Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

stasdemir@fertijin.com.tr

Tüm Yazıları

Yumurta dondurma işlemi

Gelişmiş yumurta dondurma teknolojisi, tüp bebek döngüsü sonucunda daha fazla hastanın birden fazla çocuğa sahip olmasını sağlayarak maliyeti düşürür ve hastalar için süreci kolaylaştırır. Günümüzde kullanılan hızlı dondurma teknolojisi olan vitrifikasyon, donmuş bir embriyonun kullanıldığı döngüler sırasında görülen gebelik oranlarını büyük ölçüde iyileştirmiştir.

Vitrifikasyon kullanarak embriyoları başarılı bir şekilde dondurma ve çözme yeteneği, son on yılda yardımcı üreme teknolojisindeki (ART) en büyük ilerlemelerden biridir. Her yıl IVF uygulanan binlerce doğurganlık hastası, donmuş embriyoların büyük faydasını görüyor.

Haberin Devamı

Donmuş embriyo transferleri (FET) daha az maliyetlidir ve hastalar için daha kolaydır çünkü yumurta toplama ameliyatına veya anesteziye ihtiyacınız yoktur ve her döngü önceden çok az test gerektirdiğinden daha hızlıdır. Teknoloji o kadar rafine hale geldi ki, taze embriyo transfer döngülerinden elde edilenlere eşit veya onlardan daha iyi başarı oranlarıyla, daha fazla aile çocuk sahibi olabiliyor.

Genetik tanı testi

Embriyoların genetik olarak test edilmesi, düşük oranını düşürür ve sağlıklı gebelik ve doğum olasılığını artırır. Üreme tıbbındaki sayısız gelişmeler arasında, doktorlar artık bir embriyoyu kromozomal anormallikler için etkili bir şekilde tarayabilir ve normalde düşük veya kalıtsal bir hastalığa neden olabilecek belirli genetik koşulları test edebilir.

Embriyolar blastosist aşamasına ulaştığında, genellikle embriyo gelişiminin 5. veya 6. gününde, bir embriyolog kromozom analizi için embriyodan birkaç hücre alabilir. Daha sonra, donmuş bir embriyo döngüsü sırasında, embriyolog yalnızca sağlıklı genetiği olduğu bilinen embriyoyu çözer ve transfer yapılır.

Embriyolarına genetik test yaptırmayı düşünen hastalarımıza, testlerin doğurganlıklarını iyileştirmeyecek olsa da, düşük yapma olasılığını azaltmanın yanı sıra sağlıklı bir bebeğe sahip olma ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirme şansını artırmaya kesinlikle yardımcı olur.

Haberin Devamı

Sperm enjeksiyonu ve ekstraksiyon teknikleri

Sperm enjeksiyonu ve ekstraksiyon teknikleri, ciddi erkek faktörü olan çiftlerde kısırlığı neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Genellikle erkek faktörlü kısırlık vakalarında, özellikle spermin kendi kendine yumurtaya nüfuz etme yeteneğini bozan sperm hareketi, şekli veya sayısı ile ilgili bir sorun olduğunda kullanılan intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), bir embriyoloğun bir yumurtaya tek bir sağlıklı sperm enjekte ettiği bir tekniktir. Döllenme gerçekleştiğinde ve embriyo uygun şekilde olgunlaştığında, doktor onu rahme aktararak IVF sürecini tamamlayabilir.

ICSI, erkek faktörü kısırlığının tedavisini değiştirmiştir ve özellikle tekrarlayan başarısız döllenme girişimleri olan çiftler için olumlu gelişme sağlar. Sperm doğrudan yumurtaya enjekte edilerek, spermin yumurtayı kendi kendine dölleme ihtiyacı ortadan kaldırılır. Ayrıca, bir erkeğin ejakülatında hiç sperm olmamasına rağmen testislerinde sperm üretmeye devam etmesi durumunda faydalı olan sperm çıkarma teknikleri de mevcuttur. Basit bir ayakta tedavi prosedürü, ürologların spermi doğrudan testisten çıkarmasına olanak tanır.