Sağlık Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

05.07.2022 - 17:27 | Son Güncellenme:

Otizm spektrum, sıklıkla araştırılan bozukluklardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Otizm spektrum bozukluğunun ne olduğunu öğrenebilir ve buna göre belirtileri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Otizm spektrum bozukluğu nedir? Çeşitleri ve belirtileri nelerdir detaylarıyla derledik.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir

 Otizm spektrum bozukluğu, sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğudur. Otizm spektrum bozukluğu yaygın bir gelişimsel bozukluk olarak da kabul edilir.

Haberin Devamı

 Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

 Otizm spektrum bozukluğu özellikle erken çocukluk döneminde görülmeye başlanır ve bir iletişim bozukluğudur. İletişim ve sosyal etkileşim bozukluğu olarak da bilinen rahatsızlık özellikle kendini gelişimsel bozukluk olarak gösterir. Neden olduğu bilinmemektedir. Herhangi bir kalıtsal bozukluk mu yoksa çevresel faktörler ile mi otizm spektrum bozukluğunun meydana geldiği bilinmemektedir.

 Genetik temellerin ve çevresel faktörlerin üzerinde çeşitli araştırmalar ile bu rahatsızlık araştırılmaktadır. En yaygın görülen nörolojik bozukluklardan biridir. Otizm Spektrum Bozukluğu tıp dilinde kısaca OSB olarak da bilinir. Bireylerin beyinsel gelişiminde farklılıklar olur ve sosyalliği etkiler. Spektrum kelime olarak geniş bir yelpaze üstündeki semptomların anlamına da gelir.

Haberin Devamı

 Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

 Otizm Spektrum çeşitleri arasında çocukluk çağı otizmi, rett bozukluğu, asperger sendromu, yüksek fonksiyonlu otizm ve dezintegratif bozukluk vardır. Bu çeşitleri arasında en temel tanı çocukluk çağında tespit edilen otizm tanısıdır. Rett bozukluğu olması durumunda ilk 5 aylık süreçte normal bir gelişim olur. 5 aydan sonra kendini gösteren durum iletişimde bozukluklara ve hareketlerde farklılığa yol açar. Çocukluk çağındaki dezintegratif bozukluk ise 2 yaşına kadar normal bir gelişim gösteren ve sonrasında çocuklarda iletişim bozukluğuna sebep olan bir durumdur.

 Asperger sendromunda da spektrum bozukluk olarak sosyal etkileşim bozukluğu olur. Tanının doğru konması ve tedavinin doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Tanı doğru ve erken konduğunda belirtilerin azalması ve zamanla yok olması mümkündür. Özel eğitim, fiziksel eğitim, davranışsal terapi ya da ilaç tedavileri de otizm spektrum bozukluğu engellemek mümkündür. Otizm spektrum bozukluğunun belirtileri ise şu şekildedir:

Çevre ile göz teması az kurmak ya da hiç kurmamak

İsim söylendiğinde tepki vermemek ya da duymazdan gelmek

Yaşıtlar ile oynanan oyunların ilgi çekmemesi ya da oyunların nasıl oynandığının bilinmemesi

Haberin Devamı

Konuşmada ve dil gelişiminde gecikme

Duyguları ifade etmekte zorlanma

Eşyaları ya da aksesuarları döndürmek, sıraya koymak

Ses, koku ya da dokunma gibi duyusal uyarılara karşı aşırı tepki vermek ya da hiç tepki vermemek

Yazarlar