Pınar Konrot

Pınar Konrot

Tüm Yazıları

En yenisi 1860’lara dayanan efsane Ivy League okullarını duydunuz mu? Siz de bu okulların bir parçası olmak ve efsane olarak anılmak ister misiniz? O halde yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Aslında Ivy League, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusundaki sekiz özel araştırma üniversitesini kapsayan bir spor birliğidir. Yıllar içinde Ivy Leauge kavramı, sportif anlamının ötesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin hatta belki de dünyanın en elit, en köklü, en mükemmeliyetçi ve kabullerde seçici okullarını ifade eden bir kavram olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu sekiz okulun isimlerini sıralayınca Ivy Leauge’in sembolize ettiği eğitim gücü çok daha rahat anlaşılacaktır: Brown, Columbia, Cornell, Darthmouth, Harvard, University of Pennsylvania, Princeton ve Yale.

Haberin Devamı

Adını saydığım Ivy Leauge okullarının isimlerini duyunca muhtemelen gözünüzün önüne, girişlerinde sütunlar bulunan klasik binalar ve bu binaların duvarlarını kaplayan sarmaşıklar gelecektir. Zaten Ivy Leauge, adını bu sarmaşıklardan alıyor. Bu okulların en yenisi olan Cornell’in kuruluşu 1860’lara dayanıyor. Ondan bir eskisi olan Darthmouth College’dan 100 yaş küçük. “Antik Sekizli” olarak da anılan bu okulların en eskisi Harvard’da ise ilk ders 1642 yılında verilmiş.

Böyle köklü ve büyük bir geleneğin parçası olmak pek çok başarılı öğrenci adayının olduğu kadar çoğu akademisyenin de rüyasıdır. Bu üniversiteler, gerek temsil ettikleriyle, gerek mali güçleriyle -ki 2018’de bu sekiz okulun aldığı toplam bağış miktarı 135 milyar dolar civarındadır- Dünya’nın en başarılı akademisyenlerini bünyelerine katabilmektedir. Şöyle bir örnek verecek olursak; sadece Harvard Üniversitesi’nin Nobel ödüllü 100’ü aşkın öğretim elemanı ve 80’in üstünde mezunu vardır.

Öğrenci açısından bakıldığında, hem en iyilerden eğitim almak hem de prestijli bir geleneğin parçası olmak tabii ki harika bir hedef oluyor. Barack Obama’dan Natalie Portman’a, Jeff Bezos’tan Warren Buffet’e kadar geniş bir mezun ağının parçası olmak da cabası.

Ivy League’in tercih edilmesinde önemli faktörlerden bir tanesi de, mezunlarının kazançlarındaki avantaj oluyor. Yapılan araştırmalara göre Ivy League mezunlarının başlangıç maaşları, aynı branşta eğitim almış diğer mezunlara göre %32 daha fazla.  Ayrıca finans sektöründe daha rahat iş bulabildikleri için yüksek prim alma şansları da artıyor. Bunun yanında Ivy League mezunları daha çok üst düzey yönetici adayı olarak konumlandırılırken diğer okul mezunları genellikle daha çok destek personeli olarak tercih ediliyor. Bu da doğal olarak kazançlara da önemli ölçüde yansıyor.

Haberin Devamı

Örnek vermek gerekirse, ABD’de ortalama mezun maaşları 50 bin dolar civarındayken Ivy League mezunlarının maaşları 80 bin dolardır. Spesifik bir örnek vermek gerekirse Harvard Üniversitesi’nde İngilizce Bölümü mezunu 45 bin dolar civarında bir maaş ile işe başlarken, Ohio State Üniversitesi’nde aynı bölümden mezun bir öğrenci 35 bin dolar ile işe başlamaktadır. Ivy League arasında en yüksek maaş ortalaması ile 134 bin dolar ile Darthmouth College mezunlarındadır.

Haberin Devamı

Hal böyle olunca bu okullardan kabul alabilmek için de çok güçlü rakiplerle rekabete girmek gerekiyor. Söz konusu okullardan kabul alabilmek için akademik başarının en üst seviyede olması şart. Fark yaratarak kabul almanızı sağlayacak şeyse akademik başarının yanında sunacağınız başarı hikayelerinizdir. Bunun yanında 50 bin dolardan başlayan eğitim ücretlerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ivy League okulları genellikle başarı ve spor bursu vermeseler de bu okulların farklı hatta geri ödemesiz finansal destek programları bulunuyor.

Daha önce de belirttiğim gibi Ivy League okullarına kabul almak belli denklemlere bağlı olan bir hazırlık süreci gerektiriyor. Bu süreç kararlı bir öğrenci için ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi oluyor. Elbette hem akademik hem de spor, müzik, sosyal sorumluluk projelerine katılım gibi alanlarda öğrenciye yol gösteren tecrübeli bir kariyer koçunun yarattığı fark tartışılamaz. Efsaneleşmiş bu sekiz okuldan birinde okuyarak kariyerini de efsaneleştirmek isteyenler, Ivy League okullarına ve dikkat gerektiren kabul süreçlerine hakim profesyonel kariyer koçlarından muhakkak yardım almalıdır.

 

Pınar Konrot

pinar@studylon.com