Genel Sağlık Parmak arası terlikteki büyük tehlike! Sadece plajda giyin, yoksa mahvediyor

Parmak arası terlikteki büyük tehlike! Sadece plajda giyin, yoksa mahvediyor

16.08.2023 - 12:48 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının vazgeçilmesi parmak arası terlikler artık sadece plajlarda kullanılmıyor. Günlük yaşamda koskoca bir yer etmiş terliklerin ciddi tıbbi sorunlara sebep olabileceğindense birçok kişi habersiz. Parmak arası terlikler nerede, nasıl kullanılmalı? Ne gibi problemlere yol açar? Cevabı haberimizde.

Parmak arası terlikteki büyük tehlike Sadece plajda giyin, yoksa mahvediyor

Günlük hayatta ayakkabı seçimi herkes için son derece önemli. Ortopedik sorunlardan fiziksel yorgunluğa kadar birçok noktada etkili olan ayakkabıların yerini ise yazın terlikler alıyor. Özellikle plajlarda görmeye alışık olduğumuz parmak arası terlikler, sokaklarda iş yerinde ve günlük yaşamın her noktasında birçok kişi tarafından da tercih ediliyor. Peki ya bu kadar sık kullanılan terlikler sağlıklı mı? 

Haberin Devamı

PARMAK ARASI TERLİKLERİN ORTAYA ÇIKARDIĞI SORUNLAR

Parmak arası terlikler eğlenceli ve kolay ayakkabılar olsa da, kullanımları aşağıdakileri içeren tıbbi komplikasyonlara neden olabilir:

- Mantar enfeksiyonları oluşturabilir, özellikle sıcak havalarda ayak terlediğinde.

- Büyük ve ikinci ayak parmağı arasında kabarcıklar meydana gelebilir.

- Ayak bileğindeki burkulmalar ve incinmeler aktif yaşamda hareket anında ortaya çıkabilir.

- Uygun zemin dışında kullanıldığında sıyrıklar ve kesikler ayak enfeksiyonuna neden olabilir.

- Kırıklar (kırık kemikler), özellikle ayak parmakları için tehlikeli olabilir. Serin ve rahat bir gün geçirmenizi sağlasa da ayakkabılarda olduğu gibi ayağınızı güvenli şekilde sarmadığından ufak bir harekette bile parmaklarda kırık ve incinme olabilir.

Haberin Devamı

- Yetersiz destekten kaynaklanan topuk ve bel ağrısına neden olabilir.

- Aşil tendonu gerilmesi ve kopması da bu tehlikeler arasında.

Parmak arası terlikteki büyük tehlike Sadece plajda giyin, yoksa mahvediyor

PARMAK ARASI TERLİKLER NASIL KULLANIMALI?

Parmak arası terliklerin ne zaman uygun ayakkabı olmadığını ve giyilmemesi gerektiğini belirleyen belli başlı güvenlik faktörleri de var.

1- Uzun mesafeler yürümek

Parmak arası terliklerin desteği çok azdır ve şoku çok iyi emmezler. Uzun mesafeler yürüyorsanız, parmak arası terlik giymek ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda ağrıya neden olabilir.

2- Engebeli arazi

Parmak arası terlikler yanal (yanlara doğru) destek sunmaz. Kayalar veya düz olmayan yüzeyler üzerinde yürürseniz, yaralanma meydana gelebilir.

3- Nemli hava

Parmak arası terlikler en iyi tutuşa sahip değildir - kolayca kayabilirsiniz.

4-Soğuk hava

Ayak parmakları ve ayaklar donma gelişmesi en muhtemel yerler arasındadır; parmak arası terlik giymek bu süreci hızlandırabilir.

5- Spor dalları

Parmak arası terlikler tüm sporlar için kötü bir seçimdir. Koşmak için koşu ayakkabısı, tenis oynamak için tenis ayakkabısı, yürüyüş için yürüyüş ayakkabısı vb. gibi o spor veya aktivite için tasarlanmış ayakkabılar giymek her zaman en iyisidir.

6- Araç kullanma

Parmak arası terlikle araç kullanmak motorlu araç kazasına yol açabilir. Parmak arası terlikler ayaktan çıkarak frenin, debriyajın veya gaz pedalının arkasına takılabilir.

Yazarlar