Özgeçmiş Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

Özgeçmişinizi veya CV’inizi yazmaya başlayacaksınız fakat aklınıza takılan bir soru var. “Kaç sayfa yazacağım, özgeçmişim kaç sayfa olmalı?”. Bu soruların cevabı sizde yani kariyer geçmişinizde hangi tecrübeler var, geçmişte neler yaptınız, potansiyeliniz nedir? Bu soruların cevabı da özgeçmişinizi yazarken tecrübeleriniz arttıkça yazılacak detayın fazla olması anlamına geliyor.

Özgeçmişin maksimum uzunluğu maksimum 3 sayfaya kadar çıkabilir. Ancak ideali 2 sayfadır. Özellikle tecrübe ve deneyimin fazla olduğu durumlarda bu sayfa uzunluğu az gelebiliyor, öğrenciler ne yazacağım diye düşünüyor. Bu durumda tecrübesi az olanların 1 sayfa hazırlaması tecrübeli profesyonellerin 2 sayfa hazırlamasını ideal olan.

Haberin Devamı

CV hazırlamaya başlarken CV’nin uzunluğunu etkileyecek birkaç kritik nokta var.

İK uzmanlarının ilk inceleme sırasında 6-7 saniye CV’ ye baktığını düşünürsek çok uzun ve detaylı uzun CV’ nin hiçbir esprisi yok. Uzun uzun detaylarla anlattığınız cv diğerlerinin arasında kaybolur gider. Detaya inildiğinde çok uzun CV size artı değer katmaz. CV’ de mutlaka olması gerekenler yani tecrübeleriniz, eğitiminiz, nitelikleriniz gibi bilgilere gerektiği gibi yer vermeniz yeterli olacaktır.

CV yazmaya başlarken unutmamak gerekir “Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez”, o zaman önce bir rota çizmek yani özgeçmişin yazım hedefini belirlemek gerekli. CV’nin başvuru aşamasında kullanacağını pozisyonları, sektörleri ve hedefinizi netleştirdikten sonra gerekli bilgilerle CV’inizi yazmaya başlamanız daha kolay olacaktır.

Tecrübenin fazla olması çok deneyimli profesyonellerde sıkıntı yaratabiliyor. Zor olan bu kadar çok olan bilgi ve tecrübeyi doğru şekilde 2 sayfaya sığdırabilmek. Başvurulan pozisyona göre var olan tecrübelerini ve performansına yer vermesi gerekiyor. CV yani özgeçmişten bahsettiğimize göre kısa, net ve önemli detayların olduğu CV hazırlamak yeterli olacaktır.

Öğrencilerin ve iş hayatında yeni olan profesyoneller ise ne yazacağım diye düşünebilirler. Mutlaka yazılacak bir detay vardır. Unutmamak gerekir ki öğrencilik kariyerin başlangıcıdır. Kariyer hedefinizle birlikte CV’inizde öğrencilik ve iş-staj hayatınıza göre gerekli bilgileri yazabilirsiniz. Öğrenciyken yaptığınız projeler, katıldığınız seminerler, kulüp çalışmalarını buna örnek gösterebiliriz. Çalışma hayatında yeni olan profesyoneller ise öğrencilik kariyerlerine ek olarak ilk iş deneyimlerinden bahsedebilirler.

Haberin Devamı

Unutmamak gerekir ki özgeçmişiniz ayrıca özgeleceğinizin de göstergesidir.

Eğer detaylı CV isteniyorsa o zaman yapılan işler detaylı olarak yazılabilir tabii. Bu da detaylı bir özgeçmişinizin yedekte olması anlamına geliyor. O zaman sayfa sayısı artmasında bir sakınca yok.