Sağlık Oral Kontraseptif Ne Demek? Doğum Kontrolünde Oral Kontraseptif Haplar Etkili Midir?

Oral Kontraseptif Ne Demek? Doğum Kontrolünde Oral Kontraseptif Haplar Etkili Midir?

09.09.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:

İstenmeyen gebelik durumlarda korunmak için yaygın olarak kullanılan pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi de oral kontraseptif haplar adı verilen doğum kontrol haplarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu hapların ne kadar etkisi olduğu birçok kişi tarafından da merak konusudur. Peki oral kontraseptif ne demek? Doğum kontrolünde oral kontraseptif haplar etkili midir? Sizlere oral kontraseptif haplar hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Oral Kontraseptif Ne Demek Doğum Kontrolünde Oral Kontraseptif Haplar Etkili Midir

Doğum kontrol hapları ilk olarak 1960 yılında kullanılmaya başlanmış ve günümüzde en sık tercih edilen gebelikten korunma yoludur. Doğum kontrol hapları istenmeyen gebeliklerin engellenmesinde büyük öneme sahiptir. Tıp dilinde oral kontraseptif olarak adlandırılan bu haplar kadın fizyolojisinde farklılık yaratan gebeliklerin oluşmasını engellemektedir.

Haberin Devamı

Oral Kontraseptif Ne Demek?

Kadınların vücudu her ay düzenli bir şekilde ortalama 28 günde bir yenilenmektedir. Bu durum gebeliğin oluşabilmesi için çok önemlidir. Bu döneme menstrüsasyon dönem adı verilir ve bu dönemde beyinde bulunan hipotalamus bölgesi, aynı şekilde beyinde bulunan hipofiz bezlerini uyarır. Bu uyarılma ile birlikte hipofiz bezleri LH ve FSH hormonlarını salgılamaktadır. Yumurtalık rezervine ulaşan hormonlar ise yumurtaların olgunlaşmasını ve çatlamasını sağlamaktadır. Bu sırada girilen cinsel ilişki sırasında sperm follop tüplerinde yumurtayı dölleyerek gebelik dönemini başlatır. 

Doğum kontrol hapları olarak bilinen oral kontraseptif haplar bu gebeliklerin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Yaklaşık olarak gebeliği önleme olasılığı 0'e yakındır. İlacın bırakılması ile de yumurtalama tekrar başlar.

Haberin Devamı

Doğum Kontrolünde Oral Kontraseptif Haplar Etkili midir?

Doğum kontrol hapları kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir. İlacın içeriğindeki hormonların kullanılacak kişi özelindeki etkisi mutlaka değerlendirilmeli ve hekimin belirlediği dozda kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ilaca başlandığı zaman ara verilmeksizin kutu içeriği bitene kadar kullanılmaya devam etmektedir.

Doğum kontrol hapları olarak bilinen oral kontraseptif hapların ne kadar etkili olduğu kadınlar tarafından en merak edilen konulardan birisidir. Bu hapların yaklaşık 0 oranında etkilidir. Fakat doktor tarafından verilen bu hapların aralıksız kullanılması da çok önemlidir. Kutunun bitmesinin ardından bir hafta oral kontraseptif haplara ara verilmelidir. Bu süre içerisinde ise kadınlarda adet kanamaları gerçekleşir.

Yazarlar