Estetik Popüler hale gelen genital estetik hakkında neleri bilmeliyiz?

Popüler hale gelen genital estetik hakkında neleri bilmeliyiz?

01.07.2021 - 10:05 | Son Güncellenme:

Estetik ameliyatlar, son dönemde kişilerin çok fazla başvurduğu operasyonların başında geliyor. Talep edilen bu estetik işlemlerden biri de genital estetik ameliyatları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin, son dönemde çok fazla uygulanan genital estetik hakkında detaylı bilgi verdi.

Popüler hale gelen genital estetik hakkında neleri bilmeliyiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin, "Geçtiğimiz yıllarda estetik ameliyatlara duyulan algı tabii ki genital estetik konusuna karşı da vardı. Genital estetiğe ilgi duyan ve yaptırmak isteyen kişiler, bu isteklerini dillendirmeye çekiniyor, uzmanlarla karşılıklı görüşme sırasında beklentilerini rahatça dile getiremiyor ve çevrelerindeki kişilere duyurmak istemiyorlardı.

Haberin Devamı

Ancak içinde bulunduğumuz bu dönemde, kişilerin genital işlemler hakkında düşünceleri artık çok daha farklı. Genital bölgesinde estetik müdahaleye ihtiyaç duyan kişiler, eskiye oranla çok daha rahat bir şekilde uzman isimlere başvurabiliyor" yorumunda bulundu. 

Genital yapı hangi bölümlerden oluşur?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin, “Genital yapıyı oluşturan bazı bölümler vardır. Genital estetik genital yapının farklı bölümlerine farklı amaçlarla uygulanan işlemlerdir.

Genital bölge; vagen, büyük dudaklar (labium majus), küçük dudaklar (labium minus), kızlık zarı (hymen), dudakların üst kısmı-tepe bölgesi (mons pubis) bölümlerinden oluşur.

Genital bölgeyi oluşturan bu bölümlerde çeşitli deformiteler, sadece estetik yönden kötü bir görünüme yol açmakla kalmaz; aynı zamanda kadınlarda öz güven kaybı, cinsel yetersizlik, haz alamama, utanma, endişe ve başarısızlık hissi gibi sorunlara da neden olur” sözlerini ifade etti.

Haberin Devamı

Genital estetik çeşitleri nelerdir?

"Genital estetik bölümlere ayrılır" diyen Yaşartekin, genital estetik çeşitleri ile ilgili detayları aktardı:

Labioplasti

Labioplasti işlemi; iç dudak estetiği, küçük dudak estetiği, labio minora estetiği, labio minora küçültme isimleriyle tarif edilir. Latincede “labia” dudak anlamına gelir.

Labioplasti ameliyatı, genital bölgede yer alan büyük ve küçük dudaklara yapılan müdahalelerden oluşur. “Labium” olarak isimlendirilen dudaklarda, dış genital yapıyı oluşturan büyük dudaklar ile iç kısımda var olan küçük dudaklara yapılan işlemlerdir. İç dudakların küçültülmesi, estetik yönden daha iyi bir şekle getirilmesi için de yapılan bir operasyondur. Labioplasti ameliyatlarının sonucunda elde edilen estetik görünümünün yanı sıra cinsel, psikolojik ve sosyolojik açılardan da yararları vardır.

Doğum sonrası veya yaş alma durumlarında sarkmalar yaşanabilir. Dar kıyafetler, tayt, mayo, bikini giyme durumlarında rahatsız bir görünüme sebeb olabilir. Ameliyatla tüm bu problemlerin ortadan kaldırılması sağlanır.

Haberin Devamı

Genital estetik türleri içerisinde en kısa süren işlem ve buna rağmen sonuçlarına genellikle en önem verilen operasyon labioplastidir. Hasta operasyonun yapıldığı gün taburcu olurken yaklaşık 1 ay kadar cinsel ilişkiye girmemesi önerilir. 

Vajinoplasti

Cinsel yaşamı aktif olan kadınlarda yaşla birlikte vajinal doğum, kilo alımı veya kilo kaybı gibi nedenlerle ortaya çıkan vajinal genişlemelerde yapılan cerrahi işlemlere vajina daraltma ameliyatı tıbbi ismiyle vajinoplasti denir.

Bu operasyonlarda hedef, hayat kalitesini yükseltmek, cinsel ilişki sırasında iki tarafın da cinsel hazzının artırılmasıdır. Bu operasyonlar kadınların özgüvenini artırır. Vajinoplasti sırasında bölgedeki doku fazlalığı alınarak daraltma ve etraftaki cilt dokusunun gençleştirilmesi sağlanır.

Aynı işlem lazer yöntemiyle de yapılabilir. Lazer işlemi anestezi gerektirmez ve çok kısa bir sürede içerideki kasların yenilenmesi sağlanır. Cerrahi işlemin ardından cinsel ilişki 5 hafta kadar, lazer vajinoplastide ise 2 hafta süreyle önerilmez.

Haberin Devamı

Vajinal genişleme; cinsel ilişki sırasında haz alamama, vajinaya hava girişi çıkışına bağlı gaz çıkarmaya benzer rahatsız edici sesler, ileri aşamalarda mesanenin genişlemiş vajinal kanala sarkmasından ötürü gülme, öksürme, hapşırma gibi karın içi basıncı artıran durumlarda idrar kaçırma sorununa yol açabilir.

Doğum sonrası izlerin giderilmesi

Normal doğumlar sırasında bebeğin başının çıktığı kısımda çeşitli yırtıklar meydana gelebiliyor. Yırtıklar olmasa bile epizyotomi işlemi uygulanabiliyor. Bu kesilerin istenilen şekilde onarılmadığı, kötü dikiş tekniğinin uygulanması durumunda ortaya estetik durmayan bir vajinal görüntü oluşabiliyor. 

Kadınları mutsuz ve huzursuz eden bu skar dokuları estetik bir hale getirmek ancak cerrahi yöntemle mümkün olabiliyor. İyileşme süresinde ortalama 5-6 hafta kadar cinsel ilişki tavsiye edilmiyor. 

Dolgu

Mons pubis vajinanın üst kısımlarının ve dış dudaklarının dolgusu olarak nitelendirilir. Tüm cilt dokusunda olduğu gibi ilerleyen yaşla beraber kişilerin genital bölgelerin de incelmeler, sarkmalar, kırışıklıklar ve oluşabilmektedir. Bu nedenle büyük dudaklara dolgu işlemi yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

 

Yazarlar