Sağlık Prolaktin (Prl) Hormonu Nedir? Prl Neden Yükselir, Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür?

Prolaktin (Prl) Hormonu Nedir? Prl Neden Yükselir, Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür?

17.09.2021 - 20:44 | Son Güncellenme:

Prolaktin hormonu, beyinde yer alan hipofiz bezi salgılanan bir hormon çeşididir. Kadınlarda doğumdan sonra süt üretimini ve hamilelik süresince meme bezlerinin gelişimini sağlayan hormon türüdür. Halk arasında süt hormonu olarak da bilinen ve doğumdan sonra memelerin süt üretmesini sağlayan hormon çeşididir. Aynı zamanda bu hormon, cinsel istekleri destekler, üreme sağlığı için oldukça önemlidir. Prolaktin (PRL) hormonu nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Prolaktin (Prl) Hormonu Nedir Prl Neden Yükselir, Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür

Kan testi ile ölçülen Prolaktin yüksekliğine bazı hastalıklar, ilaçlar ve tümörler neden olabilir. Aynı zamanda vajinal kuruluk, doğum haricinde memelerden beyaz bir akıntı ya da süt gelmesi prolaktin hormonu yüksekliğinin başlıca belirtileridir. 

Haberin Devamı

 

 PRL Neden Yükselir?

 PRL kısaltılmış olan prolaktin hormonunun, kadınlarda 15 ile 25 µg/L seviyesinde olması gerekir. Erkeklerde ise, bu oran yaklaşık 5 ile 10 µg/L aralığında normal sayılır. Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında bir süre bu hormonun yüksek seyretmesi normal olarak kabul edilir ama eğer gebelik ve lohusalık söz konusu değilse, prolaktin hormonunun yükselmesi sonucunda FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır. Bu durumda gebe kalamama, yumurta üretiminin kesilmesi ve adet düzensizliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Aynı zamanda cinsel fonksiyonlarda bozulma görülür. Prolaktin yüksekliği belirtileri ise şöyledir;

Gebelik

Gebelik dışında memeden şeffaf, beyaz akıntının ya da sütün gelmesi

Haberin Devamı

Adet olamama ve adet düzensizliği

Düşük östorojen ve progesteron seviyesi

Vajinada kuruluk

Kısırlık

Hipofizde var olan kitle nedeni ile görülen baş ağrısı ve yaşanan görme bozuklukları

 

Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür?

 Prolaktin hormonunu düşürmek için öncelikle prolaktin hormonunun artmasına neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Bazı hastalarda, düzenli beslenme, stresten uzaklaşmak, rahat iç çamaşırı kullanımı ve uyku düzeninin sağlanması prolaktin seviyesinin düşmesini sağlar.

 Genellikle hiperprolaktinemiye neden olan hastalığın tedavisi tamamlandıktan sonra, hormon seviyesi normal sınırlara düşmeye başlar. Hipofiz bezinde kitle olması durumunda, ilaç kullanımı ile kitlenin küçülmesi sağlanır. Ama büyük bir kitle olduğu zaman kitlenin alınması için cerrahi müdahale gerekir. Hormonun seviyesine ve düşük olmasının altında yatan nedene uygun bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Prolaktin seviyesi kan testleri ile ölçülür.

Yazarlar