Püf Noktası Pası söküp atan yöntem: Tek malzeme ile pastan eser kalmıyor

Pası söküp atan yöntem: Tek malzeme ile pastan eser kalmıyor

08.09.2023 - 14:22 | Son Güncellenme:

Metal yüzeylerde çeşitli nedenlerden dolayı pas meydana gelebilir. Ancak kimyasal maddelere gerek kalmadan metal yüzlerdeki pasları anında yok edebilirsiniz.

Pası söküp atan yöntem: Tek malzeme ile pastan eser kalmıyor

Pas ve pas lekesi çıkarması en zorlu lekeler arasında yer alıyor. Ancak düşünüldüğü gibi asla çıkmayacak leke değildir. Zamanla pas tutan yüzeyleri temizlemek istiyorsanız bu püf nokta tam size göre. İşte metal yüzeylerdeki pas lekesini kolayca çıkaran o yöntem…

Haberin Devamı

Alüminyum folyonun gücü

Pas oluşumu, metal yüzeylerin oksijen ve nem ile temas ettiğinde meydana gelen kimyasal bir reaksiyon sonucu gerçekleşir. Genellikle demir ve çelik gibi metallerde görülen pas, demirin oksijenle reaksiyona girmesi ve demir oksit adı verilen bileşiği oluşturmasıyla ortaya çıkar. Pas ve pas lekesi ne kadar zorlu olsa da çıkabilecek lekelerdendir. İhtiyacınız olan tek şey ise alüminyum folyo. Bir parça alüminyum folyoyu avucunuza sığacak şekilde kırıştırıp top haline getirin. Ardından pasları yüzeyleri güzelce ovalayın. Bu işlem sonra pas lekelerinin kolayca çıktığını göreceksiniz.

Pası söküp atan yöntem: Tek malzeme ile pastan eser kalmıyor

Pas lekesinden doğal yöntemlerle kurtulun

Doğal pas temizleme yöntemleri, çevre dostu ve kimyasal madde kullanımını en aza indirerek pası temizlemeye yardımcı olabilir. İşte bazı doğal pas temizleme yöntemleri:

Haberin Devamı

Limon Suyu ve Tuz: Limon suyu, pası çözmeye yardımcı olan asidik özelliklere sahiptir. Paslı yüzeye tuz serpin ve üzerine limon suyu sıkın. Bir sünger veya fırça ile yüzeyi ovun. Daha sonra bol suyla durulayın ve iyice kurulayın.

Sirke ve Alüminyum Folyo: Bir kap içinde sirke ile nemlendirilmiş bir alüminyum folyo parçası kullanın. Paslı yüzeye bu folyo ile ovun. Alüminyum folyo ve sirke reaksiyona girerek pası çözecektir.

Karbonat ve Su Karışımı: Paslı yüzeye suyla karıştırılmış karbonat (bikarbonat) uygulayın ve bir sünger veya fırça ile yüzeyi ovalayın. Karbonat, pası çözmeye yardımcı olabilir. Durulamadan önce iyice ovun.

Soğuk Çay: Güçlü bir siyah çay demleyin ve soğumaya bırakın. Soğuyan çayı paslı yüzeye uygulayın ve bir sünger veya bez ile temizleyin. Çaydaki tanen maddesi pası çözmeye yardımcı olabilir.

Patates ve Tuz: Patatesi ikiye kesin ve üzerine tuz serpin. Paslı yüzeyi patatesle ovun. Patatesin doğal enzimleri, pası çözmeye yardımcı olabilir.

Zeytinyağı ve Tuz: Zeytinyağı ve tuz karışımı oluşturun. Paslı yüzeye bu karışımı uygulayın ve bir sünger veya fırça ile yüzeyi ovun. Pası çözmeye ve yüzeyi parlak hale getirmeye yardımcı olabilir.

Yazarlar