Sabahları belki uyku mahmurluğundan pek olmasa da akşam saatleri iş ya da okuldan eve dönerken veyahut bir kahvecide otururken insanda bir şeyler okuma isteği uyanıyor. Tabii seçenek de bol. Bu kimi zaman internetten günün haberleri kimi zaman bir dergi ya da bir kitap olabiliyor. Ancak hacimli kitapların okunmasına ev dışında pek de tercih edilir bir seçenek gözüyle bakılmıyor gibi. Elde veya çantada taşıması, metroda bir elle tutunurken bir elle de kitap okumak yolculuğa zahmet katan sevimsiz bir takım ayrıntılar.

Haberin Devamı

Bir süre önce Can Yayınları pek de alışkın olmadığımız boyutlarda kitaplar yayımlamaya başladı. Minikitap adını taşıyan bu serinin özelliği, adından da anlaşılacağı üzere kitap ebatlarının bildiğimiz boyutların epey altında olması. En basit tabiriyle benim gömleğimin cebine sığacak kadar büyüklükte. Yani taşıma derdine kökten çözüm sunuyor.

Tatil fotoğraflarının aranan kitapları

Flipback adıyla ilk kez Hollanda’da okurlarla buluşan bu kitap formatı hafiflik, dayanıklılık ve pratikliğiyle ön plana çıkıyor. Üstelik kullanılan mizanpaj sayesinde normalinden daha az sayfaya tam metni basmak mümkün. Çoğu insanın inanmakta güçlük çektiği bu olaya ben de başta temkinli yaklaşmıştım. Ama Franz Kafka’nın hem normal boyut hem de minikitap formatındaki kitabını üşenmeyip kontrol ettim. Kitaplar eksiksiz tam metin halinde.

Okumada sağladığı kolaylıkların yanı sıra şekli itibariyle de deniz, kumsal, kitap üçlüsünü barındıran fotoğrafların favori parçalarından biri olmuş durumda minikitaplar.

Şu ana kadar Albert Camus’den Franz Kafka’ya, Dostoyevski’ye, Paul Auster’e uzanan bu seri, geçtiğimiz günlerde yayımlanan on iki minikitap ile birlikte formattaki kitap sayısı otuz altıya ulaştı. Üstelik yayınevi, bundan sonra da bu serinin daha hızlı bir şekilde büyüyeceği müjdesini verdi. Yeni yayımlanan kitaplar ararsında Victor Hugo ”Bir İdam Mahkumunun Son Günü”, Pessoa’nın “Huzursuzluğun Kitabı”, Jane Austen’in “Aşk ve Gurur”, Kafka’nın “Milena’ya Mektuplar”ı, Balzac’ın “Goriot Baba”sı, Flaubert’in “Madam Bovary”si ve özellikle sosyal medya da beğeni toplayan Lügat365 kitabı aklıma ilk gelenler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Hazır yeni kitapların geleceği müjdesini almışken Thomas Mann’ın da bir kitabının seride yer aldığını görmek isterdim doğrusu. Mesela “Lotte Weimar’da” güzel olurdu. Böylece Goethe'nin "Genç Werther'in Acıları" ile de bir bütünlük sağlanmış olur.

Merakla bekliyoruz.