk günlerinize kadar dayanıyor. İşte yabancı bir kadın dergisinden çevirdiğimiz orgazm olamıyorum şişmanlıyorum başlıklı yazıdan işin en can alıcı kısmı:
"Çocukluğun ilerlemiş bölümünde artık cinsiyetimizi keşfetmeye başlarız. Kadın ve erkek olmak, kadın ve erkek rolüne hazırlamak, cinselliğimiz olacağını fark ederiz. Cinselliğimizi ilk olarak karşı cinsten ebeveyne yansıtıp daha sonra kültürel yasağa uyup bunu bastırmak zorunda kalırız. Ama yeni bir doyumu, cinselliği de içeren doyumu öğreniriz. Gelişimimiz içinde bu süreçleri yaşayabildiysek veya doyumların bir çeşidine çok fazla takılıp kalmadıysak yaşam içinde bunları elde tutmayı başarabiliriz. Bir doyumun engellenmesi diğer doyumların fazla ağırlık kazanmasına yol açar. Örneğin cinselliği yaşamakta zorluğu olan birinin kendini alıkonamaz biçimde yemek yemeğe kaptırması gibi... Herkesin takıntıları vardır, bu sağlıklılık, sağlıksızlık meselesi değildir. Aşırı yemek yemek de bir doyumsuzluk örneğidir. "


Orgazm Farklılıkları

Prof. Dr. Kurban Özuğurlu, kadın ve erkeğin orgazm farkını anlatıyor:
"Erkek sevişmenin başında kadından daha çabuk uyarılıyor, belli bir düzeyden sonra hızla doruğa çıkıp boşalıyor. Kadın erkeğe göre daha geç uyarılıyor, belli bir doruğa çıkıyor ve erkekten daha uzun süre bir plato çiziyor, bu haz çizgisi sırasında arka arkaya orgazm olabiliyor. Erkeğin boşalma noktasına "kriz noktası" diyoruz. Çünkü erkek boşaldıktan sonra rehavet içine girip, cinselliğe kapanıyor. Oysa kadında uyarı ve haz devam ediyor, arka arkaya orgazm olacağı noktaya varıyor. Erkek boşalıp, cinselliğe kapandığı için kadın cinsel doyumu yaşayamıyor. Orgazm olamıyor. (Bu durum yukarıdaki grafikte erkek için siyah düz çizgi olarak belirtildi.) Oysa erkek bu çizgi açığını kapatabilir. Acele etmeden ön sevişmeyi sürdürmesi ve kadının doruklara çıkmaya başladığı çizgide devreye girmesi gerekli... (Bu durum da erkek için siyah kesik çizgi olarak ile belirtildi.) Böylece erkek kadının birinci orgazmından sonra ikincisinde üçüncüsünde onunla beraber olabilir.


ORGAZM OLAMIYORUM ÇÜNKÜ...

* Tam olacakken korunuyor musun diye soruyor.
* Üç dakikada boşalıp üstüne üstlük iyi miydi diye soruyor.
* Kendimi zorluyorum, rahat bırakamıyorum
* Sevişme sırasında ara verip sigara içiyor.
* Kendimi çok şişman bulduğum için rahat hareket edemiyorum
* Boşalabilir miyim diye izin istiyor.
* Klitorisim nerede bilmiyor.
* Orgazm telaşına düşüyorum, paniğe kapılıyorum
* Isırıyor, acıtıyor.
* Çok uğraşıyor, uğraştığı için sıkılıyorum
* Utanıyor, utandırıyor.
* Sık sık eski sevgilisinin yatakta ne kadar iyi olduğunu anlatıyor.
* İstediğim pozisyonu bir türlü yapmıyor
* İlle de kendi istediğinde ısrar ediyor
* Eski sevgilisinin vücudunu övüyor.
* Bana bakireymişim gibi davranıyor.
* Tam ritmi tutturmuşken, başka pozisyona geçiyor

ORGAZM OLURUM EĞER O...

* Bana şefkatli yaklaşırsa.
* Hiç kesintisiz klitorisimi uyarırsa.
* Tam uyarmışken yarıda kesmezse
* Önsevişmeyi biliyorsa
* Zevk aldığım bölgeleri biliyorsa
* Erken boşalmazsa.
* Erken boşaldıktan sonra devam ederse
* Rahat davranmama izin verirse.
* İlle de kendi isteklerini yapmazsa
* Benim ne istediğimi önemserse
* Rahat davranıyorsa
* Beni seviyorsa.
* Bana güven veriyorsa.
* Dokunmayı biliyorsa.
* Öpüşmeyi biliyorsa.
* Değişik fantezileri gerçekleştirebiliyorsa.


Yazarlar